Skip to content

Kai aktualus mokesčių susigrąžinimas. Kas, kada ir kaip gali atgauti jau sumokėtus pinigus?

MI informacija

Kiekvienais metais nemaža dalis lietuvių išvyksta dirbti į užsienį. Ten juos vilioja aukštesnis pragyvenimo lygis, naujos patirtys, kultūra. Tačiau ne visi nori likti užsienyje, todėl dalis emigrantų grįžta į Lietuvą kurti čia tolimesnio savo gyvenimo. Jeigu ir jūs kelis metus ar mėnesius praleidote dirbdami kitoje šalyje, grįžę į gimtąją šalį nepamirškite pasinaudoti mokesčių susigrąžinimo iš užsienio galimybe. Tai visiškai legalus ir teisėtas būdas padėsiantis atgauti jums priklausančius pinigus.

Kas yra mokesčių susigrąžinimas?

Jeigu dirbote užsienyje nuo jūsų gaunamų pajamų buvo atskaičiuojami privalomi tos šalies pajamų mokesčiai. Tačiau ne visada mokesčiai apskaičiuojami teisingai dėl ko susidaro mokesčių permoka. Šią permoką galima teisėtai susigrąžinti pasinaudojus mokesčių grąžinimo iš užsienio paslaugomis. Žinoma, tam jums reikės pateikti būtinus dokumentus.

Svarbu paminėti ir tai, kad užsienyje dirbus trumpiau nei metus galite atgauti visus ten sumokėtus mokesčius. Tačiau tai įmanoma tik tuo atveju, jeigu jūsų gautos pajamos neviršijo toje šalyje nustatyto neapmokestinamo pajamų dydžio (NPD). Pajamoms viršijus nustatytą NPD, galėsite susigrąžinti tik dalį užsienyje sumokėtų mokesčių. 

Mokesčių susigrąžinimas gali būti vykdomas iš visų šalių su kuriomis Lietuva yra pasirašiusi dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartį. Į jas įeina ir populiariausios Lietuvos emigrantų pasirenkamos kryptys – Vokietija, Didžioji Britanija ir Norvegija.

Kada galima susigrąžinti mokesčius?

Susigrąžinti mokesčius galima iš karto baigus dirbti ir išvykus iš užsienio valstybės arba finansinių metų pabaigoje. Tačiau atminkite, kad finansiniai metai kiekvienoje šalyje skiriasi, nes kiekviena jų nusistato savo tvarką. Pavyzdžiui, Vokietijoje arba Olandijoje finansiniai metai sutampa su kalendoriniais – prasideda sausio 1 d., o baigiasi gruodžio 31 d. Tuo tarpu kitose šalyse finansiniai metai prasideda jau gerokai įsibėgėjus kalendoriniams. Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje kalendorinių metų pradžia yra balandžio 6 d., o pabaiga – kitų metų balandžio 5 d.

Be to, kiekviena valstybė turi nusistačiusi senaties terminą, po kurio susigrąžinti permokėtus mokesčius iš šalies nebegalima. Dažniausiai permokos grąžinamos už praėjusius 4-5 metus.

Kaip susigrąžinti mokesčius?

Mokesčių susigrąžinimas iš užsienio vyksta pateikus tos šalies, kurioje dirbote, pajamų ir mokesčių deklaraciją. Tam, kad deklaracija būtų užpildyta teisingai, prieš tai dar turėsite pateikti reikalingą informaciją ir būtinus dokumentus. Kiekviena šalis gali reikalauti skirtingų dokumentų, todėl prieš pradedant susigrąžinimo procesą svarbu pasitikrinti ar juo visus turite. Dažniausiai be asmens tapatybę patvirtinančio dokumento yra reikalaujama pateikti paskutinius gautus algalapius arba kitus dokumentus, kurie parodytų, kiek pajamų gavote per išdirbtą laikotarpį užsienyje. Taip pat jūsų gali paprašyti pateikti socialinio draudimo numerį, darbovietės adresą arba jeigu dirbote ir nuomavotės būstą Vokietijoje – nuomos sutarties kopiją.

Mokesčių susigrąžinimo iš užsienio procesą galite atlikti patys arba kreiptis į specializuotas įmones teikiančias šias paslaugas. Ką pasirinksite priklauso tik nuo jūsų, tačiau neleiskite sau prarasti jums priklausančių pinigų. Nors asmeniškai patiems atliekant mokesčių susigrąžinimą tai gali užtrukti ilgiau, atgavus pinigus galėsite būti tikri, kad nepalikote jums priklausančių pinigų kitoje šalyje.

Pexels.com asociatyvios nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje