Skip to content

Kuo išskirtinė rūšinė kava – viskas, ką apie šią reikėtų žinoti

MI informacija

Rūšinės kavos pupelės – ar tai kokybę atspindintis žodžių junginys, o galbūt tik prašmatnus išsireiškimas apie kavą? Vis tik rūšinę kavą galima pavadinti tiek prašmatnia, tiek kokybiška. Pasaulyje ši kava vis labiau vertinama, nes yra unikalaus, intensyvaus ir įvairaus skonio. Specializuotos kavinės ir kavos parduotuvės, Lietuvoje viena tokių – Kavos Draugas, vis dažniau siūlo paragauti būtent rūšinės kavos, o šio gėrimo mylėtojai rengia kavos degustacijas, nes pupelių įvairovė tokia didelė, kad sunku išsirinkti sau labiausiai patinkančias.

Tai kas gi toji rūšinė kava ir kuo ji tokia ypatinga?

Kas yra rūšinė kava?

Terminas „rūšinė kava“ yra ganėtinai platus, tad svarbu suprasti esminius kavos pupelių skirtumus, kurie slypi po šiais skambiais kokybę nurodančiais žodžiais. Trumpai tariant, būtent žodis ,,rūšinė” nurodo, kad visos pupelės gaunamos iš vienos vietos. Tačiau, ar viena vieta reiškia konkrečia šalį, regioną o gal ūkį?

Iš kur atkeliauja rūšinė kava?

Visų pirma, rūšinėmis kavos pupelėmis gali būti vadinamos vienos geografinės kilmės pupelės. Tai reiškia, kad jos auginamos vienoje šalyje arba regione. Tačiau šiais laikais toks rūšinės kavos apibrėžimas atrodo pernelyg platus ir beveik tinkamas kavos pupelių mišiniui apibūdinti. Įsivaizduokite, tokią didelę šalį kaip Brazilija: ar galima tikėtis, kad tos šalies pietuose ir šiaurėje auginamos pupelės turės vienodas skonio savybes? Tikrai ne, nes skirtinguose regionuose vyrauja skirtingas klimatas, kuris daro labai didelį poveikį kavos skoniui. Nepaisant to, skirtinguose ūkiuose, tačiau toje pačioje šalyje užaugintos kavos pupelės vis tiek vadinamos rūšine kava.

Visgi dažniau rūšine kava vadinamos tokios pupelės, kurios auga viename ūkyje. Veikiami vienodų oro sąlygų, ūkininko tradicijų, specialių auginimo įpročių, kavamedžiai iš vieno ūkio užaugina unikalias kavos pupeles, kurios atspindi tam tikrą auginimo laikmetį ir vietovę, o apdirbimo būdai dar labiau padeda pajusti kavos skonio savitumą. Kadangi kai kurie ūkiai yra tokie maži, kad nepajėgia pagaminti pakankamai kavos pagal paklausą, galima rasti rūšinės kavos, kilusios iš vieno kooperatyvo. Tiesa, vieno ūkio arba kooperatyvo kavos pupelių kiekiai yra riboti, tai laikoma aukštos kokybės kava, todėl ji yra brangesnė.

Retais atvejais galima įsigyti kavos pupelių, gautų iš tam tikros partijos, užaugintos konkrečiame ūkyje. Tačiau tokios rūšinės kavos surasti labai sudėtinga, ji kainuoja gerokai brangiau nei bet kuri kita kava ir dažniausiai yra prieinama tik tikriems kavos ekspertams.

Kaip teisingai gerti rūšinę kavą?

Dėl unikalių rūšinės kavos skonio savybių, svarbu, kad vartotojas žinotų, kokią kavą įsigyja, nes nuo to priklauso, kaip turi būti gaminamas tam tikras kavos gėrimas. Atsakingi platintojai pateikia visą informaciją apie kavos pupeles, kad ji būtų ruošiama tinkamai. Būtų apmaudu, jeigu rūšinė kava dėl netinkamo paruošimo prarastų unikalias savo skonio savybes ir būtų pateikta kaip paprasta kava. Visgi ji nusipelno šiek tiek papildomų liaupsių dėl kruopštaus augintojų ir skrudintojų darbo.

Rūšinės kavos skonio ir aromato savybės geriausiai atsiskleidžia, kai ją mėgaujamasi kaip espreso arba juoda kava be jokių priedų. Subtilumas šiek tiek pradingsta, kai rūšinė kava pagardinama šlakeliu pieno ar kokiais nors saldikliais.

Kuo ypatinga rūšinė kava?

Rūšinė kava dažnu atveju asocijuojasi su išskirtine kokybe ir iš dalies tai tiesa. Populiarėjant rūšinės kavos naudojimui namuose, augintojai neriasi iš kailio norėdami įtikti klientams, eksperimentuoja, taiko vis naujus auginimo būdus. Tai rūšinę kavą daro dar unikalesne ir vertesne didesnio dėmesio. Visgi už kokybę tenka ir daugiau sumokėti.

Rūšinė kava suteikia puikią galimybę daugiau sužinoti apie tam tikro regiono kavos auginimo subtilybes bei lavina skonį. Jeigu išbandysite skirtingų regionų kavą, suprasite, koks unikalus ir įvairialypis gali būti šis gėrimas. Kiekvieno kavos ūkio pupelių skonis yra skirtingas, net jei auginama ta pati rūšis. Daug kas priklauso nuo auginimo kultūros, oro sąlygų ir apdirbimo būdų. Rūšinės kavos degustacija gali būti vienas iš būdų savotiškai keliauti per skirtingas kavos plantacijas ir mėgautis ryškiais aromatais.

Rūšinė kava pasižymi unikaliu, išskirtiniu skoniu, kuris nėra dirbtinai subalansuotas kaip kavos pupelių mišiniuose. Paprastai rūšinės kavos gėrimas turi egzotišką skonį, kuris yra gerokai ryškesnis ir stipresnis. Tad, jeigu mėgstate eksperimentuoti ir atrasti naujus skonius, verta paragauti skirtingų regionų ar net ūkių rūšinės kavos.

Kiekvieną kartą nusipirkus net tos pačios rūšinės kavos pakuotę būsite nustebinti. Tokios kavos skonis, struktūra, aromatas gali būti šiek tiek skirtingas dėl pupelių auginimo sezono sąlygų skirtumų. Kadangi tame pačiame regione kasmet orai gali skirtis, tai ir kavos pupelių skonis atsižvelgiant į oro sąlygas yra vis kitoks.

Rūšinės kavos nauda sveikatai

Turbūt svarbiausia rūšinės kavos savybė, kuri ją daro ypatinga – tai nauda sveikatai. Sakoma, kad saikingas ekologiškai užaugintos rūšinės kavos gėrimas gali būti naudingas širdžiai ir kepenims. Svarbu atkreipti dėmesį, kad kalbame tik apie sunkių ligų neturinčius žmones. Taip pat, manoma, kad juoda kava gali sumažinti dimensijos riziką. Ekologiškai auginamos kavos pupelės turi savyje natūralių ingredientų ir mineralų, kurie gali padidinti organizmo atsparumą daugybei ligų. Ir žinoma, nustatyta, kad kava yra geras energijos šaltinis, kuris gali pagerinti fizinę ir protinę veiklą. Atkreipkite dėmesį, kad sveikatai naudinga tik saikingai vartojama kava, kurioje nėra jokių priedų, saldiklių ar pieno.

Jeigu mėgstate mėgautis kava, bet dar neragavote rūšinės kavos, būtinai išmėginkite. Taip atrasite naujų skonių ir paįvairinsite mėgavimosi kava laiką. Galbūt ne visi rūšinės kavos skoniai maloniai stebins dėl savo intensyvumo ir savotiškumo, bet tikrai atrasite sau patinkančių. Drąsiai leiskitės į kavos pažinimo kelionę.

Asociatyvios nuotraukos šaltinis: canva.com 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje