Skip to content

Ignaliniečius „pažadino“ sąskaitos už bendrųjų reikmių elektrą

Ignalinoje kilo nepasitenkinimo banga dėl staiga išaugusių sąskaitų daugiabučių namų gyventojams už bendrojo naudojimo patalpų elektros energijos sąnaudas. Iki šiol vienodai mokėję maždaug iki 1 Eur, dabar gyventojai gavo 9–17 Eur sąskaitas. Gyventojų teigimu, jie bandė skambinti į UAB „Ignitis“, bet atsakymo aiškaus negavo, konfliktuoja ir su UAB „Ignalinos butų ūkis“, tačiau neatsakyti klausimai pakibo ore. 

UAB „Ignalinos butų ūkis“ vadovas Artūras Jatulis informavo apie artėjančius pokyčius dėl UAB „Ignitis“ vykdomos pertvarkos, su kuria galimai iš dalies susiję staiga „išaugusios“ sąskaitos gyventojams už bendrųjų reikmių elektros suvartojimą. „Nuo rugsėjo 1 d. pagal UAB „Ignitis“ teisės aktų nustatytą tvarką, visas mūsų rajono daugiabučių namų bendrojo naudojimo patalpų elektros skaitiklių administravimas perduodamas mums, UAB „Ignalinos butų ūkiui“. Taip, nuo šiol mes turėsime papildomų išlaidų tiek finansine, tiek žmogiškųjų išteklių prasme, bet ir tai dar iš dalies atviras klausimas. Dar vyksta derybos dėl visų administratoriaus teisių ir pareigų su UAB „Ignitis“, – teigė A. Jatulis. 

Ignalina – vienas iš paskutiniųjų rajonų, kurio daugiabučių namų bendrojo naudojimo patalpų elektros apskaitą UAB „Ignitis“ perduoda vietos daugiabučių namų „prižiūrėtojui“. 

Kaip konkrečiai atrodys šis „projektas“ ir kodėl galimai „išaugo“ liepos mėnesio sąskaitos, paaiškino UAB „Ignalinos butų ūkis“ elektrotechnikos darbų ūkio vadovas Arvydas Maskoliūnas. „Kaip jau minėjo A. Jatulis, nuo rugsėjo 1 d. jie mums perduoda visą daugiabučių namų bendrųjų reikmių elektros suvartojimo administravimą. Ką tai reiškia? Nuo rugsėjo 1 d. mūsų darbuotojai apvažiuos visus 127 daugiabučius, nurašys skaitiklių parodymus, apskaičiuos namo suvartojamą bendrųjų reikmių elektros vidurkį ir 2022 abonentų duomenis suves į sistemą. Kol kas vyksta derybos ir dėl atsiskaitymo. Mes deramės, kad UAB „Ignalinos butų ūkiui“ nereikėtų patiems dar ir apmokėti už šių abonentų suvartotą elektros energiją, nes tokiu atveju mes patektume į keblią situaciją, nes susigrąžinti lėšas už apmokėtą elektros energiją iš gyventojų nėra paprasta dėl tos priežasties, jog kai kurie iš jų nemoka mokesčių. Sumos susidarytų. 

Kalbant apie liepą išaugusias sąskaitas, galima tik spėlioti. Galimai prieš perduodant administravimą mums, UAB „Ignalinos butų ūkui“, UAB „Ignitis“ norėjo išlyginti skaitiklių parodymus ir perduoti mums „švarų lapą“. 

Noriu patikinti, kad apie padidėjusias liepos sąskaitas mes negalime nieko komentuoti ir aiškinti, nes neturime jokios informacijos. Labai nesmagu, kai žmonės ir vėlai vakare, ir savaitgaliais skambina ir koneveikia mus už tai, už ką niekaip nesame atsakingi ir pakomentuoti nieko negalime“, – sakė A. Maskoliūnas. 

UAB „Ignalinos butų ūkis“ elektrotechnikos darbų ūkio vadovas Arvydas Maskoliūnas.
UAB „Ignalinos butų ūkis“ elektrotechnikos darbų ūkio vadovas Arvydas Maskoliūnas.

Patikrinus skaitiklius ir perskaičiavus mokestį už bendrųjų reikmių elektros suvartojimą, galimai UAB „Ignitis“ susigrąžins per 20 tūkst. Eur ir tuo pačiu sumažins UAB „Ignalinos butų ūkis“ moralinę ir finansinę naštą, kuri būtų atitekusi, jei taip nebūtų padaryta. Tik štai laikas pasirinktas – ne geriausias. Kaip teigia kai kurie tėvai: „Prieš akis – naujų mokslo metų pradžia, kuri ir šiaip finansiškai skausminga daliai ignaliniečių, nekalbant apie nesibaigiančią psichologinę įtampą dėl testavimų ir panašiai, o tas papildomas 17 Eur mokestis – lyg paskutinis lašas inde. 

Žinoma, bene labai svarbus ir pačios UAB „Ignitis“ paaiškinimas. Pasidomėjome, kodėl susidarė tokios ženklios nepriemokų sumos, kai papildomų įrenginių daugiabučiuose neatsirado? Kodėl gyventojai turi mokėti už kažkada sunaudotą elektros energiją dabartinėmis, t. y. didesnėmis kainomis nei, tarkim, prieš keletą mėnesių? Kas atsakingas, kad gyventojai pateko į tokią padėtį? 

UAB „Ignitis“ Komunikacijų tarnybos ryšių su visuomene projektų vadovas Lukas Zadarackas paaiškino: „Iki šių metų liepos mėnesio sąskaitos už bendrųjų reikmių elektrą Ignalinos rajono savivaldybės daugiabučių namų gyventojams būdavo apskaičiuojamos remiantis vidutiniu elektros suvartojimu objektuose. UAB „Ignalinos butų ūkis“, ruošiantis perimti elektros bendrosioms namo reikmėms administravimą, liepą kartu ir buvo inicijuotas įvadinių elektros skaitiklių rodmenų patikrinimas daugiabučiuose. Paaiškėjo, kad dalyje daugiabučių faktinis elektros energijos suvartojimas bendrosioms reikmėms buvęs didesnis, nei buvo skaičiuotas pagal vidurkį – tai ir lėmė susidariusias nepriemokas. Kadangi skaitiklių rodmenų patikrinimas buvo atliktas liepą, dėl šios priežasties ir buvo pritaikyta jau tą mėnesį galiojusi kaina. 

Detaliai įvertinti kiekvieno daugiabučio situaciją ir priimti galutinį sprendimą dėl galimo sąskaitų perskaičiavimo, galime tik žinodami konkrečius šių objektų adresus. 

Perdavėme UAB „Ignitis“ atstovui konkretaus Aukštaičių g. esančio namo adresą, gavusio, MI žiniomis, vieną didžiausių sąskaitų. Gavę paaiškinimą, informuosime ir gyventojus, ir MI skaitytojus. 

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje