Skip to content

Rajono valdančiųjų dovanėlės gyventojams

Grupė tarybos narių

Birželio 29 d. rajono savivaldybės taryba patvirtino šiukšlių susirinkimo ir išvežimo kainas, kurias nuo rugpjūčio 1 d. teks mokėti rajono gyventojams, nekilnojamojo turto turėtojams ir įmonėms. Pusantrų metų galiojusios kainos vėl didinamos. Kaip pagrindinę kainos kėlimo priežastį, kainos skaičiuotojai nurodo išaugusias „Kompatos“ veiklos  išlaidas, ypač akcentuoja padidėjusį Utenos regiono atliekų tvarkymo centro mokestį už mišrių atliekų priėmimą ir tvarkymą. Štai nuo rugpjūčio 1 d. butas ar namas per mėnesį prišiukšlins už  2,69 eurus (buvo 2,20 eurų) ir papildomai kiekvienas  buto ar namo gyventojas, kurio gyventojai šiukšles neš į bendrus konteinerius, prišiukšlins dar už 1,96 eurų per mėnesį (buvo 1,55 eurų), o individualaus 120 litrų talpos konteinerio vieno karto ištuštinimas kainuos 2,24 eurus (buvo 1,80 eurų). 

Kilo daug klausimų dėl „Kompatos“ veiklos efektyvumo. Direktoriaus paklausus, kodėl iki gegužės 1 d. įmonės interneto svetainėje, kaip reikalauja įstatymas ir įmonės nuostatai, nepaskelbta įmonės 2020 m. veiklos ir finansinės ataskaitos, atsakymas nustebino, atseit direktorius savivaldybės administracijai ataskaitas pateikė, bet viešai šių ataskaitų nedrįso paskelbti, nes iki šiol „Kompata“ negavo audito išvadų dėl finansinių ataskaitų. Tai kyla pagrįstas klausimas ar tikrai atliekų surinkimo ir sutvarkymo būtinosios sąnaudos padidėjo beveik ketvirtadaliu ir ar pagrįstai didinama kaina?  

„Kompatos“ nusamdyta kainų skaičiavimo firma pateikė ir kitas priežastis, dėl ko didėja kaina už atliekų tvarkymą. Viena iš jų tai, kad rajono gyventojai nelinkę rūšiuoti atliekų. Pagal atliktą analizę kiekvienas gyventojas išrūšiuoja tik 16 kg atliekų per metus, kai panašių savivaldybių gyventojai išrūšiuoja apie 60 kg. Dar viena kainų kėlimo priežastis – kaip meras sakė – „poniškas“ rajono gyventojų aptarnavimas, nes individualūs konteineriai vidutiniškai ištuštinami 3 kartus per mėnesį, kai gretimų rajonų daugiausia 2 ar net mažiau kartų. Ar tikrai taip yra? Lauksime rajono gyventojų atsiliepimų, kiek kartų per mėnesį šiukšliavežė aplanko jūsų kiemą. 

Meras posėdyje pareiškė, kas prie Dūkšto Kaniūkų kaime įrengta didelių gabaritų atliekų aikštelė taip pat nereikalinga, nes už jos veiklą turės mokėti visi rajono gyventojai, tačiau kas, kiek ir kaip gyventojai turės mokėti – nepaaiškino. Primename, kad dar 2020 m. gruodį savivaldybės taryba Kaniūkų didelių gabaritų atliekų aikštelę su visais įrenginiais perdavė Utenos regiono atliekų tvarkymo centrui, kuris šią aikštelę aptarnaus ir gyventojai tam tikrą didelių gabaritų atliekų kiekį galės nemokamai pristatyti į šią aikštelę. Gal kas nors iš rajono valdžios po šios publikacijos, kaip jie mėgsta, viešai savivaldybės tinklalapyje praneš, kad laikraštis „Mūsų Ignalina“ paskelbė tiesos neatitinkantį faktą ir paskelbs, kiek rajono gyventojai turės mokėti už Kaniūkų aikštelės veiklą. Mūsų galva, panašios aikštelės įrengimas būtų reikalingas ir Didžiasalyje. 

Tarybos posėdį stebėję piliečiai skambino ir uždavė dar vieną įdomų klausimą – „kas sieja savivaldybės merą ir „Kompatos“ direktorių, kad dėl kiekvieno direktoriui užduoto nepatogaus klausimo meras stojo už jį mūru“? Gal todėl, kad abu dirbo atominėje elektrinėje ir kažkaip keistai abu iš jos galimai „išėjo“ tą pačią dieną?

Beje, ar atsimenate socdemų rinkimų pažadus? Ne? Tad priminsime. Jie žadėjo nedidinti komunalinių mokesčių, užtikrinti visišką savivaldybės bendrovių veiklos skaidrumą. O ką daro? Mokesčiai brangsta jau kelintą kartą per dvejus jų valdymo metus, o „skaidrumas“ net akis spigina, tikros informacijos apie įmonių veiklą net tarybos nariai dažnai negauna, o „Kompata“ net finansinės ataskaitos už 2020 m. dar nepateikė…

Grupė tarybos narių

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje