Skip to content

Viskas, ką turite žinoti apie dantų protezus

MI informacija

Nesvarbu, ar turite protezus, ar ketinate juos įsigyti, o gal pažįstate, ką nors su jais, tikėtina, kad gali kilti klausimų apie tokias plokšteles. Šis straipsnis gali padėti rasti atsakymus į pagrindinius klausimus apie protezus, iš ko jie gaminami, kada juos reikia nešioti ir kokie yra protezų tipai. 

Kas yra protezai?

Taigi, pradėkime nuo to, kas yra protezai. Tai yra dirbtiniai dantys, odontologų suformuoti pagal jūsų burnos formą, tam, kad pakeistų prarastus ar pašalintus natūralius dantis. Protezai gali būti pilni arba daliniai. Tai reiškia, kad jie gali pakeisti visus dantis apatinėje ar viršutinėje dantenų linijoje. Taip pat dirbtiniai dantys gali būti įstatomi vietoje trūkstamų dantų. Nepriklausomai nuo to, kokių protezų jums gali prireikti, jie bus pritaikyti pagal individualią burnos ertmę ir vizualiai priderinti prie esamų dantų. 

Iš ko jie pagaminti?

Šiuolaikiniai protezai gaminami iš aukštos kokybės medžiagų, pasižyminčių dideliu atsparumu ir patrauklia išvaizda. Vienas iš pavyzdžių – cirkonio keramikos vainikėliai ir tiltai. Tai medžiaga, kuri yra pralaidi šviesai. Todėl iš jos pagaminti protezai atrodo ypač estetiškai ir niekuo nesiskiria nuo natūralių dantų. Dar vienas cirkonio keramikos privalumas yra tas, jog ji pasižymi biosuderinamumu, todėl nesukelia alerginių reakcijų. Protezai taip pat dar gaminami iš metalo ir bemetalės keramikos.

Kodėl prireikia protezų?

Dantų atkūrimui skirtos plokštelės ne tik pagražina šypseną, kai trūksta keleto dantų, tačiau ir padeda išlaikyti tinkamą burnos bei veido formą. Taip pat jos leidžia laisvai valgyti maistą, kurį reikia kramtyti, tokiu būdu padėdamos užtikrinti tinkamą mitybą. Galiausiai, protezai yra sprendimas norint pasikeisti dantis, sukeliančius skausmą ar burnos sveikatos problemas. Pritaikius juos, gali būti pašalinami nemalonius pojūčius sukeliantys dantys, o jų vietoje atsiranda gražūs ir tvirti. 

Protezų tipai

Gali būti išskiriami tokie pagrindiniai protezų tipai:

Daliniai protezai. Jie dažniausiai naudojami vietoj kitų metodų, kai aplink esantys natūralūs dantys nėra pakankamai stiprūs, kad suteiktų palaikymą tiltams, arba kai trūksta daugiau nei vieno ar dviejų dantų. Šio tipo protezai tvirtinami prie dantenų linijos, prie netoliese esančių natūralių dantų, kad neiškristų. Tačiau jie nėra pritvirtinami visam laikui ir bet kuriuo metu gali būti lengvai išimami.

Pilni protezai. Jie pakeičia visus natūralius dantis. Tokiu protezus galima pritvirtinti prie apatinės arba viršutinės dantenų linijos ir pritvirtinti, naudojant protezams skirtus klijus. Kaip ir dalinius protezus, šiuos lengva nuimti ir įstatyti atgal.

Dantų implantai. Šis protezavimo būdas naudojamas bet kokiam dantų skaičiui atkurti. Implantai yra tvirtinami prie žandikaulio kaulo. Juos sudaro pats implantas, metalinis stulpelis ir vainikas, kuris atrodo kaip natūralus dantis.

Taigi, jei jūsų burnoje trūksta keleto dantų ar patiriate nuolatinį skausmą, dantų protezai gali tapti vieninteliu likusiu pasirinkimu išsaugoti gražią šypseną. Daugiau informacijos apie šias dantų atkūrimui skirtas priemones rasite čia: https://ozoklinika.com/paslaugos/dantu-protezai/.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje