Skip to content

Unikali kryptis – draugiškas senjorams miestas

Veržlūs ir entuziastingi visaginiečiai priima vieną po kito vis sudėtingesnius iššūkius. O ir kaip kitaip – juk kaskart vis aukščiau ir aukščiau kelia reikalavimų sau kartelę. Šįkart kažkada turėjusio jauniausio miesto statusą visuomenininkai nustebino idėja Visaginą „subrandinti“ kaip draugišką senjorams miestą. Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo Aktyvių piliečių fondo (APF) programos Lietuvoje finansuojamas projektas „Visaginas – draugiškas senjorams miestas“ jau startavo. Apie visaginiečių įgyvendinamas veiklas pasakojo pagrindinio projekto vykdytojo – asociacijos Trečiojo amžiaus universiteto (toliau – Visagino TAU) direktorė Asta Sieliūnienė ir projekto partnerio – VšĮ Visagino bendruomenės fondo direktorė Eleonora Ogijenko. 

Trečią dešimtį skaičiuojanti bendruomenė

Prieš 21-erius metus Visagino miesto aktyvius ir pasirengusius nuolat „augti“ senjorus A. Sieliūnienė pakvietė vienytis ir drauge su bendraminčiais įkūrė Visagino TAU. Tada ir pati A. Sieliūnienė, ir senjorai turbūt net netikėjo, kad priimtas sprendimas atneš tiek daug pokyčių ne tik jiems patiems, bet ir pačiam Visagino miestui. 

Pati A. Sieliūnienė – anuomet net nebuvo įpusėjusi kelio link senjoro statuso – geras kelio gabalas likęs ir šiandien – tačiau, kaip ji pati užsiminė, nuo mažens augusi didelėje kelių kartų giminėje, kūrusioje ir savo, ir Ignalinos miesto istoriją, išmoko vertinti ir gerbti vyresnio amžiaus žmones, išgirsti ir pastebėti jų žodžius, suprasti svarbą. Tad visai suprantamas ir „pateisinamas“ jaunos moters sprendimas suburti senjorus, kad padėtų jiems. 

Žengiantis trečiąją dešimtį Visagino TAU išsigrynino 11 fakultetų. Visi fakultetai labai aktyvūs ir įdomūs, tačiau į priekį veiklų apimtimi išsiveržę net trys. Šokio teatro fakulteto kolektyvas „Rūta“, kuriam vadovauja Nijolė Kliučinskienė, buvusi Lietuvos operos ir baleto teatro solistė. Be jų neapsieina festivaliai, miesto šventės, didieji ar mažesni renginiai Visagino mieste ir kaimyniniuose rajonuose. Šio fakulteto lankytojai pirmieji ir kol kas vieninteliai Lietuvoje įgyvendino kūrybinį sumanymą – šokti operą.

Siuvimo ir konstravimo fakultetui vadovauja tarptautiniuose projektuose išgarsėjusi buvusi Visagino technologijų ir verslo profesinio mokymo centro mokytoja Nadežda Ostrižnova. Jos talentas ir kolekcijų originalumas atskleidė ir jos studenčių-senjorių talentus, pastūmėjo „skrydžiams“. Būtent šio fakulteto savanorės siuva Visagino kultūros centrui (biudžetinei miesto įstaigai) ir jo chorui sceninius drabužius. Audinius Siuvimo ir konstravimo fakultetas įgyja rašydami ir teikdami projektus, o kostiumus savo miestui senjorai siuva nemokamai. Akys raibsta nuo dailių ir originalių sceninių apdarų, galinčių papuošti ir „deives“, ir „viduramžių damas“, ir šiuolaikinius scenos atlikėjus.

Lietuvos liaudies menininkė Marija Ščerbakova vadovauja Dailės fakultetui. „Turtingoje“ studijoje-muziejuje gimsta nuostabūs kūriniai, atrandami talentai, suklesti meilė spalvai, tekstūrai, formai.

Į kurį fakultetą beužsuktum, maloniai ir net lengvai šokiruojančiai nustebina įspūdingai įrengtos erdvės kūrybinėms veikloms, prasmingam senjorų laisvalaikiui. 

Naujas projektas – galimybė senjorams

Visus veiklos metus Visagino TAU stebėtinai aktyviai ir produktyviai dalyvavo įvairiose projektinėse veiklose. Bendradarbiaudami su kitomis mieste veikiančiomis organizacijomis, senjorai ir su jais dirbantys savanoriai įgyvendino kelias dešimtis sėkmingų projektų. Visaginiečiai nesustojo ir toliau. Paskelbtos APF gairės inicijavo naujo projekto atsiradimą, kurio tikslinė grupė – Visagino TAU nariai ir kitos senjorus vienijančios NVO. 

Projekto partnerio vadovė E. Ogijenko akcentavo, jog 2019 m. vykdyto Statistikos departamento duomenimis, Visaginas, iš ilgą laiką laikyto jauniausiu miestu, tapo sparčiai senstančiu miestu. Vidutinis šalies piliečių amžius – 44 m., o Visagino miesto – 52 m. Tai daug ką keičiantys skaičiai, turėję įtakos projekto „Visaginas – draugiškas senjorams miestasׅ“ idėjai. 

Projekto sumanytoja ir vadovė A. Sieliūnienė įsitikinusi, jog išklausytas ir išgirstas žmogus jau savaime jaučiasi geriau, o jeigu jis išsako savo nuomonę, tampa pilietinės visuomenės dalimi. „Mes siekiame įgyvendinti tikslą – skatinti Visagino vyresnio amžiaus gyventojus aktyviai dalyvauti pilietinėse veikose, išsakyti savo nuomonę formuojant vietos savivaldos sprendimus, susijusius su palankios vyresnio amžiaus žmonėms aplinkos kūrimu. Tikslui pasiekti esame išsikėlę net kelis uždavinius, – atskleidė projekto vadovė. – Vienas iš jų – suplanuoti ir organizuoti šviečiamuosius renginius, sesijas ir diskutuoti senjorams aktualiais klausimais. Taip pat šioje turimoje erdvėje planuojame įgyti inventoriaus, kurio dėka bus įkurta jauki, maloni ir visada lankytojų laukianti diskusijų erdvė. Būtent čia senjorai galės tam tikromis dienomis maloniai įsikurti, pasivaišinti kava ar arbata ir pasikalbėti apie tai, kas jiems yra svarbiausia.“

Pasak projekto vykdytojų, į jau įrengtą diskusijų erdvę planuojama kviesti įvairius specialistus, kurie dalyvautų diskusijose ir savo kompetencijomis padėtų atsakyti senjorams į rūpimus klausimus. 

Dar vienas uždavinys, E. Ogijenko teigimu, sukurti NVO tinklą, pasirašyti su jomis asocijuotą partnerystės sutartį, kurios dėka būtų įsipareigota veikti išvien ir kartu atstovauti senjorų interesams. „Mūsų miesto problema ta, kad mes visi kažką darome, darome daug, bet pavieniui ir neorganizuotai“, – įsitikinusi projekto partnerio vadovė.  

Renovuotoje didžiulėje, erdvioje, su balkonais ir stiklinėmis lubomis erdvėje, jungiančioje  antrame aukšte įrengtus fakultetus, planuojama, pasak A. Sielūnienės, susitikti su savivaldos atstovais, savivaldybės administracijos specialistais ir tartis ar net derėtis, kad Visagine būtų įsteigta senjorų taryba, kuri veiktų prie Visagino savivaldybės tarybos kaip patariamąjį ir konsultuojantį balsą turinti institucija. 

„Pasaulyje veikia palankių vyresnio amžiaus žmonėms miestų tinklas, kuris turi didžiulę patirtį įgyvendindamas savo strategiją. Mes turime tikslą, kad šio projekto dėka išnagrinėsime tą patirtį, organizuosime tarptautinę konferenciją, kurioje toji patirtis būtų pristatyta viešai ir galbūt mūsų savivaldybės vadovai, susipažinę su tinklo strategija ir veiklomis, inicijuotų mūsų miesto įstojimą į šį tinklą“, – kaip vieną iš projekto rezultatų pristatė A. Sieliūnienė. 

Projekto vadovė patikino, jog projektas šalia visų aptartų veiklų paraleliai leidžia stiprinti ir šio projekto organizacijų institucines galias bei kompetencijas, todėl numatyta, kad šių dviejų organizacijų nariai taip pat dalyvaus mokymuose, rengs savo strateginius planus, mokysis finansinio raštingumo ir savo veiklų viešinimo, kokybiškos komunikacijos. 

Susitikime su miesto senjorais, kurio metu buvo pristatytas projektas, dalyvavęs Visagino savivaldybės meras Erlandas Galaguz teigė esąs įsitikinęs, kad šis projektas tikrai bus sėkmingas. „Tikėdami jo sėkme mes taip pat žengėme ta pačia kryptimi ir gavome finansavimą bendram Lietuvos-Baltarusijos projektui, kurio dėka ši didžiulė ir unikali erdvė pagaliau bus renovuota. Tai jau pirmas ženklas, kad projektas „Visaginas – draugiškas senjorams miestas, tikrai bus sėkmingas“. Merui antrinusi jo pavaduotoja Aleksandra Grigienė taip pat neabejojo projekto sėkme ir patikino, kad tai, ką daro Visagino TAU, dažnai, regis, peržengia net jų galimybių ribas, tačiau apie jų pasiekimus ir veiklas žino visa Lietuva. 

Dažnas jau šiandien, tik paviešėjęs Visagino TAU dirbtuvėse, gali nustebti pajutęs keistą norą nors dienai kitai tapti senjoru, o juk projektas „Visaginas – draugiškas senjorams mietas“ dar tik startavo. 

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje