Skip to content

Ar pastebėjote, kad jūsų kojų nagai keičia spalvą ir formą? Verta sunerimti ir kreiptis į specialistus

MI informacija

Parduotuvių lentynose pasirodę atviri ir lengvi vasariniai bateliai yra greitai artėjančio šilto sezono, kuris, deja, nedžiugina kiekvieno pirkėjo, įrodymas. Nagų grybelis arba onichomikozė yra nagų plokštelės pažeidimas, kurį sukelia grybelinė infekcija. Šiandien Lietuvoje nagų grybelis yra maždaug trečdalis visų grybelinių ligų – šis skaičius iš tikrųjų yra labai didelis. Ši liga yra klastinga – ji prasideda tik nuo vieno nago, o vėliau lengvai išplinta į kitus nagus. Nors sklando gandai, kad grybelis yra apleistų ir netvarkingų žmonių liga, grybelio nereikia gėdytis.Raginame kuo greičiau kovoti su šia liga.

Net ir šiandien nagų grybelio gydymas dažnai tampa iššūkiu gydytojams ir pacientams. Vaistai (vietiniai ir sisteminiai) neužtikrina 100 proc. pasveikimo. Paprastai vaistus reikia vartoti ilgai, o tai didina šalutinio poveikio galimybę. Nagų grybelio gydymas yra ilgas procesas, todėl pacientai ne visada laikosi nustatyto gydymo plano. Visa tai padidina infekcijos pasikartojimo galimybę. Be to, kojų nagai auga lėtai, todėl norint įvertinti gydymo poveikį, reikia 12–18 mėnesių. Visa tai skatina žmones ieškoti naujų, alternatyvių ir nesaugių nagų grybelių gydymo būdų.

Kaip atpažinti nagų grybelį

Iš pradžių gali pradėti niežėti  kojų pirštus, o ant kojų gali atsirasti mažų pleiskanų. Po kurio laiko nagai tampa neskaidrūs, praranda blizgesį, galiukai tampa trapūs ir gali atšokti nuo plokštės. Vėliau nagai pagelsta, pasidaro nelygūs, sustorėję ir šiurkštūs. Iš pradžių bus pažeistas tik vienas nagas, o vėliau nagų grybelis išplis į kitus nagus. Jei infekcija prasiskverbia giliai po nagais, ten esanti oda akivaizdžiai praranda įprastą spalvą ir nagas deformuojasi.

Nagų grybelis dažniausiai aptinkamas ir juo užsikrečiama viešose pirtyse, baseinuose, kuriuose naudojama įprasta avalynė (boulingo batai, ledo čiuožyklos), ir paplūdimiuose. Padidėjęs kojų prakaitavimas, rankų ir kojų apyvartos sutrikimai, sužalojimai dėvint guminius batus, manikiūras ir pedikiūras, per didelis vandens poveikis ir ėsdinančių valymo priemonių naudojimas. Antsvoris ir nusilpęs, susilpnėjęs imunitetas taip pat yra veiksniai, prisidedantys prie grybelinių infekcijų plitimo.

Nagų grybelio šalinimas lazeriu

Nagų grybelio gydymas lazeriu – naujas ir modernus būdas atsikratyti nagų grybelio. Aprašomi du pagrindiniai nagų grybelio naikinimo būdai veikiami lazerio šviesos. Kaip visi žinome, audinių šilumos laidumas yra skirtingas. Lazerio veikimo principas yra selektyvi fotopirolizė – didžiąją dalį šilumos sugeria patogenai, o aplinkiniai sveiki audiniai sugeria daug mažiau. Atsiranda fototerminiai ir fotomechaniniai pažeidimai, lemiantys grybelio žūtį. 

Dėl blogo šilumos absorbcijos aplinkiniai sveiki audiniai yra minimaliai paveikti. Todėl paprastai gydymo lazeriu metu nagų audinys tampa karštas, susidaro grybams itin nepalanki terpė, dėl kurios jie sunaikinami. Be to, pritaikius lazerį, grybelio pigmentas sugeria šviesą ir generuoja laisvuosius radikalus, taip sunaikindamas grybą. Nustatyta, kad tam tikrų lazerių veikimo mechanizmas naikinant nagų grybelių sukėlėjus gali būti šiek tiek kitoks. Tai lemia lazerio bangos ilgis.

Nagų grybelio gydymas lazeriu yra modernus, saugus, efektyvus gydymo metodas, gerai įvertintas tiek gydytojų, tiek pacientų. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje