Skip to content

Mokėsi gaminti ir… parduoti

Vlada PENIKAITĖ

Duonos kelias, siuvinėjimas, karpiniai, vėlimas, lėlių rišimas – būtent tokios temos dominavo trečiajame, baigiamajame projekto „Puoselėjame Ignalinos krašto tradicinius amatus ir folklorą“ renginyje, kuris vyko birželio 8 d. Paliesaus dvare. Šį kartą padedami patyrusių meistrų jaunieji kūrėjai ne tik gamino daiktus, bet paskui dalyvavo ir improvizuotoje mugėje – mokėsi derybų paslapčių, mugės „pinigais“ įsigijo sukurtų darbų, patys pabuvojo ir pardavėjais, ir pirkėjais.

Pasirinko amatus ir kūrė

Ignalinos rajono jaunimas iš Č. Kudabos progimnazijos, Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos Daugėliškio skyriaus, Ignalinos Kultūros ir sporto skyriaus mokiniai šiame renginyje buvo tikri virtuozai. Visų pirma pradžioje renginio jie tapo amatininkais, pasirinkdami norimą veiklą, o vėliau jau įsijautė į pirkėjų ir pardavėjų vaidmenis. 

Vieni jaunuoliai kartu su sertifikuota meistre Marijona Lukaševičiene ėmėsi vėlimo paslapčių ir nusivėlė gražių papuošalų. Kiti, vadovaujami dailininkės, daugelio parodų ir plenerų dalyvės, pedagogės Nijolės Trinkūnienės, turėjo pademonstruoti didelių kantrybės ir kruopštumo gebėjimų – mažomis žirklutėmis stropiai karpė įmantriausius karpinius. Nuostabias lėles surišo tie, kurie pasirinko užsiėmimus pas Cekinių meistrę Emą Trapikienę. Sertifikuotai meistrei Vladei Adomavičienė iš Linkmenų teko bene stropiasiųjų grupė – norint įgyti siuvinėjimo įgūdžių, reikalinga ilga praktika, tad šį kartą buvo džiugu matyti, kaip jauni žmonės išbando pirmuosius savo dygsnelius adata, kaip džiaugiasi įveikę pirmas siuvinėjimo pamokas. Meistrė tikisi, kad kuris iš jos mokinių pamėgs siuvinėjimą ir sugrįš prie jo jeigu ne dabar, tai vėliau. Didelę dovaną renginio dalyviams parengė Naujojo Daugėliškio bendruomenė – jie renginio dalyviams pademonstravo Duonos kelią – supažindino su grūdais, jaunuoliai tikromis girnomis malė miltus iš kurių paskui darė ir kepė paplotėlius. 

Puoselėjamos prekymečio tradicijos

Baigiamajame projekto renginyje, kaip ir buvo planuojama, vyko improvizuota mugė. Esančios ypatingos sąlygos sutrukdė išplėsti mugės mąstus, tačiau tai, kas vyko, priminė tikrą šventę, šurmulingą prekymetį, kuriame skambėjo liaudiška muzika, griežė armonika, mugės dalyviai derėjosi, pirko ir pardavinėjo savo ir anstesniuose renginiuose bičiulių sukurtus dirbinius. Renginiu buvo norėta prisiminti Paliesiaus dvaro savininko K. Kublickio Mielagėnams  išrūpintus turgus ir prekymečius, apie kuriuos jaunuoliams papasakojo istorikė Birutė Jaškūnienė. Iškovotos prekymečių teisės buvo itin svarbus momentas, leidęs sparčiau vystytis amatams šiame krašte. Po Paliesiaus dvarininko didiko Kazimiero Kublicko kreipimosi 1768 m. Lietuvos didysis kunigaikštis ir Lenkijos karalius Stanislovas Augustas suteikė privilegiją Mielagėnuose kas savaitę rengti turgus ir per metus – tris prekymečius: per Sekmines, Šv. Jono Krikštytojo dieną ir Švč. Mergelės Marijos Gimimo šventę. Tad amatininkams atsivėrė naujos galimybės parduoti savo pagamintus daiktus ir buities rakandus.

Tikimės, kad kada nors prekymečiai grįš į Mielagėnus, o jaunieji amatininkai jau bus patyrę pirmuosius prekybos ir pirkėjų vaidmenų įspūdžius.

Jaunuoliai domisi amatais

Paliesiaus dvaro asociacija savo veikla puoselėja etninę kultūrą Ignalinos regione, kuris turtingas giliomis tradicijomis. Trys surengti projekto Puoselėjame Ignalinos krašto tradicinius amatus ir folklorą“ renginiai tik patvirtino, kad jaunimą domina senieji amatai, jiems patinka išbandyti kažką naujo, jiems mažiau matyto, jaunimas noriai mokėsi ir karpinių, ir lėlių rišimo, ir šiaudelių vėrimo, ir vėlimo, ir audimo, ir kitų amatų. Per tris renginius 100 jaunuolių turėjo progą išbandyti daugiau kaip dešimt amatų, kurių mokė patyrę, žinomi Ignalinos rajono amatininkai ir meistrai. Jaunuoliai mielai dalyvavo ir liaudies muzikos kolektyvų pasirodymuose – ne tik klausėsi dainų ir žiūrėjo šokius, bet ir patys kviečiami mielai įsijungdavo į ratelį, dainavo, kalbėjo tarmiškai, žaidė žaidimus. Tokie gyvi susitikimai su amatininkais, liaudies menininkais, tikimės, neišblės jaunimui iš atminties, o gal kurį ir patrauks giliau domėtis šia sritimi, ateityje gal paskatins užsiimti amatais ir taip toliau puoselėti mūsų senolių tradicijas. 

Nuotraukose – renginio akimirkos.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje