Skip to content

Būsto remontas: taupyti pinigus ar pasiskolinti?

MI informacija

Būsto remontas įprastai atliekamas kas 5–15 metų, ir dažniausiai tai pareikalauja kur kas didesnių išlaidų nei norėtųsi. Vis dėlto, kai siekiama, kad nuosavuose namuose būtų tikrai malonu gyventi, remontas yra tiesiog būtinas. Būsto remontui paskola tam tikrais atvejais gali būti tikrai palankiu pasirinkimu, tačiau kartais yra siekiama išsiversti ir su turimomis santaupomis. Taigi, naudinga įvertinti, kada geriausia taupyti, ir kada tiesiog pasiskolinti reikiamą pinigų sumą. 

Pirmiausia numatykite būsimas išlaidas

Įvertinkite, kokie remonto darbai turi būti atliekami namuose: planuojate tik pakeisti grindis ir perdažyti sienas, ar keisti viską nuo pat pagrindų? Kai nusprendžiama imtis vos vieno darbo (pavyzdžiui, grindų keitimo kambariuose), darbų eigoje neretai paaiškėja, kad tuo tikrai nebus apsiribota: taip pat vertėtų atnaujinti sienas ir lubas, o tuomet imtis ir virtuvės baldų ar vonios kambario remonto. Paskaičiavus neretai paaiškėja, kad būsimos išlaidos yra gerokai didesnės nei buvo numatyta, taigi, siekdami to išvengti pirmiausia parenkite būsimų darbų planą ir įvertinkite, kiek tai kainuos.

Remontą atliksite patys ar samdysite darbininkus?

Remonto išlaidos neretai neapsiriboja vien tik apdailos medžiagų įsigijimu. Jei nesate užtikrinti, kad tam tikrus remonto darbus galėsite atlikti savarankiškai, vertėtų pagalvoti apie galimybę samdyti meistrus. Žinoma, tokiu atveju remonto išlaidos bus dar didesnės, tačiau jūs galėsite būti užtikrinti, kad visi darbai bus atlikti tikrai kokybiškai. Jei negalite pasigirti puikiais apdailos atlikimo įgūdžiais, tikėtina, kad rezultatas nebus toks geras, kokio norėtųsi, todėl kartais yra kur kas palankiau sumokėti daugiau. 

Kiek laiko tektų taupyti būsto remontui?

Tam tikrus remonto darbus kartais tenka atlikti kiek įmanoma greičiau (pavyzdžiui, jei nuo lubų ima byrėti tinkas), todėl pasvarstykite, kiek laiko užtruktų sutaupyti remontui reikalingą sumą. Tuo atveju, jei tam sugaištumėte vos 2–3 mėnesius, galima šiek tiek palaukti (ar tam tikrus remonto darbus pradėti jau dabar). Vis dėlto, jei paaiškėtų, kad reikiamą sumą taupytumėte metus ar dar ilgesnį laiką, kur kas palankesne galimybe gali būti paskola būsto remontui.

Raskite geriausią pasiūlymą

Būsto remonto paskolos pasiūlymų galite rasti ne taip ir mažai, todėl neskubėkite priimti sprendimo. Vertėtų pasidomėti, kokio dydžio paskolos gali būti teikiamos, per kokį laikotarpį tektų išmokėti pasiskolintą pinigų sumą, kokie reikalavimai keliami paskolų gavėjams, ir t.t. Taip pat visada yra svarbu įvertinti, kokios yra numatytos paskolos palūkanos, įsitikinti, ar kilus tam tikriems nesklandumams yra galimybė atidėti mėnesinę įmoką, ir t.t. Tik tuomet, kai būsite kruopščiai atlikę „namų darbus“, galėsite užpildyti paraišką paskolai, ir labai greitai gausite atsakymą dėl jos suteikimo.

Taigi, koks verdiktas?

Tik jūs patys galite nuspręsti, kuris šių pasirinkimų gali būti palankesnis. Jei manote, kad būsto remontas nepareikalaus didelių išlaidų, arba tam reikalingą sumą sutaupysite ganėtinai greitai, galite pasirinkti galimybę taupyti pinigus. Vis dėlto, jei numatomas kapitalinis remontas, atliekami darbai gali pareikalauti tikrai nemažų išlaidų, todėl pirmiausia vertėtų paskaičiuoti, kiek gali kainuoti atliekamas remontas, ir tuomet priimti tam tikrą sprendimą galėsite kur kas paprasčiau.

Shutterstock nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje