Skip to content

Rezidencija IGNALINOS PASAKOS: kitaip ir savaip apie tai, ką matome kasdieną

Rezidencijos KULTŪRA IR GATMTA dalyviai aptaria tapytojo Ričardo Garbačiausko parodą Ignalinos viešojoje bibliotekoje.

Marius KRAPTAVIČIUS

2021 m. rugsėjo 15 d. prasideda naujas Viešosios įstaigos ,,Meno bangos“ projektas, remiamas Lietuvos kultūros tarybos. Tai – menininkų rezidencija ,,Ignalinos pasakos“ (partnerė Ignalinos viešoji biblioteka). Projekto vadovė – rašytoja Gintarė Adomaitytė.

Savaitę Ignalinos rytiniame pakraštyje, ,,Saulėtekio“ kaimo turizmo sodyboje, kartu gyvens, bendraus, sumanymais dalinsis ir pasakas kurs rašytojai iš įvairių Lietuvos miestų. 

Ši ,,Meno bangų“ rezidencija – jau ketvirtoji, rengiama Ignalinoje. Pirmojoje darniai kartu gyveno ir kūrė rašytojai bei dailininkai, antrojoje, šalia minėtų sričių atstovų, apsigyveno ir vertėjos iš lenkų kalbos. Trečiojoje – dar ryškesnė žanrų įvairovė: Ignalina sulaukė aktorių, kompozitorių, dailininkų, rašytojų. Tuomet projekto vadovė, rašytoja G. Adomaitytė teigė: ,,Mums svarbu pažinti kuo spalvingesnį kultūros ir meno spektrą. Štai kodėl mūsų projekte – tokia įvairovė“.

Kas nutiko, kad į ketvirtąją rezidenciją renkasi vien rašytojai?

G. Adomaitytė pasakoja: ,,Neabejoju, kad penktajai rezidencijai, jei tik pavyks ją surengti, ir vėl kviesiu kuo skirtingesnių krypčių menininkus. Bet šį kartą… Pasijutau skolinga sričiai, kurią nuo seno puoselėju. Tai sričiai, kuri man pačiai atnešė daugiausia pripažinimo ir laimėjimų. Tai, kuri suburia talentingus, širdingus ir humaniškus žmones. Kalbu apie vaikų ir paauglių literatūrą, jos neaprėpiamas galimybes, o labiausiai – apie pasakų skaitymą ir rašymą. Nutariau pakviesti savo kolegas, gebančius rašyti vaikams, paaugliams ir suaugusiems, mokančius bendrauti su kuo įvairiausia auditorija, turinčius savo stilių ir požiūrį“. 

Paprašyta atskleisti rašytojų vardus ir pavardes, projekto vadovė pradeda nuo kūrėjų, gyvenančių kuo atokiau nuo Ignalinos. 

„Jau ne pirmąjį kartą pas mus iš Kelmės atvyksta žurnalistė, poetė ir prozininkė Ona Jautakė. O pirmąjį kartą – iš Naujosios Akmenės susipažinti su Rytų Aukštaitija – atvažiuos prozininkas, poetas Darius Rekis. Didžiuojamės, kad džiugiai dalyvauti rezidencijoje sutiko pastarųjų metų literatūros įžymybė Daina Opolskaitė, pelniusi europinį pripažinimą – ji atkeliauja iš Vilkaviškio. Sulauksime rezidenčių iš Klaipėdos: rašytojos, poetės, dailininkės Daivos Molytės-Lukauskienės ir garsios autorės Nijolės Kliukaitės-Kepenienės. Kartu su mumis gyvens ir kurs vilniečiai: žurnalo ,,Laimiukas“ redaktorius, pasakų rašytojas Virgis Šidlauskas, paauglių ir vaikų mylima autorė Ilona Ežerinytė. Neilgas kelias laukia poetės, žurnalistės, vaikų literatūros žinovės Rasos Milerytės – tik keliasdešimt kilometrų iš Utenos. Pats trumpiausias atstumas iki rezidencijos ,,Saulėtekio“ sodyboje lemtas man. Ne tik vadovausiu projektui, bet kartu su rezidentais atliksiu svarbią užduotį“.  

Į klausimą apie užduoties pobūdį, rašytoja G. Adomaitytė atsako: ,,Rugsėjo 15 d. vakarą susirinksime ir trauksime burtus. Kiekvienam teks užduotis parašyti pasaką. Jums rūpi apie ką? Kol kas negaliu atskleisti paslapties, ji paaiškės minėtąją rugsėjo 15-ąją. Tik pasakysiu, kad bus ir ežerų, ir pilkapių, ir kur kas proziškesnių objektų. Pabrėžiu, ko nebus. Ogi Igno ir Linos, jau turinčių savą gyvastingą legendą. Rašysime apie tai, kas gal primiršta, o gal neatskleista, o gal – tiesiog neparegėta menininkų akimis“. 

Pasak projekto vadovės, rašytojos G. Adomaitytės, svarbiausias buvusių ir šios rezidencijos tikslas tas pats – suteikti rezidentams kuo palankesnes kūrybos sąlygas.

Kūrėjai už rezidenciją skolingi neliks. Jų parašytos pasakos bus viešinamos svetainėje www.menobangos.lt, jomis galės naudotis, savaip interpretuoti Ignalinos rajono kultūros ir švietimo žmonės. Vyks renginiai – į juos kviečiami visi besidomintys. 

Rezidencijos renginiai: 

Rugsėjo 22 d., 11 val., Didžiasalio bibliotekoje rytmetys APIE IGNALINOS KRAŠTĄ – KITAIP ir SAVAIP. 

Rugsėjo 22 d., 18 val., ,,Saulėtekio“ kaimo turizmo sodybos kieme – LYGIADIENIO SKAITYMAI (nepamirškime Galimybių paso).

MENO BANGŲ nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje