Skip to content

Kedų ir batų valymo patarimai

MI informacija

Turbūt nėra nieko geriau, nei avėti naujus sportbačius. Naujai įgytas sportiškas ir stilingas pasitikėjimas savimi gali suteikti žvalumo ir suteikti toną visai likusiai aprangai. Tačiau kai pažvelgę žemyn pamatote, kad jūsų kedai sportbačiai yra nusitrynę, ištepti, nuvargę ar purvini, apima panika. Kai kurie žmonės vengia avėti mėgstamus batus, kad išsaugotų juos. Tai ne tik nereikalinga, bet ir nelabai smagu. Svarstote, kaip išlaikyti savo šviežius batelius… šviežius? batukaitau.lt jums padės. Štai kaip išvalyti sportbačius ir išlaikyti juos puikios formos.

Kedų valymo patarimai

Būdami kedų mėgėjai ar avalynės entuziastai, žinote, kad moteriški ir vyriški vaikščiojimo bateliai gaminami iš įvairių medžiagų. Tai tinklelis, drobė, zomša ir oda, kurioms visoms galioja atskiros priežiūros instrukcijos. Norite, kad jūsų sportbačiai atrodytų nepriekaištingai kiekvieną kartą juos avint? Toliau rasite patarimų, kaip valyti iš kiekvienos medžiagos pagamintus sportbačius.

Kaip valyti tinklines sportines basutes

Tinklelis yra orui pralaidi medžiaga, kurią dažnai pamatysite ant aktyvių sportbačių, bėgimo batelių ir kitų tipų sportbačių batviršių. Ji paprastai derinama su neoprenu, nailonu ar kitais sintetiniais audiniais, skirtais drėgmei nuvesti ir išlaikyti vėsą judant.

Kadangi tinklelis yra trikotažinė medžiaga, jis yra akytas, todėl purvas, purvas, išsilieję skysčiai ir prakaitas gali prasiskverbti į batviršį ir palikti matomų žymių.¹ Tačiau nebijokite, nes tinklinius teniso batelius iš tikrųjų gana lengva valyti. Netgi galima valyti ir baltus sportbačius!

Štai kaip valyti sportbačius su tinkliniais batviršiais:

  • Į didelį dubenį pripilkite šilto vandens.
  • Įmaišykite kelis lašus indų ploviklio arba skalbiklio.
  • Paimkite švarią šluostę arba mikropluošto rankšluostį ir įmerkite jį į šiltą muiluotą vandenį.
  • Drėgnu skudurėliu sukamaisiais judesiais švelniai patrinkite sportbačių batviršius, bet nepermirkykite medžiagos.
  • Toliau mirkykite šluostę į muilo tirpalą, kol išvalysite visą tinklelį, daugiausia dėmesio skirdami bet kokioms ryškesnėms dėmėms.
  • Jei į mezginį įstrigo išdžiūvęs purvas ar kiti nešvarumai, pabandykite į muilo tirpalą pamerkti minkštą, švarų dantų šepetėlį ir tada švelniai įtrinti jį į medžiagą.
  • Kai visos dėmės atrodys išnykusios, kitą švarią šluostę sudrėkinkite tik šiltu vandeniu (be muilo).
  • Perbraukite per visą sportbačių viršų, nuvalydami muilo likučius.
  • Leiskite sportbačiams išdžiūti.

Kaip valyti drobės sportbačius

Drobė yra tvirtas, vienspalvis audinys, paprastai pagamintas iš medvilnės. Galbūt esate girdėję, kad žmonės savo medžiaginius sportbačius meta į skalbimo mašiną, tačiau to daryti nerekomenduojama, nes audinys gali susiraukšlėti.²

Nors tai natūralios kilmės medžiaga, drobės batelių valymo procesas yra labai panašus į tinklinių sportbačių valymo procesą.

Štai kaip valyti sportbačius su drobės batviršiais:

Jums reikės šilto, švelnaus muilo tirpalo, kaip aprašėme aukščiau.

Į muiluotą vandenį įmerkite švarią šluostę, nedidelį rankšluostėlį ar medžiaginę servetėlę ir įtrinkite ją į visą drobinių sportbačių batviršį, daugiausia dėmesio skirdami dėmėms ir dėmėms.

Toliau švelniai šveiskite, kol pašalinsite visas žymes.

Kadangi audeklas nėra linkęs pūstis ar pleiskanoti, viršutinę batviršio dalį taip pat galite perbraukti minkštu, švariu dantų šepetėliu, jei aptiksite įsisenėjusių dėmių. To gali prireikti avint baltus batus ar kitus šviesios spalvos sportbačius.

Perbraukite per medžiagą švaria drėgna šluoste, kad pašalintumėte visus muilo likučius.

Leiskite sportbačiams išdžiūti ore.

Parduotuvė-vaikščiojimo-bateliai-moterims

Kaip valyti zomšinius sportbačius

Daugybė laisvalaikio sportbačių, madingų sportbačių ir sportinių gatvės batelių turi zomšinius arba nubuko batviršius. Iš ėriuko arba veršiuko odos pagaminta aksominė odos medžiaga yra minkšta, patogi ir ilgaamžė.

Nors galite pasikliauti, kad zomšiniai batai tarnaus ilgus metus (o kartais ir dešimtmečius), ši medžiaga yra neįtikėtinai jautri dėmėms ir vandens pažeidimams. Dėl to zomšos ir nubuko sportbačių valymas yra šiek tiek sudėtingas. Tačiau tai visiškai įmanoma – tereikia tinkamų reikmenų.

Štai kaip valyti sportbačius su zomšos batviršiais:

Jums reikės zomšos šepetėlio, kurį galite įsigyti internetu ir daugelyje batų parduotuvių. Geriausi zomšos šepetėliai turi minkštus nailono šerelius, tačiau tinka ir itin minkšti dantų šepetėliai.

Švelniai patrinkite (arba „nušveiskite“) zomšinių sportbačių batviršius šereliais, daugiausia dėmesio skirdami nešvarumams, purvui ir dėmėms. Pirmą kartą apžiūrėkite batus nenaudodami jokių valymo tirpalų, nes sausas šepetėlis gali būti labai veiksmingas.

Jei tai nepadeda, išbandykite specialiai zomšai skirtą batų valymo tirpalą. Būtinai atidžiai laikykitės instrukcijų ir naudokite tik nedidelį kiekį tirpalo. Dažnai užtenka švelniai į batų batų viršų įlašinti kelis lašus šepetėlio valiklio.

Kaip valyti odinius sportbačius

Lakuotos ir natūralios odos sportbačiai yra stilingi ir patogūs. Ši medžiaga net šiek tiek natūraliai atspari dėmėms, ją paprastai galima nuvalyti drėgnu skudurėliu. Tačiau jei tai nepadeda, atlikus dar kelis veiksmus, nešvarūs sportbačiai vėl atrodys kaip nauji.

Štai kaip valyti sportbačius su odiniais batviršiais:

Sumaišykite tris dalis švelnaus indų ploviklio su viena dalimi šilto vandens.

Į tirpalą įmerkite švarią baltą šluostę ir švelniai trinkite dėmes, kol jos išnyks iš medžiagos.

Jei susidursite su įsisenėjusiomis dėmėmis ar spalvos pakitimais, galbūt norėsite įsigyti odos kondicionieriaus. Plonu sluoksniu padenkite visą sportbačių batviršį ir sukamaisiais judesiais įtrinkite jį į medžiagą. Tai turėtų išlyginti odos atspalvį.

Odinių kedų šviežumo palaikymas

Odą galima nuvalyti, tačiau ji taip pat linkusi į smulkius įbrėžimus ir įbrėžimus. Be to, balti odiniai batai ir kiti šviesios spalvos sportbačiai dažnai dažniau lieka dėmėti. Geriausia, ką galite padaryti, tai reguliariai nuvalyti juos švaria, sausa medvilnine šluoste, kad pašalintumėte nešvarumus ir dulkes. Jei galite tai daryti po kiekvieno avėjimo, puiku. Tačiau nušluostę juos kas kelis kartus, labai išsaugosite medžiagą.

Be to, saugokite sportbačius nuo tiesioginio karščio, nes jis gali išdžiovinti odą. Jei jie kada nors sušlapo, leiskite jiems išdžiūti vėsioje ir sausoje vietoje.

Be to, venkite valiklių su rūgštimis ar plovikliais, nes jie gali per anksti paseninti odinius batus. Jei įsigijote batų valymo priemonę, būtinai išbandykite ją ant atskiro odos ploto ir leiskite jai visiškai išdžiūti, prieš naudodami ant viso bato. Taip užtikrinsite, kad jis nepažeis medžiagos ir neišblukins jos spalvos.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje