Skip to content

Apie laisvę ir suvaržymus

Pandemija tapo politikų priedanga, keliant kainas ir sėkmingai manipuliuojant opiausiomis visuomenės problemomis. Brangsta viskas, o pinga žmogaus gyvybė. Nesibaigia diskusijos Seime dėl buvusio sveikatos apsaugos ministro A. Verygos įteisintų suvaržymų alkoholio pardavimui. Panašiomis temomis diskutuoja ir eiliniai piliečiai. Nors gyvename demokratinėje valstybėje, bet geriausios ir atviriausios apklausos vyksta išsaugant pašnekovų anonimiškumą. Kalbamės su rajono gyventojais apie dabartinę situaciją ir valstybinius visuomenės blaivinimo metodus.

Medicinos darbuotoja Dalė, 55 m.

Norime ar nenorime matyti pozityvo esamuose suvaržymuose, tenka pripažinti, kad prevencinis mechanizmas veikia – pasak statistikos, sumažėjo nuo alkoholio vartojimo sukeliamų psichozių, smurto artimoje aplinkoje ir kitokių nusikaltimų skaičius. Jau daugelis įprato prie ribojimų, todėl laisvinimas nereikalingas, nes gėrimo kultūra Lietuvoje – tarybinių kolūkių palikimas. 

Vairuotojas Valdas, 35 m.

Tuose draudimuose nėra jokios prasmės. Lenkijoje, Vokietijoje ir kitose ES valstybėse visi perka gėrimus kada nori ir kiek nori… Geriantis visada ras galimybę nusipirkti alkoholio, o normaliems žmonėms ribotas pardavimo laikas tik kliuvinys, mąstymo atgyvena. Gėda prieš užsieniečius draugus, kai tenka aiškinti, kodėl vyno prie vakarienės patiekalų negalima pas mus nusipirkti.

Mokytoja Laima 63 m.

Dėl ribojimų galima ginčytis, bet alkoholio pardavimui jaunuoliams nuo 18 metų nepritariu. Spės per gyvenimą pakelti taurę, jei norės, bet tokiu būdu skatinti visuomenėje alkoholio vartojimą – nusikaltimas. Gal ateis laikas, kuomet išmoksime turėti išminties ir saiko, paprasčiausios bendravimo kultūros – visai be gėrimų.

Socialinė darbuotoja Rima, 25 m.

Kas kaip nori, taip ir gyvena. Visais laikais buvo geriančių, o su rimbu jų neišauklėsi. Važiuodama į darbą, jau 7 val. ryte matau bešlitinėjančius piliečius. Iš kur jie papildo savo atsargas? Be prekybos centrų randa pardavimo taškų, kuriuose su „žvėriškais“ antkainiais perkama visa, ko širdis geidžia. Kad tik pinigų būtų…

Verslininkas Laimis, 42 m.

Gėrimas – sovietmečio kraitis. Išmirs paskutinės kartos, auklėtos tarybinėse mokyklose, baigsis ir tokios alkoholizmo problemos Lietuvoje. Jaunoji karta išlaisvėjusi, keliaujanti po pasaulį. Jie atneš daugiau gero vėjo.

Žaidimas – parduoti dabar ar vėliau alkoholį – politizuotas, atstovaujantis verslo atstovų interesus, o ne eilinio piliečio teisę gyventi be suvaržymų ir protingai, blaiviai.    

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje