Skip to content

Amatininkai mokė krašto amatų

Vlada PENIKAITĖ

Gegužės 28 d. Paliesiaus dvare amatininkai ir mokiniai iš įvairių Ignalinos rajono mokyklų rinkosi į antrąjį projekto „Puoselėjame Ignalinos krašto tradicinius amatus ir folklorą“ renginį. Jame jaunimas iš patyrusių meistrų mokėsi įvairių amatų, šoko ir dainavo Ignalinos krašto dainas, klausėsi ir kalbėjo tarmiškai. Šiame renginyje savo patirtimi dalinosi ir 30 jaunuolių iš Vidiškių gimnazijos, Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos ir šios gimnazijos Naujojo Daugėliškio skyriaus. Paliesiaus dvare juos mokė Ignalinos kraštą savo darbais garsinantys meistrai: audimo paslapčių – tekstilės dizainerė Silvija Juozelskytė-Vaičiulienė iš Guntauninkų, lėlių rišimo ir siuvimo – meistrė Ema Trapikienė iš Ceikinių, šiaudelių pynimo – Dalia Pajedienė iš Tverečiaus, karpinių – meistrė Genovaitė Pašilienė iš Naujojo Daugėliškio, riešinių mezgimo paslapčių – Inese Čepulė ir jos dukra Dalia iš Tverečiaus. Džiugu tai, kad visi amatai sulaukė didelio jaunuolių susidomėjimo – lėles rišo, karpinius karpė, juosteles audė ir riešines mezgė ir vaikinai, ir merginos. Visus džiugino užsiėmimų metu pasiektas galutinis rezultatas – dailūs darbeliai, kurie bus pristatyti birželio 8 d. vyksiančiame trečiajame projekto renginyje. 

„Karpiniais užsiimu jau dvidešimt metų, mano darbai dalyvauja parodose, smagu, kad jie patinka žmonėms“, – sakė karpinių meistrė Genovaitė Pašilienė iš Naujojo Daugėliškio. Beje, ji Paliesiaus dvare surengė ir savo karpinių bei atvirukų, pagražintų lauko žolynais, parodėlę. Anot meistrės, kai kuriems karpiniams prireikia ir geros savaitės, kol juos padarai. Tačiau svarbiausia čia – pati idėja, kurią paskui reikia perkelti į piešinį, nesuklysti, nusipiešiant tą piešinį karpymui.

Renginyje buvo pristatyti ir Inesės Čepulės mezginiai, dailiai karoliukais išmargintos riešinės. Kantrybės ir atidumo reikalaujantys darbai sužavėjo ne vieną. 

Renginyje mezgimas jaunuoliams buvo viena iš sudėtingiausių užduočių, tačiau jie su šiais darbais puikiai susidorojo, papuoštos riešinės laukia kito renginio.

Didelė audėjos patirtį turinti tekstilės dizainerė Silvija Juozelskytė-Vaičiulienė jaunuolių darbus ypatingai supakavo, nuaustos juostelės įgavo dar patrauklesnį vaizdą. Dizainerės nuomone, audimui reikia ne tik išmanymo, kantrybės, bet ir laiko. Jaunuoliai, ausdami juosteles, tai ypač pajautė, jie negalėjo atsiplėšti nuo savo darbų ir kantriai juos pabaigė.

Šiaudelių vėrimu kartu su meistre Dalia Pajediene užsiėmę mokiniai irgi sakė, kad dabar suprantantys, kiek kruopštumo reikalauja kiekvienas darbas, o pačiam išbandžius pagaminti vieną ar kitą daiktą, pradedi geriau suprasti tikrąją to sukurto daikto vertę ir vertini įdėtas meistro pastangas.

Kaip visuomet, žavios meistrės Emos Trapikienės rištos lėlės sudomino ir jaunuolius, buvo derinami audiniai, gilinamasi į lėlių rišimo techniką. „Vedu edukacines programas ir Ceikiniuose, džiaugiuosi, kad žmonėms patinka šie užsiėmimai“,– sako E. Tarpikienė.

Pertraukose tarp užsiėmimų jaunuoliai susipažino su Paliesiaus dvaru, o renginio pabaigoje Mielagėnų kaimo kapela (vad. Ona Mačiulienė) ne tik grojo ir dainavo, bet į sceną kartu padainuoti pakvietė ir jaunuolius. Triskart rajono konkursų laureatė pasakorė Gabrielė Čepulytė iš Mielagėnų džiugino visus savo aukštaitiška šnekta. Beje, aukštaitiškai paskaityti teko ir renginio dalyviams, o sėkmingiausiai tai dariusiems įteikti prizai.

Išbandyti amatai, dainuotos dainos supažindino jaunuolius su Ignalinos krašto lobiais, kurie gal kada nors taps svarbia šių jaunų žmonių gyvenimo dalimi, gal jie pasirinks tapti tautodailininkais ar savo amato meistrais. Tačiau jau dabar aišku, kad jie jau ilgam įsimins išbandytus amatus, supras, kiek darbo ir kantrybės reikalauja kiekviena veikla.

Projekto „Puoselėjame Ignalinos krašto tradicinius amatus ir folklorą“ programoje numatyti trys renginiai: pirmasis iš jų įvyko pernai rugsėjo mėnesį, baugėsi ir antrasis, tad liko dar vienas, kuris numatytas birželio mėnesį. Jame jau kiti Ignalinos krašto jaunuoliai irgi mokysis amatų, susipažins su Duonos keliu, klausysis šio krašto dainų. Įgyvendinamo projekto tikslas – kad kuo platesnis jaunų žmonių ratas susipažintų su krašto tradicijomis ir jas puoselėtų. 

Nuotraukose – renginio akimirkos.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje