Skip to content

Ar išlaikysime paslaugas Ignalinos ligoninėje?

MI informacija

Rugpjūčio 19 d. savivaldybės tarybos posėdyje tarybos narys Manfredas Žymantas, kalbėdamas apie migrantų padėtį mūsų rajone, užsiminė ir apie planuojamas sveiktos įstaigų pertvarkas. Jis pateikė informaciją, kad Vyriausybė planuoja Ignalinos ligoninėje palikti tik slaugos skyrių. Tokią informaciją dalis savivaldybės narių išgirdo pirmą kartą (kažin kodėl? Argi ir čia reikia paslapčių?). Prisiminkim, kaip savivaldybių rinkimų išvakarėse vieni iš dabartinių valdančiųjų žadėjo savo veiklą vykdyti skaidriai, nuolat informuoti visuomenę apie planuojamus pokyčius, rinko parašus po peticija, esą protestuojančius prieš Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos užmačias uždaryti Ignalinos ligoninę ir žadėjo besąlygiškai ligoninę išsaugoti kaip sveikatos įstaigą, teikiančią plačias sveikatos priežiūros paslaugas. Tai kur dabar ši peticija? Kitas rajono valdžiųjų koalicijos partnerių garsus politikas prieš savivaldos rinkimus nuolat kartojo: „Visus pokyčius darysime kartu, atsižvelgdami į jūsų nuomonę. Mes atsakome už savo žodžius“. Taigi jau pustrečių metų susibūrę į rajono savivaldybės valdančiąją daugumą,  gal galėtų  (jau laikas) atsakyti už savo žodžius. 

Mums atrodo, kad būtent dabartinė rajono valdžia, vykdydama ligoninės personalo pertvarkas, privedė Ignalinos rajono ligoninę  prie tokių veiklos rezultatų,  kad Sveikatos apsaugos ministerija, gal būt ir dėl šios priežasties Ignalinos ligoninėje numato palikti tik slaugos skyrių. Dabartinės Lietuvos Respublikos vyriausybės programoje teigiama, kad konsultuodamiesi su socialiniais partneriais ir atsižvelgdami į demografinių pokyčių nulemto paslaugų poreikio vertinimą, parengs ir įgyvendins sveikatos priežiūros įstaigų modernizavimo planą. Matyt reikia tikėti M. Žymanto pateikta informacija ir galima numatyti, kad konsultacijos tarp Sveikatos apsaugos ministerijos ir savivaldybės dėl Ignalinos ligoninės ateities vyko ar vyksta. Tik kodėl ir vėl viskas tyliai ir paslapčia? Juk gal būt kaip tik dabar reikia rinkti parašus ir teikti peticiją dėl ligoninės ateities, o ne kaip tada, prieš rinkimus, rinkti parašus, siekiant tokia peticija nebūtais dalykais sukompromituoti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatus ir klaidinti rinkėjus. 

Po rinkimų rajono vadovybė pradėjusi įgyvendinti savo užsibrėžtą personalo politiką, per pustrečių metų pakeitė daugelio institucijų vadovų, o rajono ligoninei per tą laiką vadovauja net ketvirtas vadovas (D. Jatulienė, laikinai – Arvydas Ramelis, Asta Batūrienė ir vėl laikinai Daiva Vinogradova). Ligoninė skelbia 2021 m. I ketvirčio finansinius rezultatus (deja I pusmečio veiklos rezultatai dėl kažkokių priežasčių neskelbiami), kur nurodyta, kad per šių metų pirmus tris mėnesius ligoninė patyrė daugiau nei 66 tūkst. eurų nuostolio. Žiūrint iš Vilniaus aukštybių, akivaizdu, kad Ignalinos rajono ligoninės veikla nepateisina ministerijos lūkesčių, o regiono žmonių noras – gauti kokybiškas sveikatos paslaugas kuo arčiau gyvenamosios vietos,  jiems mažiausiai rūpi.

Grupė rajono tarybos opozicijos narių

Kita nuomonė

MI šiuo klausimu kalbėjosi su laikinąja Ignalinos ligoninės direktore Daiva Vinogradova. Ji sakė, kad medicinos įstaigų reforma Vyriausybės yra parengta ir paviešinta dar liepos mėnesį. Jos esmė. Pirma, numatoma optimizuoti greitosios pagalbos tarnybą. Bus vienas visų Lietuvos greitosios pagalbos tarnybų darbdavys, kitaip, visas greitosios pagalbos tarnybų darbas visoje Lietuvoje bus valdomas ir koordinuojamas iš vieno centro Vilniuje. Bus vienoda tvarka, vienodos darbuotojų algos ir pan. Greitosios pagalbos automobiliai dirbs ne tik savo rajone, bet bus nukreipiami ir į kitus rajonus, jei tuomet bus arčiausiai iškvietimo vietos. Tarkim, greitoji, būdama Gilūtose, gali būti nukreipta į Adutiškį, Švenčionių r., nes atstumas nuo Gilūtų iki Adutiškio yra bemaž triskart mažesnis, nei nuo Švenčionių (bet ar nebus tuomet taip, kad Ignalinos greitukė visą dieną negrįš, nes vis bus siunčiama į naujus artimus buvimo vietai iškvietimus – red.). 

Antra, vėl į vieną įstaigą numatoma sujungti ligoninę ir polikliniką. Naujasis juridinis asmuo vadintųsi Ignalinos rajono bendruomenės sveikatos centras. Ligoninės ir poliklinikos paslaugos taptų bendros. Yra daug kriterijų, kuriuos įvykdžius, liktų ir esamos ligoninės paslaugos, dėl jų galima derėtis. Praėjusį ketvirtadienį Ignalinoje lankėsi sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Jam labai patiko ligoninės reabilitacijos centras, kuris, pasak jo, yra vienas geriausių Lietuvos mažuosiuose rajonuose (nuotr.). Ministro buvo prašyta nenaikinti paslaugų ligoninėje, terapinių lovų skaičių pagal galimybes dar padidinti, atsižvelgti į tai, kad vasaros sezono metu rajone esančių žmonių skaičius turistų dėka padvigubėja, o jiems taip pat neretai prireikia medicinos pagalbos. Šios reformos įgyvendinimą galimai iš dalies finansuos Europos Sąjunga. Tad, pasak D. Vinogradovos, baimintis, kad Ignalinos ligoninėje liks tik slauga, dar nereikia, vyksta svarstymai, diskusijos ir joks sprendimas kol kas nepriimtas. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje