Skip to content

Ignalinos krašto ežerus ir pakrantes papuoš menininkų kūriniai

MI informacija

Paskutinę gegužės savaitę Ignalinos krašte prasidėjo Ažvinčių meno centro (AMC) organizuojamas unikalus daugiau kaip mėnesį truksiantis kultūrinis renginys – menų pleneras-ekspedicija „Vaizduotė ant vandens“ ir „Orakulas“. Plenero organizatorius ir idėjos autorius – menininkas, aitvarų meistras „užupietis” Marius Abramavičius-Neboisia.

Pirmąją meno plenero savaitę į Ignalinos kraštą sugužėjo būrys skulptorių. Vygantas Vėjas ir Juozas Budzinauskas, Marius Skudzinskas iš medienos kūrė skulptūras, o Donatas Dumskis iš kietojo putplasčio ir kitų medžiagų sukūrė plaukiojančius vėjo vargonus, su ežero bangelėmis skambinančius subtilias melodijas.

Menininkų sukurtos skulptūros įsikurs poilsiavietės „Žvejo krantas“ teritorijoje ir bus matomos tiek nuo kranto, tiek ir pro šalį valtimis plaukiantiems Palūšės svečiams.

Donato Dumskio kūrinys „Vėjo vargonai“ ir kiti menininkų sukurti darbai eksponuojami Lūšio ežero pakrantėje Palūšėje, kur prasideda daugelis vandens žygių maršrutų po Aukštaitijos nacionalinį parką ir ežerus. Originalios skulptūros jau traukia stabtelėti ir vietos gyventojus, ir Palūšės turistus.

Plenere dalyvavusios dailininkės Daina Light, Bora Chiara ir Skaidra Jančaitė kūrė savo meną – subtiliuose kūrybos procesuose moterys atrado naujų meno išraiškų, medžiagų ir performansuose rezonavo su Lūšių ežero aplinka, kadaise čia buvusiomis ir užžėlusiomis kopomis, didingu ledyno paliktu ežeru.

Mariaus Abramavičiaus-Neboisia sumanytame meno renginyje „Vaizduotė ant vandens“ birželio 21 d. galės dalyvauti visi norintys kurti aitvarus – čia organizuojamos kūrybinės dirbtuvės, kuriose lankytojai bus mokomi pasidaryti aitvarus, o po dirbtuvių jie galės prisijungti prie laivų ekspedicijos ežere.

Anot menininko ir aitvarų meistro, Lūšio ežere planuojamas įspūdingas renginys – į vandenis nuo Palūšės išplauks laivų eskadrilė – trys dideli laivai, daugybė valčių ir baidarių, kurių įgula – aitvarų meistrai Tadas Surkys, Donatas Dumskis ir Marius Abramavičius-Neboisia – danguje išskleis gausybę aitvarų ir jų keliamas dideles spalvotas vėliavas. Svečių sukurti ir paleisti mažesni aitvarai pagyvins ir nuspalvins reginį naujomis emocijomis.

Beje, Lūšio ežero pakrantė yra tik pirmoji kūrėjų ekspedicijos veiksmo vieta. Antrasis meno plenero-ekspedicijos etapas startuos birželio antrąją savaitę – tuomet veiksmas persikels į Pakaso sodybą, o tuomet į Ažvinčių meno centre, kur prasidės menų simpoziumas „Orakulas“.

„Orakulas“, tai ne tik skulptorių simpoziumo pavadinimas. Iš dabar dažnai vykstančių meno renginių – plenerų – šis renginys išsiskirs unikalumu, nes apjungia skirtingas menų formas ir jas apima vienoje erdvėje, – pasakoja idėjos autorius Marius Abramavičius-Neboisia. – Orakulas reiškia, kad meno kūrėjas lyg magas, burtininkas, žynys, pranašas per save transliuoja kasdienei sąmonei neprieinamą vaizdinę informaciją. Kiekvienas kūrėjas – skulptorius, tapytojas ir rašytojas – priklausomai nuo savo vidinio erdvinio įsijungimo ir bazinės kūrybiškai nukreiptos atminties dydžio, kurs kūrinį ar kūrinius liudydamas tai, ką jis pats savyje išgyveno ir kuo nori pasidalyti su kitais žmonėmis. Šio simpoziumo temos „Orakulas“ leitmotyvas kaip pereinamoji vėliava tęsis per visas projekto savaites Ažvinčių meno centre, apjungdama įvairias meno formas, laiką ir erdves į vientisą kūrybinį procesą.“

Netrukus menininkai rinksis į kūrybinę rezidenciją Ignalinos rajone, Ažvinčių meno centre. Čia vyks ir skulptorių simpoziumas, kurio metu sukurtos skulptūros papuoš Ažvinčių meno centrą. Meno simpoziume dalyvaus ir skulptoriai, ir tapytojai, akvarelistai, o jų sukurti darbai rudenį – rugsėjį, spalį – bus eksponuojami Ignalinoje, Ignalinos krašto muziejuje.

„Orakule“ dalyvaus ne tik vaizduojamųjų menų atstovai – Lietuvoje gyvenantis Balio atstovas Made Sutama Oko, Ilona Janulienė ir kiti, bet ir poetai, rašytojai. Iš Klaipėdos į Ignalinos kraštą atvyks rašytojos Sondra Simana, Rolanda Lu ir Nijolė Kliukaitė-Kepenienė.

„Bendra menininkų kūryba žinoma nuo senų laikų, bet kiekvienas kūrėjas yra individualybė, tad rezultatai labai daug priklauso nuo bendros kūrybinės atmosferos ir sąlygų, kurias pavyksta sukurti organizatoriams. Šiame projekte kuriama maksimaliai įkvepianti atmosfera, suteikianti menininkams laisvę išsiskleisti kūryboje, – samprotauja idėjos autorius ir projekto koordinatorius menininkas Marius Abramavičius-Neboisia. – Šis pirmas meno simpoziumas yra pradžia Ignalinos rajone kuriant naują lankytiną ir kūrybinę erdvę, kuri įsilies į Utenos regiono lankytinas vietoves, kurdama Kūrybinio kultūros kelio tinklą, o ateityje galės integruotis į Lietuvos ir net Europos kultūros kelius.

Laikui bėgant čia atsiras skulptūrų parkas ir ne tik. Šiame projekte persipins įvairiapusiai menai, o atslūgus karantinui čia atkeliaus ir profesionalūs menininkai iš Suomijos, Danijos, Norvegijos, Sakartvelo, Azerbaidžano ir kitų pasaulio vietų, iš kitų kultūrų, ir čia galės kurti ir dalytis savo kūryba.

Rudenį planuojamas naujas interaktyvus tarpdisciplininis renginys „Vaizduotė virš miškų“ vyksiantis Ažvinčių girioje ir jos apylinkėse.“

Mariaus Abramavičiaus-Neboisia nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje