Skip to content

Ar kūdikiui reikalingas čiulptukas?

MI informacija

Čiulpimas yra įgimtas refleksas, kuris atsiranda dar net negimus kūdikiui. Nors šis refleksas siejamas su valgymu, kūdikiai gali norėti čiulpti net ir būdami sotūs. Ritmiški čiulpimo judesiai, juos gali raminti, todėl daugelis tėvų pasitelkia čiulptuko pagalba. 

Rinktis, ar ne?

Viskas priklauso nuo pačių tėvų, ar jie nori duoti vaikui čiulptuką, ar ne. Vieni tėvai duoda čiulptuką vien dėl to, nes mano, kad tai padės nuraminti ar užmigdyti vaiką. Na, o kiti galvoja, kad joks čiulptukas neturi būti tėvų pakaitalas, todėl tik patys tėvai gali nuraminti vaiką savais būdais arba naudojant alternatyvius būdus – leisti vaikui čiulpti savo paties rankytę ar nykštį.

Čiulptuko privalumai:

  • padeda nuraminti kūdikį, kai šis negali niekaip nusiraminti,
  • padeda užmigti,
  • padeda išvengti ausyčių užgulimo (važiuojant automobiliu, skrendant lėktuvu),
  • sumažina staigios kūdikių mirties sindromo tikimybe (tie, kurie linkę į šį sindromą, rekomenduojama, kad tėveliai duotų čiulptuką),
  • sumažina įprotį čiulpti savo pirštukus.

Čiulptuko trūkumai:

  • šis gali pakenkti žindymui,
  • didina ausies uždegimo riziką,
  • gali sukelti problemų su dantų augimu,
  • yra tikimybės, jog gali sulėtinti kalbos raidą,
  • įgyti priklausomybę nuo čiulptuko.

Taigi, viskas priklauso nuo pačių tėvelių, kaip jie nori auklėti savo mažylius. Little Dutch internetinė vaikų prekių ir žaislų parduotuvė, siūlo kokybiškas priemonės, kurios gali padėti nuraminti jūsų mažylį stresinėmis dienomis.

Kokių taisyklių reikėtų laikytis?

Jeigu nusprendėte, kad vis dėlto jums reikia čiulptuko pagalbos, tuomet teks laikytis keleta taisyklių, kad vėliau ši priemonė nebūtų viena iš priklausomybės priemonių.

Čiulptuką jau galima pradėti duoti nuo 1 mėnesio – jeigu žindote, o kūdikis nemoka tinkamai paimti krūties, geriau čiulptuko dar neduokite. Kai čiulptukas duodamas nuo pirmų dienų, mažyliui sunku išmokti žįsti.

Čiulptuko atsisakykite kuo anksčiau. Kuo vaikas tampa didesniu, tuo atsiranda daugiau čiulptuko trūkumų nei privalumų. Atėjus 5–6 kūdikio mėnesiui, geriau pradėti mažinti čiulptuko naudojimo trukmę.

Čiulptukas – tik tada, kai jo reikia. Neduokite čiulptuko vien tik pareiškusiems minimaliems vaiko kaprizams. Čiulptuko naudojimas saikingai, padės išvengti nuolatinio jo naudojimo bei vėliau bus žymiai lengviau jo atsisakyti.

Ką privaloma įsidėmėti?

Labai svarbu, kad čiulptuko neduotumėte tada, kai vaikas jo nenori. Yra kūdikių, kuriems nereikia šios priemonės, todėl per prievartą jo naudojimas – gali sutrikdyti jo raidą. Taip pat, jeigu vaikas serga ausų uždegimu arba sloguoja – jokiu būdu neduokite čiulptuko! Čiulpimas mažina slėgį ausyse, o tai palengvina įvairių bakterijų plitimą nosies, ausų ir gerklės ertmėse. 

Nepamirškite rūpintis ir čiulptuko higiena. Nenaudokite įplyšusių, pažeistų ir nešvarių čiulptukų. Nuolat juos plaukite šiltu vandeniu bei nenaudokite čiulptuko „valymo“ būdo, kai patys jį įsidedate į burną ir neva nuvalote (taip galite vaikui perduoti bėdas su dantų ėduonimi). 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje