Skip to content

Muziejų naktis dovanojo bendravimo džiaugsmą

Gegužės 22 d., Lietuvos muziejai pakvietė lankytojus į Muziejų nakties renginius, gražindami gyvo bendravimo džiaugsmą, dovanodami naujas pažintis su menininkais ir jų darbais. Ignalinos krašto muziejus dovanojo ignaliniečiams šiltas pažinties ir bendravimo akimirkas su dviem kūrėjais.

Pristatyta garsios keramikės Almos DUKŠAITĖS-MIRZIENĖS darbų paroda. Menininkė gimė Lygumų kaime, Šiaulių apskrityje, augo ir mokėsi Ignalinoje. 1971 m. baigė St. Žuko dailės technikumą, dabartinį J. Vienožinskio meno studijų centrą, kuriame įgijo keramikės specialybę. Nuo 1973 m. dalyvauja Lietuvos ir tarptautinėse parodose, jos darbai žinomi Anglijoje, JAV, Japonijoje, Italijoje ir kitose šalyse. Autorė surengė 7 personalines darbų parodas.

Šiųmetę keramikos darbų parodą Ignalinoje menininkė Alma Daušaitė-Mirzienė skiria savo Motinos (Ignalinos mokytojos, poetės Danutės Daukšienės) atminimui, akcentuodama, kad visą, ką turi ir neša gražiausią savyje, paveldėjusi iš Jos.

O gausus būrys menininkės talento gerbėjų liudijo apie autorės charakterio įvairiapusiškumą – aktoriai Larisa Kalpokaitė ir Jonas Braškys, dailininkas Algimantas Stanislovas Kliauga, keramikė Virginija Juršienė ir kiti keramikų grupės „Ornamentas“ nariai, savivaldybės mero pavaduotojas Juozas Rokas, linkėjo menininkei tolimesnės sėkmės ir energijos, kuria ji visą gyvenimą stebina aplinkinius. Draugai ir artimieji, giminės džiaugėsi autorės talentu ir gebėjimu žmogiška šiluma dalintis su visais esančiais šalia, šiltai stebėjosi gebėjimu darbu lavinoje išlikti „žmogumi orkestru“.

Parodos pristatymo akimirkas dar labiau skaidrino autorinės dainos atliekamos Vilijos Radvilės, violančele jai pritarė Kornelija Petkutė.

Įspūdinga ir šarminga geležinių skulptūrų arba metalo plastikos darbų paroda „Atgimimas“ ignaliniečius pradžiugino Arnoldas KAIRYS (Samogitas).

Menininkas gimė Klaipėdoje, gyveno Garliavoje, o dabar gyvena Statkuškės viensėdyje (Švenčionių r.). Jau eilę metų žavisi Stimpanku (steampunk) yra vienas iš mokslinės fantastikos žanrų, kuriame dominuoja garu varomos technologijos. Autorius kuria skulptūras iš metalo, gyvenimui prikelia senus ir dažniausiai nenaudojamus metalinius daiktus. Daugelis autoriaus idėjų gimsta spontaniškai, bet dažniausia turi praktinį panaudojimą. Pasak autoriaus, kartais pradėtas darbas numetamas į šalį, bet po kurio laiko, netikėtai suvokta būtina detalė, įprasmina ir užbaigia kūrinį. Metalo plastikos kūriniai iškalbingai byloja apie Arnoldo talentą daug daugiau nei išsakyti žodžiai. 

Parodos pristatyme akustine gitara kūrinius atliko pulkininkas leitenantas Valerijus Šerelis. 

Pristatymuose abu autoriai širdingai dėkojo visiems svečiams jų meno gerbėjams, atvykusiems į Muziejų nakties renginį. Daug šiltų žodžių skyrė organizatoriams – Ignalinos krašto muziejaus kolektyvui – dovanojusiam puikias ir turiningas akimirkas visiems, išsiilgusiems bendravimo laisvės ir meninių potyrių. 

Nuotraukos autorės, N. Trinkūnienės ir A. Jakšto

1 komentaras

  1. Esu dėkinga IGNALINIEČIAMS,KRAŠTO MUZIEJAUS kolektyvui už šiltą priėmimą ,gera buvo vėl būti Jūsų visų dalimi.Paroda veiks iki birželio 22d-kviečiu…Su pagarba-Alma Daukšaitė Mirzienė


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje