Skip to content

Rąstiniai namai ir jų statyba: svarbiausi patarimai

MI informacija

Ištisus metus gyventi tinkami rąstiniai namai gamtos apsuptyje – tikra atgaiva nuo miesto šurmulio, ypač tuo atveju, jei gyvenate bute. Tai vieta, į kurią tiesiog visada norisi sugrįžti. Vis dėlto, nors įsirengti tokį namą iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti lengva užduotis, iš tiesų tokio namo statybos bei priežiūra reikalauja ne mažiau pastangų nei kitų tipų pastatai. 

Bene svarbiausias dalykas, nuo kurio reikėtų pradėti tokio poilsio namo statybas – vizija ir planas, kaip turėtų atrodyti jūsų rąstiniai namai bei kiek laiko per metus planuojate juose praleisti. Šie dalykai ne tik turės reikšmės statybinių medžiagų pasirinkimui bet ir leis preliminariai apskaičiuoti projekto kainą.

Tam, kad išskirtume svarbiausius aspektus, į kuriuos reiktų atkreipti dėmesį nusprendus statyti nuosavą rąstinį namą, apie tai nusprendėme pasiteirauti jau ilgus metus šioje srityje besispecializuojančios Meistro Namai komandos.

Jei jums vis dar kyla klausimas, kokiais privalumais pasižymi rąstiniai namai, pagrindiniu jų galime įvardinti mažesnius mokesčius, didesnę vertę bei galimybę savo privačia poilsio erdve džiaugtis tiek žiemą, tiek vasarą. 

Kodėl svarbu pasirinkti tinkamas medžiagas?

Nesunku suprasti, jog tiek Jūsų komfortui, tiek medinio namo ilgalaikiškumui kokybiškų statybinių medžiagų pasirinkimas – ypač svarbus. Meistro Namai specialistų teigimu, jau daugiau nei 12 metų įmonės parduodami rąstiniai namai pasižymi išskirtine kokybe bei patvarumu. Jie pabrėžia, jog labai svarbu, kad statybose naudojama medinė konstrukcija būtų sausa – pastatas turi „kvėpuoti“, kad pašalintų nereikalingą drėgmę, o šiais laikais naudojamų technologijų pagalba tai padaryti iš tiesų nėra sunku.

Profesionalų teigimu, būtina apsvarstyti ne tik medienos pasirinkimą, bet ir tokių darbų kaip apšiltinimas atlikimą. Tinkama izoliacija sulaiko ne tik šilumą pastate, bet ir padeda išlaikyti aukšto lygio garso izoliaciją bei vėsią patalpų temperatūrą vasarą. Pavyzdžiui, šiems darbams dažnai naudojama akmens vata pasižymi puikiomis šilumos ir garso izoliacijos savybėmis. 

Taigi, izoliacija yra ypač svarbi net ir tuo atveju, jei rąstiniai namai nebus naudojami ištisus metus, o juose planuojama apsistoti tik šiltuoju metų laiku. 

Pinigų sutaupysite specialistų pagalba

Tai, kad rąstiniai namai būtų izoliuoti tinkamai, pasak www.meistronamai.lt komandos, svarbu ir dėl drėgmės, kuri prasta izoliacija pasižyminčiose patalpose gali atsirasti žiemos sezonu. Jei patalpos atšals, atsiras ir drėgmė, kuri, tikėtina, prives ir prie pelėsio problemos, galinčios sugadinti ne tik vidaus apdailą, bet ir baldus. Nors vis dar ne retai svarstoma, jog mūsų senelių rąstiniai namai taip pat nebuvo apšiltinti, vertėtų nepamiršti, kad šie namai taip pat buvo nesandarūs, o dėl šių nesandarumų susidarydavo ir natūrali ventiliacija.

Vienas iš paskutinių Meistro Namai specialistų patarimų, į kurį reikėtų atsižvelgti statant šio tipo namus  – stogo izoliacija. Teorija, kad stogą padengus plienu name bus gyventi neįmanoma dėl nuolatinio barškėjimo lyjant – plačiai paplitęs mitas. Nors skarda yra puikus garso laidininkas, tinkamai apšildžius gyvenamojo namelio stogą šios problemos, kaip ir bet kurio kito stogo atveju, išnyksta.

Galiausiai, pasak www.meistronamai.lt komandos, dėmesį verta atkreipti ir į tai, kad, nepaisant lengvai prieinamų specialistų patarimų, žmonės vis tiek bando taupyti ten, kur nereikia. Vėliau tai sukelia didelių problemų ir reikalauja didelių papildomų išlaidų. Taigi, jei jau nusprendėte nesamdyti profesionalios komandos darbui atlikti, pasamdykite asmenį, kuris supranta šiuos procesus ir galės patarti kiekviename žingsnyje – kontroliuos darbų seką ir vykdymą, padės renkantis medžiagas ir t. t.

Kiti patarimai gyvenamųjų namelių statybai ir priežiūrai.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje