Skip to content

Kas ataskaitose buvo nutylėta arba sakyta netiesa

MI informacija

Balandžio mėnuo savivaldybės tarybai buvo darbingas, įvyko net du tarybos posėdžiai. Balandžio 29 d. tarybos posėdyje pradėtos išklausyti ataskaitos. Laukiamiausios buvo savivaldybės mero ir administracijos direktoriaus ataskaitos. 

Darbo vietos nebus kuriamos?..

Meras J. Rasikas bei administracijos direktorė J. Balinskienė ataskaitose nušvietė 2020 m. nuveiktus darbus, jiems, kiek leido posėdžio pirmininkas, buvo pateikta klausimų. Mero atsakymuose buvo patikinta, kad jis imsis lyderystės dėl visų tarybos narių įtraukimo į rajono strateginių klausimų svarstymą (nors per dvejus kadencijos metus įvyko tik vienas susitikimas, kai reikėjo išrinkti mero pavaduotoją). Kai kurie mero bei direktorės atsakymai sukėlė dar daugiau neaiškumų ir painiavos. Paklausus mero apie rinkiminio pažado – „sudaryti patrauklią aplinką investicijoms, kuriančioms naujas darbo vietas“ vykdymą praėjusiais metais, apie 7 min. meras dėstė savo mintis iš kurių darytina išvada, kad 2019 m. daug verslininkų domėjosi galimybėmis investuoti į mūsų rajoną, bet 2020 m. niekas nieko neinvestavo ir darbo vietų nesukūrė, ir galiausiai – verslininkai investavimo planus atidėjo dvejiems metams. Meras informavo, kad jis negali atskleisti verslininkų planų. Pamąstyti, kodėl verslininkai savo planus atidėjo iki 2023 m. ir ar patikėti šiais mero žodžiais – kiekvieno iš mūsų reikalas. Į kai kuriuos tarybos narių klausimus dėl neįgyvendintų projektų, nepasinaudotų ES ir kitų struktūrinių fondų lėšų tiek meras, tiek administracijos direktorė vengė pateikti konkrečius atsakymus. 

Direktorė arba nežino, arba nesako

Diskusiją sukėlė savivaldybės administracijos direktorės vykdomas personalo valdymas. Ataskaitoje buvo pateikta, kad per 2020 m. iš darbo savivaldybės administracijoje buvo atleista net 12 specialistų. Direktorės paklausus – kiek iš atleistųjų buvo atleista šalių susitarimu ir kiek šiai sąlygai įvykdyti panaudota savivaldybės biudžeto lėšų, meras neleido direktorei atsakyti į šį klausimą pareikšdamas, kad šių duomenų atskleidimas būtų duomenų apsaugos įstatymo pažeidimas. Jokio įstatymo atsakymas į klausimą nebūtų pažeidęs, o pagal kai kuriuos viešus pasisakymus – šalių susitarimu buvo atleista mažiausiai 6 specialistai, o mūsų skaičiavimais  susitarimams įgyvendinti buvo panaudota apie 40 tūkst. eurų savivaldybės biudžeto lėšų. Direktorės pasiteiravus apie savivaldybės administracijos veiklos metinio plano viešinimą, direktorė paklausėjui atsakė, kad planas paviešintas savivaldybės interneto svetainėje ir paklausėjui tikriausiai trūksta įgūdžių planą surasti duomenų bazėje, tačiau vėliau paaiškėjo, kad 2020 m. metinis veiklos planas net nebuvo parengtas. Karštai diskutuota dėl vandentiekio pastatų pardavimo. Bet geriau YouTube pažiūrėkite tarybos posėdžio vaizdo įrašą, jums daug kas paaiškės. Ataskaitoms taryba pritarė (vien valdančiųjų balsais). 

Informacija slepiama

Posėdžio metu tarybai buvo užsiminta apie vandentiekio ir autobusų parko prijungimą prie UAB „Butų ūkio“. Stebint posėdžio eigą, susidarė įspūdis, kad Valstiečių ir žaliųjų frakcijos tarybos nariai apie tai nelabai ką žino, matyt jungimo detales žino tik valdančiųjų partijų tarybos nariai. Tačiau mums iš neoficialių šaltinių pavyko sužinoti, kad savivaldybės administracijos direktorės įsakymu sudaryta komisija, šių metų sausio viduryje direktorei pateikė išvadas dėl minėtų įstaigų ir Didžiasalio komunalinių paslaugų veiklos optimizavimo. Išvadose aptartas būsimos bendrovės valdymas, darbuotojų skaičiai, akcijų perskirstymas ir kitos sąlygos. Kodėl informacija slepiama ne tik nuo dalies tarybos narių, bet ir nuo rajono gyventojų – mums nežinoma. 

Netinkama ataskaita

Svarstant poliklinikos ir savivaldybės valdomų bendrovių 2020 m. veiklos ataskaitas, daugiausiai klausimų kėlė Ignalinos šilumos tinklų ataskaita. Pasirodo, joje iš viso nebuvo aptartas bendrovės finansinis rezultatas, nors pagal nustatytą tvarką šiai sričiai turėjo būti paskirtas visas skyrius. Šilumos tinklų laikinasis direktorius A. Jatulis tiek ataskaitoje, tiek atsakydamas į klausimus teikė ne tikslius arba ne visus praėjusių metų veiklos duomenis. Pvz. sakė, kad bendrovė turi apie 400 tūkst. eurų skolų, tačiau faktiškai 2020 m. pabaigai šios skolos sudarė beveik 600 tūkst. eurų ir pan. A. Jatulis džiaugėsi, kad jo vadovaujamai įmonei pavyksta pigiai įsigyti kuro, kad savivaldybė šilumos tinklams per 2020 m. skyrė 306 tūkst. eurų, tačiau vis tiek bendrovė metus užbaigė su didesniu nei 200 tūkst. eurų nuostoliu ir peržengė pavojingą veiklos ribą, nes sukauptas nuostolis  viršijo pusę  įstatinio kapitalo vertės. Tarybos nariai teiravosi, kodėl esant esą tokiai pozityviai situacijai, nemažėja šildymo kaina, bet pagrįsto atsakymo niekas nepateikė. Iš kalbėtojų paaiškėjo, kad Ignalinos šilumos tinklai šiuo metu biokurą perka mokėdami 160 eurų už toną, kai Didžiasalio komunalinės paslaugos – už 120 eurų.

Kurą pirkti pagal dvišales sutartis – pigiau

Tarybos narys Vilius Cibulskas priminė, kad ankstesniais metais šilumos tinklai pirko kurą tiesiai iš tiekėjų ir jis kainavo brangiau, nei išteklių biržoje, kad dėl to „kažkokie katinai“ šildėsi prie šilumos tinklų kaminų. Kažkaip „neskanu“ (tokį apibūdinimą keletą kartų per posėdį vartojo mero pavaduotojas gerb. Juozas Rokas), kad tarybos narys, tikriausiai žinodamas realią situaciją, skelbia tokią žinią. Mums pavyko gauti Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės tarybos  2020 gruodžio 7 d. pažymą, kurioje rašoma, kad UAB „Ignalinos šilumos tinklai“ ir dar 10 kitų rajonų šilumos tiekėjai, dalį biokuro „įsigijo dvišalių sutarčių pagrindu ekonomiškai naudingiau arba dėl objektyvių priežasčių Biržoje neturėjo galimybės reikalingo atitinkamos biokuro rūšies kiekio ar jo dalies.“ Pirmos instancijos teismo sprendimas buvo palankus Šilumos tinklams, tačiau ankstesnės instancijos teismas nusprendė kitaip. Iš tikrųjų, Energijos išteklių rinkos įstatyme nurodyta, kad šilumos tiekėjai visą kurą turi įsigyti išteklių biržoje, bet dėl ekonomiško ir kuro stokos Biržoje numatoma išimtis. Po nepalankaus teismo sprendimo, mūsų šilumininkai nepasivargino tiesos ieškoti toliau ir nusprendė skirtą baudą sumokėti. Meras tai argumentavo kaip neūkiškumą. 

Nusišnekėjo

Toliau meras nušvietė šilumos tiekėjų ateitį nurodydamas, kad rajono šilumos tiekėjai turi įgyvendinti Žaliąjį kursą – šilumą gaminti naudojant saulės, vėjo ir kt. energiją, o esą dabar naudojamas biokuras nebus laikomas ekologišku kuru. Tai tada vis tiek kyla klausimas, kodėl Ignalinos šilumos tinklai siekia įsigyti naujus biokuru kūrenimus šildymo katilus ir murkdosi teismuose dėl galimai pažeistų viešojo pirkimo procedūrų, įsigyjant šildymo katilus, jei juos gali išgelbėti Žaliojo kurso programa?

Redakcija

P. S. Meras kartais mums priekaištauja, kad mes neklausiam jo nuomonės ir komentarų tais ar kitais klausimais, nespausdinam oficialių pasisakymų. Atsakymas paprastas – mes dažnai netikim tuo, ką jis šneka. Jis neretai galimai kalba netiesą arba tik tai, kas jam ir jo valdžiai (partijai) naudinga kalbėti. Tai buvo matyti ir paskutiniame rajono tarybos posėdyje. Todėl ir jo ataskaitos, kurioje daugiau klausimų nei atsakymų – nespausdinsime. Ji verta tik invazinio skaitalo. 

Stebina ir laikinojo Šilumos tinklų direktoriaus ataskaitos rašymo maniera. Toks įspūdis, kad rašoma ne tai, kaip yra ir reikia, o kaip galimai meras liepia. Tokia pozicija, žinoma, labai naudinga prieš trijų įmonių – Butų ūkio, Autobusų parko ir UAB „Ignalinos vanduo“ jungimą. Direktoriaus naujam dariniui tai reikės… 

1 komentaras


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje