Skip to content

„Totorių istorija žadina vaizduotę“

2021 m. – Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metai. „Totoriai paliko ryškų pėdsaką Lietuvos istorijoje, dalyvavo visuose karuose ir sukilimuose, kovodami už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę“, – sakoma LR Seimo priimtame nutarime. Jame taip pat pabrėžiama, kad Lietuvos totorių bendruomenė reikšmingai prisidėjo prie Lietuvos valstybingumo atkūrimo, istorijos ir kultūros, ši bendruomenė savo gyvenimą susiejo su Lietuva ir yra jos istorijos dalis. 2021 m. sukanka 700 metų nuo didžiojo kunigaikščio Gedimino sąjungos su totoriais sudarymo. 

Projekto „Totorių istorija žadina vaizduotę“ atidarymo renginys įvyko birželio 19 d., Palūšėje. Visus susirinkusius pasveikino Sigutė Mudinienė – Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko vyresnioji specialistė-kultūrologė, renginio vedėja. Kalbėdama apie totorių istoriją Lietuvoje, ji priminė apie šios tautos integraciją mūsų Valstybėje, istorijos raidą, lietuvių tautosakoje naudojamus iš totorių kalbos „paskolintus“ terminus.

Visuomenei skirtą tęstinį projektą „Totorių istorija žadina vaizduotę pristatė Ignalinos viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė Laima Banienė. Projekte dalyvauja Rytų Aukštaitijos viešosios bibliotekos – Visagino, Molėtų, Zarasų, Utenos. Patį projektą dalinai remia Lietuvos kultūros taryba, dalinai finansuoja Ignalinos rajono savivaldybė.

Tolerancijos puoselėjimas kitų tautybių žmonėms, jų tautinių tradicijų suvokimas ir saugojimas ateinančioms kartoms – svarbi visos Lietuvos visuomenės užduotis. Skatindami totorių kultūros pažinimą, papročiuose rasdami bendrystes ir kiekvienai tautai būdingus ypatumus, geriau pažinsime savo krašto istoriją. Pasak projekto autorės, numatoma visas ciklas renginių, kuriuose giliau suvoksime totorių tautos papročius, tradicijas, tautosaką ir kultūrinį paveldą. Projektą užbaigs virtuali paroda.

Renginio dalyvius pasveikino orientalistė, turkologė, vertėja, totorių paveldo tyrinėtoja doc. dr. Vilniaus apskrities totorių bendruomenės pirmininkė Galina Miškinienė. Džiaugdamasi galimybę plačiau pristatyti totorių tautos paveldą, priminė apie totorių bendruomenių veiklą Lietuvoje.

Viename iš savo interviu spaudai G. Miškinienė akcentavo, kad šiuo metu Lietuvoje veikia 21 totorių organizacija. Aštuonios iš jų užregistruotos kaip religinės. Vienos iš aktyviausių totorių bendruomenių – Vilniaus, Kauno, Alytaus apskričių, Nemėžio bei Keturiasdešimties totorių kaimo bendruomenės. Dar 1996 m., minint 600-ąsias totorių įsikūrimo Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje metines, muzikos mokytojo, chorvedžio totoriaus Aliko Melecho pastangomis buvo įkurtas Lietuvos totorių folkloro ansamblis „Alije“. Šio ansamblio pastangomis totoriškos dainos ir šokiai, totorių tautiniai kostiumai pristatomi ne tik visoje Lietuvoje, bet ir pasaulyje. 2012 m. viena iš „Alije“ solisčių Almira Parmaksizoglu prie Totorių kultūros centro įkūrė savo folkloro ansamblį „Ilsu“. Asociacija „Totoriškas skonis“ pristato Lietuvos totorių kulinarinį paveldą. Taip Lietuvos totorių kultūrinis palikimas, tradicijos yra saugomos ir perduodamos iš kartos į kartą.

Apie Palūšėje gyvenusias totorių šeimas ir jų veiklą, susirinkusiems pasakojo vyr. bibliotekininkė Rita Ramanauskienė. 

Šventinę nuotaiką projekto atidaryme dovanojo Visagino kultūros centro totorių folkloro ansamblis „Miras“, kuriame dalyvauja keleto kartų atstovai, kolektyvo vad., Irina Zacharenko. 

Projekto startą sveikino Ignalinos rajono savivaldybės meras Justas Rasikas, Viešosios bibliotekos direktorė Loreta Aleknienė. Totorių bendruomenė projekto autorei dovanojo totorių nacionalinį patiekalą – pyragą Čiak-Čiak, tautos nacionalinį desertą, gamintą nuo neatmenamų laikų, kaip privalomą vestuvių ir krikštynų atributą.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje