Skip to content

Ignalinoje „išdygo“ tūkstantmetis ąžuolas

Kas ieško, tas randa. Kiekvienas žmogus turi savitą požiūrį į jį supančią aplinką. Kažkam rūpi skruzdėliuko likimas, iškirtus mišką ir sunaikinus skruzdėlyną, o kažkas praeina pro gatvėje gulintį žmogų ir net nepastebi jo. Vieno pastabaus ir pilietiško ignaliniečio dėka šiandien Ignalina stovi ant sensacijos slenksčio – netikėtai surastas seniausias ir didžiausias ąžuolas, augantis Ignalinos mieste. Įdomiausia tai, kad tokio milžiniško medžio taip niekas ir nematė, o gal tyčia jį slėpė. Kad būtų patvirtintas ir užfiksuotas įvykis vietoje – pasikvietėme į talką du seniūnus: miesto šeimininką Valentą RUMBUTĮ ir miškininką, Vidiškių seniūną Alfredą AŠKELĖNĄ.  

Miesto „paplūdimio“ likimas

Paradoksalu, tačiau už šio ąžuolo suradimą turėtume jausti dėkingumą tai nepatraukliai ir ūku aptrauktai UAB Ignalinos vanduo pastato pardavimo istorijai. Jos mes nenagrinėsime. Tačiau aišku viena – kai UAB „Ignalinos vanduo“ pakėlė sparnus į naujas patalpas, jos valdoma teritorija ir eksploatuojama infrastruktūra pakibo. Iš šios įmonės Ignalinos miesto seniūnija pirkdavo elektrą, kurios reikėdavo miesto paplūdimyje vykdomoms veikloms. Kita vertus, miesto seniūnija partnerystės principu patvarkydavo besiribojančią teritoriją. Pagrindinis pastatas buvo adresu Turistų g. 30 D. Žemę po sklypu savininkai dar privalės išsipirkti ir, pasak mero Justo Rasiko, tam tikras procentas nuo žemės sumos papildys ir savivaldybės biudžetą. Sklypas Turistų g. 30 E (visa pievutė nuo mažojo tilto per Gavaičio pelkę iki pat paplūdimio pradžios) yra išnuomotas 99-eriems metams dviem verslo partneriams. Žinomam Ignalinos miesto renginių rėmėjui Donatui Javaišiui (UAB Resta ES), gaminančiam modulinius namelius ir metalo konstrukcijas gaminančiam Dariui Lukoševičiui. Dar kovo 22 d. buvo planuotas pirmasis susitikimas su šiais verslininkais, deja, dėl vis nepalankių oro sąlygų atidedamas. Kiek išsiaiškinome telefonu su verslininkais, čia bus pastatyti 3 dešimtviečiai ir 8 dviviečiai nameliai su visais reikalingais patogumais ir sutvarkyta infrastruktūra. Pasak J. Rasiko, savivaldybė įsipareigojusi atvesti nuotekas ir vandenį iki išnuomoto sklypo, o toliau vykdomi darbai – verslininkų galvos skausmas. Šią savaitę atvyko jau pirmieji nameliai. Didieji dviaukščiai nameliai išties labai išvaizdūs, estetiški, natūralių, bendro vaizdo tikrai nedarkančių spalvų. 

Šis visas projektas, kaip ir daugelis kitų dalykų – vieša paslaptis. Tai yra tylima iki paskutinės minutės, o kai jau žmonės apipina viską įvairiomis kalbomis, tada lyg bandoma aiškintis, teisintis ir graudentis. Tik prasidėjus statybos darbams, gyventojai ėmė nerimauti dėl atimamos visuomeninės erdvės iš ignaliniečių viską darant slapta, be jokio aptarimo, net nesistengiant išklausyti vietinių gyventojų, bei dėl galimai nukentėsiančių ąžuoliukų. Savivaldybė išnuomojo visą sklypą verslininkams, su visu visuomeniniu „turtu“. Tūkstantmečio giraitę viso rajono geriausiai besimokantys vaikai pasodino Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazijos iniciatyva. Šiandien keli medeliai jau pažeisti, o kas bus paskui – nežinia. 

Ir vis dėlto, žinant UAB Resta ES vadovo atsakomybę bei požiūrį į aplinką, kurioje jis vykdo veiklą, tikėtina, kad bus pasirūpinta ir medeliais. 

Naujos galimybės ir „turtai“

Šiandien jau galime kone šaukti, kad miesto seniūnas gali mesti į šalį šiaudinį skrybelių ir užsidėti prabangų cilindrą – turtingo žmogaus ženklą. Neoficialiais duomenimis, surastas, išmatuotas ir paskelbtas seniausiu Ignalinos miesto teritorijoje augantis ąžuolas. Leidžiantis nuo Turistų gatvės link miesto paplūdimio, dešinėje kelio pusėje, 1,2 ha teritorijos užimančiame sklype (Turistų g. 26 A) daugybę metų veisėsi šabakštynas ir benamiai arba valkatauti mėgstantis jaunimas. Šiek tiek pašienaudavo UAB „Ignalinos vanduo“, kad akių per daug niekas nebadytų ir tiek žinių. Įmonei kraustantis ir pastato, kuris buvo adresu Turistų g. 30 D, jos eksploatuotą sklypą – šabakštyną, o tiksliau kraštinę jo dalį, kur auga dar vienas didelis ąžuolas, neoficialiai ėmė tvarkyti Ignalinos miesto seniūnija. Šiek tiek išplovus ant kelio virtusius krūmynus, atsivėrė kur kas gražesnis vaizdas. Taigi, tada vienas pilietiškas ir pastabus ignalinietis tolumoje įžvelgė nepaprasto grožio ąžuolo kontūrus. Ir štai tada kilo mintis, ar tai nebus didžiausias miesto ąžuolas. 

Iki šiol didžiausias žinomas ąžuolas auga sodininkų bendrijoje „Ąžuolas“. Jo apimtis 4,49 m. Antras pagal storį – Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Ignalinos skyriaus kieme. Jo apimtis – 3,92 m. 

Pasikvietėme seniūną Valentą Rumbutį bei miškininką, Vidiškių seniūną Alfredą Aškelėną. Drauge su seniūnais pagal taisykles išmatavę ąžuolą, sužinojome, kad jo apimtis – 5,24 m, skersmuo – beveik 1,6 m. Pasak miškininko A. Aškelėno – tai vienas gražiausių jo matytų ąžuolų, sveikomis, gražiai išsidėsčiusiomis šakomis. „Vaišniūnuose auga didelis ir gražus 800 m. senumo ąžuolus, tačiau šio ąžuolo nėra ką ir lyginti. Jam – 1000 metų mažų mažiausiai. Būtų labai gerai išpjauti visus čia augančius menkaverčius krūmynus, medelius, dar tą tarp šakų įaugusią eglę pašalinti ir atsivers nuostabus galingo medžio grožis. Taip, reikia nupjauti sausas šakas. Atlikus darbus, rekomenduočiau dėl tolesnės medžio priežiūros kreiptis į arboristus“, – sakė A. Aškelėnas. 

Mūsų žiniomis, iš Ignalinos rajono kilusi ir N. Daugėliškio vidurinę mokyklą baigusi Inga Gaidelytė- Markevičienė yra vienintelė Lietuvoje moteris arboristė. Galbūt ji sutiktų pagelbėti kraštiečiams? Kitas gerai žinomas ir ne vieną rajone augantį vertingą medį gydęs ir prižiūrėjęs arboristas – čekas Martinas Nemecas. 

„Naujasis“ ąžuolas pranoko abu mums iki šiol žinomus. Jo likimas kol kas seniūno V. Rumbučio rankose ir, žinoma, rajono vadovybės. Ar bus valdžios pastebėtas, oficialiai įregistruotas, kaip kultūros paveldas, apsaugotas ir deramai prižiūrimas šis tūkstantmetis ąžuolas – matysime. 

Svajonių parkelis

Pasivaikščiojus po „parkelį“ su seniūnais, aptarti ir galimi projektai. Ši nemaža, 1,2 ha teritorija su ąžuolu kalno viršuje, galbūt galėtų tapti gražiu parkeliu su vaikų žaidimo aikštele. Bet tai – ateities kausimas, kuri, be jokios abejonės, sako seniūnas, reikėtų derinti su miestelėnais. Žinoma, realybė kiek paini. Minėtas žemės sklypas, nežinant apie ąžuolo egzistavimą, priklausąs Lietuvos Respublikai ir yra išnuomotas UAB „Ignalinos vanduo“ inžinerinių sistemų ir įrenginių eksploatavimui iki 2079 m. Kas ten yra iš tikrųjų, sunku pasakyti. Kol kas matosi trys apdaužyti ir apgriauti neaiškūs pastatai, pilni šiukšlių, butelių bei stebimi žmonių nakvojimo pėdsakai. 

Koks bus ir šio žemės sklypo likimas ir ar ten turėsime visuomeninės paskirties teritoriją visiems žmonėms ar tikslinę pramogų erdvę kažkam – vėl spręs savivaldybė. 

Naujienos miestelėnams

Susitikimo metu, V. Rumbutis pasidalino turimomis džiugiomis naujienomis. Baigiamas remontuoti ir tiltas per Paplovinio ežerą. Teliks nudažyti turėklus. Kitą savaitę bus baigti remonto darbai, atnaujinant šiuolaikišką apšvietimą miške už Ignalinos mokyklos „Šaltinėlis“ iki tilto tarp Palaukinio ir Paplovinio ežerų. Pakeista sena elektros instaliacija stulpuose, seni šviestuvai pakeisti naujoviškais LED šviestuvais, surūdiję stulpai atnaujinti ir perdažyti neutralia pilka spalva. 

Kvietimas skaitytojams

Kad jau prakalbome apie gražiausius ir didžiausius ąžuolus Ignalinos mieste, būtų labai smalsu sužinoti, kokiais medžiais didžiuojasi mūsų rajonas. Kviečiame pasidalinti turimomis žiniomis apie augančius galiūnus jūsų seniūnijose (rajono teritorijoje), išmatavus jų apimtį (matuojama kamieno apimtis 130 cm aukštyje nuo žemės) informuoti ar atsiųsti foto. Kreiptis: metrastininkai@gmail.com arba tel. 8 611 61437. 

Ignalinos TV nuotr.

Lina RAGINYTĖ (metrastininkai@gmail.com)

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje