Skip to content

Rojuje paminėta Tarptautinė muziejų diena

Kąsdamas sultingą obuolį, šiandien retas susimąsto, kad šis obuolys buvo išvestas profesoriaus Adomo Hrebnickio, kurio muziejus yra nedideliame žemės Rojuje, skendinčiame žaliuojančių šimtamečių medžių pavėsyje. Rojų įkūrė tuo metu žymiausias Lietuvos sodininkystės pomologas, Peterburgo miškų instituto profesorius A. Hrebnickis. Visą savo gyvenimą jis buvo pašventęs obuolių, kriaušių, vyšnių, slyvų veislių tyrinėjimui. Jo sode buvo surinkta didžiulė vaismedžių kolekcija. Gegužės 18-ąją, netoli Dūkšto esančiame Rojuje, paminėta Tarptautinė muziejų diena ir prof. Adomo Hrebnickio muziejaus 60-metis. Muziejus lankytojams buvo atidarytas 1961 m. Muziejuje  eksponatams skirti penki kambariai. Renginio metu prisiminta istorinė muziejų misija, atsinaujinimas ir kitimai laiko tėkmėje.

Lietingą, bet šiltą antradienio popietę, prof. A. Hrebnickio muziejaus kieme susirinko visas būrys svečių. Slėpdamiesi po skėčiais ir mėgaudamiesi erdvių žaluma, prisiminė šios vietos įkūrėją ir jo nuveiktus darbus. 

Ignalinos krašto muziejaus direktorė ir renginio vedėja Renata Veličkienė Tarptautinės muziejų dienos proga priminė apie svarbų ir įdomų muziejininkų darbą, kuriame reikalinga istorinio suvokimo gelmė. Muziejus – ne vien sienos ir eksponatai, akcentavo direktorė, o pirmiausia – žmonės, kurių pastangų dėka sukuriamas informacija ir laiko ženklais alsuojantis kūrinys. Šiandieną kiekvienas turime savęs paklausti, koks muziejus man patraukliausias, mieliausias. R. Veličkienė šiltai pasveikino savo darbuotojas su profesine švente ir įteikė joms puokštes gėlių. 

Rojus dvelkia jį įkūrusio, nuosekliam darbui pasišventusio žmogaus matymu. Šiandieną, valgydami sultingą obuolį, retai kuris susimąstome apie mokslininką, išvedusį tokią rūšį. Žymiausias Lietuvos sodininkystės pomologas, Peterburgo miškų instituto profesorius A. Hrebnickis visą savo gyvenimą pašventė vaismedžių veislių tyrinėjimui. Jo sode buvo surinkta didžiulė jų kolekcija. 

A. Hrebnickio muziejaus 60-mečio proga, direktorė perskaitė pasveikinimo laišką, gautą nuo profesoriaus proanūkio Andžejaus Reimano, kuriame dėkojama Lietuvos visuomenei ir žmonėms už viską, ką jie padarė, norėdami išsaugoti profesoriaus didžiuosius darbus ir kūrybą. Dėkojama už iniciatyvas ir aktyvumą, už pastangas saugant profesoriaus darbus, įvertintus daugelyje pasaulio šalių. Visiems Rojaus, Dūkšto, Ignalinos ir Lietuvos piliečiams A. Reimanas linkėjo pasisemti iš jo prosenelio vidinės stiprybės ir tikėjimo vidinėmis galimybėmis – sukurti laimingesnį ir kilnesnį pasaulį.

Direktorė R. Veličkienė skatino visus susirinkusius domėtis muziejų įgyvendinamais projektais – „Muziejų kelias“ ir „Lietuvos muziejų fenomenai“. Antrame projekte pristatoma žinomo kraštiečio Algio Jakšto fotografijų paroda – „Senojo kaimo šiluma“. Dėl pandemijos ribojimų lankytojams sukurti Ignalinos krašto muziejaus ir jo filialo prof. A. Hrebnickio muziejaus  virtualūs turai, veikia virtualios parodos. 

Su profesine švente muziejaus kolektyvą sveikino visas būrys svečių – rajono meras Justas Rasikas, buvęs meras Henrikas Šiaudinis perdavė europarlamentaro Bronio Ropės sveikinimą, apie Rojaus ananasus priminė Dūkšto seniūnas Antanas Šakalys,  

sveikino mokyklos bendruomenė ir kiti svečiai. Šiltas pavasario lietus nesutrukdė šventės dalyvių pavasariškoms nuotaikoms ir prasmingiems palinkėjimams. 

Ignalinos krašto muziejaus kolektyvas su jaunatvišku užsidegimu įgyvendina pasirinktą edukacinę misiją. Tegul nepristinga jėgų ir galimybių, kantriai puoselėti profesines ir asmenines svajones, dalintis žinia ir žmogiška šiluma su visais muziejaus lankytojais. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje