Skip to content

Užsispyrėlių sutramdymas

Kažkaip tyliai susergančių kovidu per dieną skaičius vėl padidėjo iki pusės tūkstančio. Pasirinkimas, atrodytų, aiškus: arba trečias karantinas, arba nepasiskiepijusius reikia uždaryti, kad užkrato nenešiotų. 

Ir pavadinimas tam jau sugalvotas: karantinas nepasiskiepijusiems. Ir tvarka numatyta: pasiskiepijusieji, persirgę arba testuoti galės eiti bet kur, o likusių gyvenimas bus suvaržytas. Ir teks galimybių pasą išsiimti, kur visa tai bus pažymėta.

Nepasakysi, kad Lietuva tokį dalyką pati sugalvojo. Garsiausiai nuskambėjo Prancūzija – jos prezidentas Makronas visai panašius suvaržymus paskelbė. 

Pas mus nepatenkintų būsimais suvaržymais jau ligi sočiai. O kaip Prancūzijoje? Turint galvoje, kad prancūzui gali neduoti valgyti, bet tik leisk už laisvę ir lygybę pakovoti, ten dar gana ramu: vieni įprastai patriukšmauja, kiti įprastai ašarinėmis dujomis triukšmautojus nuramina.

Italijoje ir Britanijoje be žaliojo paso jau į restoranus ar barus neįleidžia. Norite važiuoti į Britaniją ar JAV mokytis? Tai žinokite, kad nesiskiepijusių studentų šios šalys iš viso neįsileidžia. 

O pas mus prieš galimybių pasą aršiausiai žada kovoti pensininkai. Tiksliau, jų vadove pasiskelbusi Grasilda Makaravičienė, pažadėjusi, kad pensininkai vers valdžią, mat jie galimybių paso na niekaip negali gauti, ypač kaime, nes ten žmonės, na, tokie nieko neišmanantys. Tokios tad Grasildos pranašystės.

Bendrai įdomu, kas tokia yra Pagyvenusių žmonių asociacijos vadovė G. Makaravičienė. Nors, kaip sakoma, Guglas viską žino, man pavyko sužinoti tik, kad ji yra Grasilda Stoliarova Makaravičienė. O ką ji anksčiau, iki susendama, veikė, kur, kokiam šeimininkui dirbo, atrodo, yra didžiausia paslaptis. Gal kas žino, koks iš tikrųjų žmogus skelbiasi vadovaujantis pensininkams?

Tiek to. Kur kas svarbiau tai, kad esame situacijoje, kai visiems priimtino sprendimo nėra ir negali būti. Visi visada nebus patenkinti. Žmogaus teisių gynėjai rėkia apie ribojamas žmogaus teises. Kaip čia išeina: kai karantinas visiems – visi patenkinti, kai tik daliai – jau teisių suvaržymas?

Tokie nepatenkintieji dar turėtų džiaugtis, kad valdžia nesiūlo jiems už gydymą ligoninėje susimokėti. Rėkaujama, kad žmogus moka sveikatos draudimą ir todėl turi būti gydomas nemokamai. Bet jeigu žmogus susižaloja, būdamas neblaivus, jam ligos išmoka nemokama. Gal ir čia bent tokią taisyklę galima būtų pritaikyti? Iš labai juodo humoro srities: gal nesiskiepijusiems ir nuo kovido mirusiems ir laidojimo pašalpa nepriklausytų?

Beje, turbūt kiekvienas, net didžiausias dundukas, žino, kad jeigu padarei avariją, būdamas girtas, draudimo negausi. Aišku, čia dar viena problema: jeigu dundukas nesiskiepija, tai jį dar ir nuo kitos ligos jį reikėtų gydyti… 

Atvirai pasakius, man tas pats, kaip baigs gyvenimą skiepų priešininkai. Man ekonomika svarbiau, nes trečio karantino ne vienas verslas neatlaikytų. Ir nors į barus nei restoranus nevaikštau, koncertų per televiziją klausausi, o kine paskutinį kartą buvau tais laikais, kai žmonės eidavo filmo pasižiūrėti, o ne traškučių paėsti, niekam bankrotų nelinkiu. Priežastis – grynas savanaudiškumas. Per karantiną valstybė, taigi mes visi, verslams, kad jie nebankrutuotų, pašalpas mokėjo. Kai karantino nėra, kai verslas klesti, valdžia daugiau mokesčių surenka, ir tada galima didesnės pensijos tikėtis. 

Primityvu, ar ne? Dar reikia turėti galvoje, kad kai bus galimybių pasas, nenorintys skiepytis galės jį gauti – 48 valandoms, po testo. O testų valstybė nebekompensuos, taigi teks pačiam susimokėti, vidutiniškai 70 eurų. Per mėnesį tūkstantis išeina, čia kokia parama ligonių kasai, o jei pas privatininką testuosiesi – mokesčiai į biudžetą. Ir jokių žmogaus teisių suvaržymų, žmogus pats pasirenka, kaip jam elgtis.

Dar tikiuosi, kad valdžiai neateis į galvą skatinti skiepytis pinigais ar kokiomis dovanėlėmis. Kodėl man, kuris jau pasiskiepijo, jokios dovanėlės nebus, o tam, dėl kurio čia visokie suvaržymai, dar ir saldainis?

Tik negąsdinkit, kad dėl galimybių paso tikrinimo parduotuvėse sumaištis kils. Buvo – ribojo žmonių skaičių parduotuvėse. Kažkaip prekybininkai susitvarkė, susitvarkys ir dabar, čia politikai didžiausią erzelį kelia. 

Jeigu ir Seime tokia tvarka bus įvesta – įdomu, ar bus įleistas į Seimą Kepenis?

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje