Skip to content

Migrantų problemos – Seimo nario darbotvarkėje

Seimo narys Gintautas Kindurys laikotarpiu tarp Seimo sesijų domisi migrantų krizės problemomis, ypač ketinimais Didžiasalyje įrengti jau trečią stovyklą rajone. Jo prašymu, jis dalyvavo pasienio savivaldybių ir Vidaus reikalų ministerijos (VRM) nuotoliniame pasitarime dėl migrantų apgyvendinimo klausimų. Jame pasienio savivaldybių vadovai informavo, kad turi daug problemų dėl migrantų, jas turėtų padėti spręsti ir kitos savivaldybės, nes tai valstybinės svarbos klausimas. Šiame pasitarime Seimo narys atkreipė dėmesį į neaiškią situaciją dėl planuojamo migrantų apgyvendinimo Didžiasalyje. VRM kanclerei Jovitai Petkuvienei G. Kindurys priminė, kad mūsų rajono savivaldybė jau yra priėmusi migrantų apgyvendinimo naštą dvejose vietose, o praėjusią savaitę buvo siūlyta trečioji – Didžiasalyje. Konstatavo, kad tai sprendžiama neviešai, nutylint dalį veiksmų, negaunant atsakymų į gyventojų keliamus klausimus ir pan. Išklausiusi kanclerė teigė, kad dėl migrantų apgyvendinimo Didžiasalyje buvo gautas privataus asmens pasiūlymas dovanoti tam tikrą teritoriją ir ministerija turėjo tai įvertinti. Pasak kanclerės, panašu, kad šiuo atveju buvo netinkama komunikacija, nes jokio sprendimo dėl statybų Didžiasalyje kol kas nėra. Belieka laukti, ar ši pozicija pasitvirtins.

Dėl Didžiasalio klausimo G. Kindurys taip pat raštu kreipėsi į VRM ministrę Agnę Bilotaitę, prašydamas skubiai informuoti, kokie sprendimai dėl to šiuo metu jau yra priimti ir neplanuoti tolimesnių veiksmų, kol nėra pagrįstumo ir sutarimo su gyventojais. G. Kindurys savo rašte Vidaus reikalų ministrei, Lietuvos Respublikos Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos pirmininkei Agnei Bilotaitei be kita ko rašo: „Bandymas spręsti nelegalių migrantų apgyvendinimo klausimą Ignalinos rajono Didžiasalio seniūnijos teritorijoje kelia didelį nerimą ir sumaištį gyventojams. Vietos gyventojai nenori gyventi kaimynystėje su nelegaliais migrantais dėl keleto priežasčių. Jiems nerimą kelia neužtikrinta galimybė gyventi saugiai. Be to, papildomą didelį nepasitenkinimą gyventojai jaučia dėl to, kad minėta problema sprendžiama neviešai, nutylint dalį veiksmų, negaunant atsakymų į jų keliamus klausimus.

Liepos 28 d. (viešai nepaskelbus) Didžiasalyje lankėsi Vidaus reikalų ministerijos viceministras Arnoldas Abramavičius kartu su Ignalinos rajono savivaldybės meru Justu Rasiku. Vis dėlto apie šį vizitą dalis gyventojų sužinojo ir susitiko su viceministru bei meru. Pasak gyventojų, viceministras informavo, kad Didžiasalio seniūnijos teritorijoje bus statomi nameliai 1500 migrantų apgyvendinti. Gyventojai kėlė daug klausimų: kodėl minėti nameliai planuojami statyti būtent Didžiasalio seniūnijoje (o viena iš siūlomų vietų prie pat kaimo), kada planuojama statyti, kaip bus užtikrinta apsauga ir medicinos pagalba gyventojams ir migrantams, kaip bus sprendžiamas reikalingų darbuotojų apsaugai, aptarnavimui ir veiklos administravimui stygius, kodėl apie minėtus planus nieko nesakoma gyventojams ir t. t. Į šiuos ir daugelį kitų klausimų konkrečių atsakymų gyventojai negavo. Gyventojai nuogąstauja, kad Ignalinos rajone trūksta gydymo paslaugų, o Didžiasalyje tai ypatingai jaučiama, nes jis nutolęs nuo rajono centro (Ignalinos) net 40 km, o seniūnijos kaimai dar toliau. Čia jau dabar laiku sulaukti greitosios medicinos pagalbos ar policijos yra problematiška. Įkūrus migrantus, ši problema dar paaštrėtų. 

Nelegalių migrantų klausimas yra sunki našta pasienio savivaldybėms ir Vyriausybei, tačiau toks nekonstruktyvus jo sprendimo būdas kaip Didžiasalyje, kelia dar didesnę sumaištį, rodo atitinkamų institucijų nekompetenciją ir mažina pasitikėjimą jomis…“

Seimo narys paprašė ministrę kuo greičiau jį informuoti apie situaciją dėl galimos migrantų stovyklos Didžiasalyje ir atsakyti į rašte pateiktus klausimus.

Seimo narys migrantų klausimu taip pat bendravo su VRM viceministre Sigita Ščajeviene, Linkmenų, Kazitiškio ir Didžiasalio seniūnais, su Pabradėje esančio Užsieniečių registracijos centro pareigūnais, lankėsi Kazitiškio migrantų stovykloje, kur jų šiuo metu yra 130. Dėl migrantų krizės Lietuvos savivaldybių asociacija trečiadienį kvietė Vidaus reikalų ir Finansų ministerijos atstovus į savivaldybių pasitarimą. Šiai dienai migrantus sutiko priimti aštuonios savivaldybės: be šešių pasienio savivaldybių migrantus dar priėmė Alytaus miestas ir rajonas. Tačiau Alytaus miesto meras griežtai pareiškė, kad jo teritorijoje jau gyvena 71 nelegalas ir daugiau nė vieno jis nepriims, rūpinsis savo žmonėmis.

xxx

Grįžtant prie Didžiasalio susitikimų, verta paminėti du dalykus. Pirma, kadangi praėjusio penktadienio susitikimą organizavo „Mūsų Ignalina“ (nes iš rajono mero tokios iniciatyvos nesulaukta), mero kišeninė žurnalistė V. Žukauskaitė, negalėdama paneigti šio fakto, mane rajono savivaldybės tinklalapyje apkaltino, esą aš tą susitikimą tyčia surengiau 14 val., kad merui sugadinčiau šventę. Mat jis tuo metu Ignalinos abiturientams turėjo įteikinėti atestatus. Kadangi negalėjo situacijos paleisti iš rankų, tai ir atlėkė į Didžiasalį viską metęs. Tai visiška melagiena. Tądien ankstesnio laiko skelbti nebuvo jokios logikos, kadangi laikraštį su skelbimu apie susitikimą didžiasaliečiai gauna apie 11–12 val. Popietinis laikas tam, kad buvo viltis, jog žmonės, gavę laikraštį, dar spės perskaityti ir ateis, kas ir atsitiko. Antra vertus, aš visai nesidomiu mero darbotvarke, nežinojau ką ir kada jis veiks tądien, nes man visiškai nei įdomu tai, nei svarbu. Aš turiu savo darbotvarkę.

Antra, pirmajame neskelbtame susitikime, kai dalyvavo VRM viceministras A. Abramavičius, jis ir meras žmonėms dūmė akis, melavo. Kaip dabar aiškėja, viceministras į Didžiasalį atvyko todėl, kad VRM buvo pasiūlytas dovanoti privatus sklypas (taip teigia VRM kanclerė). Kalbama, kad galimai pasiūlyti net du sklypai migrantų stovyklai, kuriuos svečiai dar iki susitikimo apžiūrėjo. Vienas sklypas – buvusi keramikos gamyklos teritorija, kuri turi neįvardintą savininką. Pastarasis, matyt, valdiškais pinigais tikisi (tikėjosi) sutvarkyti tą teritoriją (manoma, kad tam reikėtų apie 20 milijonų eurų). Antrą sklypą galimai pasiūlė vienas ūkininkas kažkur prie Pajuodupio kaimo, visai šalia valstybės sienos. Tačiau ten itin blogas privažiavimas, nėra jokių komunikacijų ir ta vieta iškart buvo atmesta, kaip netinkama. 

Tačiau tai, kad buvo pasiūlyti sklypas (-ai), viceministras ir meras nutylėjo, žmonėms nesakė, o tik spaudė juos sutikti priimti nelegalus, gąsdino nepaprastąja padėtimi ir kitais baubais. 

J. Stacevičiaus nuotr. 

1 komentaras

  1. Gal jau gana tų valstybės sienos pažeidėjų Kazitiškyje, Linkmenyse ir ligoninėje ir tos jų reikalaujamos demokratijos ,ir neva jų žmogaus teisių pažeidimų, gal užteks jų platinamo covido ir reikalavimų, tarsi jie buvo čia kviesti su pažadais apgyvendinti 5 žvaigždučių viešbučiuose su “viskas įskaičiuota”.Gal merui reik įjungti” STOP” naujiems atvykėliams, juk rinkimai” ne už kalnų”, o ir medicinos pagalba abejotinų galimybių.


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje