Skip to content

Baldininkystės amatas – kodėl ne kiekvienas tai sugebėtų?

MI informacija

Ar žinote, kuo užsiima baldininkai? Priklausomai nuo to, kurioje srityje jie specializuojasi, šie specialistai gali gaminti baldus iš tokių medžiagų kaip medžio, metalo ar audinių. Taip pat baldininkai gali sukurti baldų dizainą specialiai pagal žmogaus užsakymą, kas dažnai gali būti labai sudėtinga, kadangi reikia labai gerai perprasti klientą, jo norus ir poreikius. Negana to, dalis baldininkų pagamintus baldus parduoda nuosavoje parduotuvėje, internetu ar bendradarbiaudami su kitų parduotuvių savininkais, kur jų produkcija gali būti parduodama. Nė nereikia sakyti, jog šios profesijos žmonės gali užsiimti ir įvairių baldų remonto darbais, pavyzdžiui, jų restauravimu ar dalių pakeitimu. Baldininkystės amatas – tikrai sudėtingas ir ne kiekvienas sugebėtų juo užsiimti, tačiau pasigilinkime detaliau, kodėl taip yra. 

Gebėjimas naudotis įvairiais įrankiais

Vienas pagrindinių dalykų, ką turi sugebėti baldininkas – naudoti įvairius įrankius. Greičiausiai pastebėjote, jog darbo įrankių ir prietaisų įvairovė šiomis dienomis yra be galo didelė. Vieni skirti darbui su metalu, o kiti – būtent medienai. Todėl prieš užsiimdami baldininkyste, žmonės turi nuspręsti, kuria kryptimi jie žada eiti. Kaip bebūtų, yra tam tikrų įrankių ir prietaisų, be kurių neapsieitų bene nė vienas baldininkas. Vienas tokių yra oblius – reismusas, kuris padeda nugludinti medienos paviršių ir sulyginti gaminamo daikto matmenis. Nors oblius ir reismusas yra du atskiri įrankiai, tačiau dažnai dėl patogumo jie yra sujungiami į vienas stakles, talpinančias abi funkcijas. Kitas, be jokios abejonės, reikalingas įrenginys – skersinio pjovimo staklės. Jos leidžia pjauti medieną įvairiais pasirinktais kampais. Labai svarbu, jog išsirinktas prietaisas būtų kokybiškas ir tarnautų ilgai, tad jei kaip tik tokio ieškote, spauskite ant nuorodos, kur rasite didelį jų pasirinkimą itin gera kaina – https://toolsta.lt/187-skersinio-pjovimo-stakles .

Medžiagų įvairovė, iš kurių gaminami baldai

Įprastai baldininkai yra savarankiškai dirbantys menininkai, kurie, kaip jau minėjome, kuria specialius baldus, naudodami skirtingas medžiagas ir gamybai pritaikytus įrankius. Nors yra plataus profilio baldininkų, kai kurie gali gaminti tik tam tikros rūšies baldus arba tik iš tam tikrų medžiagų. Tarkime, tai gali būti tik stalų gamyba arba tik medinių baldų gamyba. Žinoma, kartais medžiagos, iš kurių yra gaminami baldai gali būti ir derinamos kartu – medis su tekstile arba metalas su stiklu. Tai leidžia sukurti originalias ir išskirtines kėdes, sofas, spintas ar kitus namų interjero daiktus. 

Baldų pardavimas

Kadangi dauguma baldininkų dirba pagal individualią veiklą ar verslo liudijimą, jie privalo patys parduoti baldus, kad užsidirbtų pragyvenimui. Dėl šios priežasties baldininkams yra reikalingos ir tam tikros verslo žinios, leidžiančios tą daryti gerai ir tinkamai. Vieni iš jų atsidaro savo parduotuves, tačiau tai – tikrai rimtas žingsnis ir ne visi nori tokios didelės atsakomybės. Tad, vietoje to, baldininkai gali pasinaudoti ir tam tikromis internetinėmis platformomis, leisiančiomis prekiauti neturint fizinės prekybos vietos. Be viso to, baldai gali būti parduodami ir įvairiose mugėse, parodose arba meno dirbtuvėse. Išties labai populiarus pasirinkimas yra bendradarbiavimas su įvairiais parduotuvių savininkais, kurie norėtų prekiauti baldininko produkcija. Galimų variantų tikrai ne vienas, tad tam tikros žinios tikrai pravers, kadangi jos ne tik leidžia parduoti, bet ir valdyti savo verslą. 

Darbo grafikas

Dar vienas aspektas, kurį verta aptarti yra tai, jog dažnai baldininkai savo darbo grafiką turi susidėlioti patys. Iš vienos pusės atrodo, jog tai be galo patogu, kadangi baldininkas gali nusistatyti, kiek valandų per dieną jis gali dirbti bei kuriuo laiku jam tai daryti būtų patogiausia. Kaip bebūtų, iš kitos pusės reiktų taip pat nepamiršti, jog kuomet darbo grafiką žmogus planuoja pats, tam yra būtini labai geri laiko planavimo įgūdžiai. To neturint, daug darbų gali susikrauti į vieną vietą, tad juos įvykdyti laiku gali pasidaryti labai sudėtinga. 

Domėjimasis naujausiomis tendencijomis

Kaip ir kiekvienoje srityje, taip ir baldininkystėje sėkmė įmanoma tik tuomet, kai turite pakankamai žinių ir skiriate tai sričiai laiko. Žinios turi būti aktualios tam, kad jūsų atliekamas darbas ir gaminami baldai domintų pirkėjus. Šiuolaikinėje rinkoje baldų dizaino tendencijos keičiasi gana greitai, todėl reikia aktyviai ieškoti įkvėpimo ir stebėti tai, kas publikuojama interjero dizaino kataloguose. Tokiu atveju galėsite būti užtikrinti, jog visuomet būsite rinkos priešakyje bei savo klientų ratui pasiūlysite tai, ko galbūt dar neturi kiti. Turėkite omenyje, jog dažnai pirkėjai pirmiausia susidomi tuo daiktu, kuris atrodo originaliai bei išsiskiria iš kitų. Šis teiginys ypač atspindi Lietuvos vartotojus, lyginant su kaimynais. 

Kaip tapti baldininku?

Norint dirbti baldininku, nėra reikalingas aukštasis išsilavinimas. Visgi dauguma jų vis tiek yra baigę vienokius ar kitokius mokslus, pavyzdžiui, turi profesinį išsilavinimą ar yra baigę tam tikrus kursus. Tokios studijų programos kaip interjero ir baldų projektavimas gali itin padėti ateityje, kadangi jų metu yra įgaunama ne tik teorinių, bet ir praktinių žinių, reikalingų kuriant baldų dizainą ir juos gaminant. Visgi, ne visiems pavyksta šiuos mokslus baigti, tad, prieš tapdami sėkmingais baldininkais, įprastai žmonės ne vienerius metu dirba pameistriais įvairiose įmonėse, taip siekdami pasisemti patirties. Per visą šį laiką jie išmoksta, kaip saugiai valdyti įrankius, kaip identifikuoti įvairias medienos rūšis bei išmoksta ir kitų svarbių bei reikalingų baldų gamybos būdų. 

Taigi, tikimės, jog šis straipsnis padėjo geriau suprasti apie baldininkystės amatą bei visas peripetijas, susijusias su juo. Nors, kaip jau supratote, baldininko darbas tikrai nėra vienas lengviausių ir ne kiekvienas sugeba šia veikla užsiimti, tačiau, jei jaučiate tam potraukį, būtinai išbandykite save šioje veikloje – ji gali atnešti didžiulį pasitenkinimą gyvenime, ypač, kai pamatysite laimingus klientų veidus!

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje