Skip to content

Kaip parašyti gerą CV?

MI informacija

Apie gyvenimo aprašymo (CV) svarbą neverta nei priminti. Kiekvienas, ieškantis darbo žino, kad nei viena personalo atranka neįveikiama be šio savęs pristatymo. Daugumai teko ne tik pasidomėti, bet ir pasinaudoti patarimais, kaip parašyti gerą CV. Jame svarbu ne tik laikytis tam tikros formos, nepamiršti paminėti esminių dalių, bet ir mokėti net ir savo trūkumus (pavyzdžiui, ne per didžiausią patirtį) pateikti taip, kad jie virstų privalumais. O dar geriau, jei CV parašomas taip, kad atkreiptų potencialaus darbdavio dėmesį. Juk gyvenimo aprašymų į vieną darbo poziciją kartais gaunama net po kelias dešimtis. Šioje vietoje laimi ne tik geriausi, bet ir  nepriekaištingai bei  išskirtinai save pristatę kandidatai.

Subtilus išsiskyrimas iš minios

Manote, kad CV negali būti subtiliai išskirtinis, nes turi atitikti standartinę formą? Labai klystate. CV nesunkiai gali būti ir atitinkantis visas taisykles, ir originalus. Tam dažniausiai naudojamas išskirtinis gyvenimo aprašymo vizualinis pateikimas. Jei turite bent minimalias kompiuterinės grafikos žinias, skoningai apipavidalinti savo CV galite ir patys. Kartais pakanka tinkamų rėmelių, teksto šriftų ir derančių spalvų panaudojimo, kad CV taptų kur kas vizualiai patrauklesnis. Na, o jei šiai užduočiai neturite pakankamai įgūdžių, internete galite rasti puikių mokamų ir nemokamų CV šablonų. Beje, jei apipavidalinimu užsiimsite patys, neperlenkite lazdos. Per didelė spalvų ar šriftų gausa jūsų gyvenimo aprašymą gali paversti netvarkingu ir neskoningu. Atminkite, kad jūsų CV turi būti originalus ir patrauklus, jei norite, kad personalo atranka jums būtų sėkminga. Palikti darbdaviui gerą įspūdį vien tik perskaičius gyvenimo aprašymą, jau yra pirmas žingsnelis link sėkmės.

Nesiųskite CV, jei abejojate jo tinkamumu

Patiems paruošti vizualiai patrauklų CV, kuriame pateikiama visa reikiama informacija bei akcentuojami privalumai nėra taip lengva. Pirmiausia, reikia pagalvoti, kokie jūsų įgūdžiai būtų naudingi darbo pozicijoje, kuriai užimti organizuojama personalo atranka. Be to, reikalingas taisyklingas datų nurodymas. O ką jau bekalbėti apie profesionaliai parašytą motyvacinį laišką. Jei jaučiate, kad jūsų CV nėra toks, koks turėtų būti, verčiau neskubėkite siųsti, bet ieškokite būdų kaip savo CV paversti nepriekaištingu. Šiuo atveju galite pasinaudoti profesionalaus CV rašymo paslaugomis ar bent jau paprašyti šioje srityje patyrusių žmonių pagalbos. 

Nesiųskite to pačio CV į skirtingas darbo pozicijas

Siųsti galbūt net keletos metų senumo CV, kuris buvo skirtas visiškai kitai darbo pozicijai, yra didelė klaida. Negailėkite savo laiko ir nedarykite tokios klaidos. Žinoma, kai kuriais atvejais, kai CV pateikiama tik asmeninė, išsilavinimo ir darbo patirties informacija, gyvenimo aprašymas gali būti tinkamas pretenduojant ir į kelias lygiavertes pozicijas. Tačiau jei į CV įtraukiate ir asmenines savybes, kurios naudingos būtent toms pareigoms, į kurias pretenduojate, kitu atveju jis gali visiškai netikti. Pavyzdžiui, kai atliekama vadovaujančio personalo atranka, gyvenimo aprašyme bus žymiai naudingiau paminėti tokias savybes kaip mokėjimas vadovauti nei polinkis vykdyti kitų pavestas užduotis. Individualumo taisyklė dar labiau aktuali motyvaciniams laiškams. Nors ir kaip norėtųsi turėti universalų variantą, tačiau motyvacinis laiškas bus žymiai geresnis jei bus skirtas konkrečiai darbo pozicijai. Be to, motyvaciniame laiške netgi naudinga paminėti kuo būtumėte naudingi būtent tai įmonei, kurios personalo atranka jus sudomino. 

Na, ir pabaigai, paskutinis patarimas – neskubėti. Personalo atranka – tai ne varžybos, kuriose kas pirmesnis, tas gudresnis. Tai, ar jūsų CV potencialus darbdavys gaus pirmąją atrankų dieną, ar paskutiniąją, neturi jokios reikšmės. Tad neskubėkite kuo greičiau siųsti CV, o skirkite pakankamai dėmesio, kad jis būtų kokybiškas ir nepriekaištingas. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje