Skip to content

Aktoriaus M. Smagurausko gimtasis namas pasipuošė atminimo lenta

Gražina BANEVIČIENĖ (Švenčionijos klubo pirmininkė)

Kančiogino kaime, namas M. Smagurausko g. 2, kuriame prabėgo nusipelniusio meno veikėjo, ilgamečio Lietuvos akademinio dramos teatro ir vieno pirmųjų Vilniaus mažojo teatro aktorių Mykolo Smagurausko (1935–1992), garsinusio Ceikinių kraštą, patys gražiausi gyvenimo metai, pasipuošė atminimo lenta. M. Smagurauskas sukūręs per 50 įsimintinų vaidmenų, gerai pažįstamas radijo klausytojams bei televizijos žiūrovams. Renginio sumanytojai ir iniciatoriai – Švenčionijos klubo pirmininko pavaduotojas Albinas Cibulskas bei aktoriaus bendraklasis, artimas draugas Juozas Juodagalvis. 

Senai kilusią ir ilgai brandintą mintį – įamžinti M. Smagurausko atminimą – pavyko įgyvendinti, atlaisvėjus karantinui. Į dabartinių namo šeimininkų – Irenos ir Prano Plačų – išpuoselėtos, gėlėmis bei vaismedžiai padabintos sodybos kiemą susirinko nemažas būrys aktorių pažinojusių. Svetingi šeimininkai mielai sutiko kiekvieną atėjusį, kvietė užeiti ir apžiūrėti trobos, kurioje gimė ir užaugo mažasis Mykoliukas, vidų. Po Švenčionijos klubo pirmininkės įžanginio žodžio, kalbėjo Ceikinių seniūnijos seniūnas Saulius Zabolevičius. IKC Ceikinių padalinio vadovė Ema Trapikienė įteikė sodybos šeimininkams Irenai ir Pranui Plačams Mielagėnų seniūnijos padėką ir stiklainį vyšnių uogienės, prisimenant ryškiausią aktoriaus vaidmenį sukurtą spektaklyje „Vyšnių sodas“. Popietėje, pagerbiant aktoriaus M. Smagurausko atminimą, atidengiant atminimo lentą, dalyvavo Ceikinių bendruomenės nariai, Švenčionijos klubo atstovai, kraštiečiai, kaimynai, bendražygiai. 

Vaišinomės sodybos šeimininkės Irenos iškeptu nuostabaus skonio šokoladiniu pyragu, aromatinga žolelių arbata, alyviniais obuoliais. Prisiminimais apie aktoriaus vaikystę, jaunystėje krėstas išdaigas, tuomet išryškėjusius aktorinius sugebėjimus, meilę tėviškei ir gimtajam Kančioginui, dalinosi A. Cibulskas, sodybos šeimininkas Pr. Plačas. Kartu Mielagėnų vidurinėje mokslus krimtęs artimas draugas J. Juodagalvis papasakojo daug įdomių, mažai kam žinomų, juokingų istorijų apie Mykoliuką. Jis buvo gabus, drąsus ir ryžtingas vaikinas, siekęs užsibrėžto tikslo, entuziastingai dalyvavęs mokyklos meno saviveikloje. Savarankiškai virtuoziškai įvaldęs armoniką, akordeoną, noriai linksmino kaimo jaunimą gegužinėse (kuokinėse). O suvaidinęs V. Gogolio „Revizoriuje“ tapo „pripažintu artistu“. Taip paprastas kaimo jaunuolis, įveikęs aktorinio meistriškumo mokslus, tapo  kūrybišku, elegantišku, atsidavusiu savo profesijai žmogumi.  

Šiltais, jautriais prisiminimais apie savo tėvelį dalinosi dukra Raimonda, atvykusi į renginį kartu su sūnumi Augustu iš Vilniaus. Mamos Irenos vardu Raimonda padėkojo visiems susirinkusiems už tėvelio, kurio „širdis buvo čia ir visos vasaros kartu praleistos su šeima jaukioje kaimiškoje aplinkoje“ prisiminimą bei jo atminimo įamžinimą. Renginį paįvairino Ceikinių krašto muzikos mėgėjų folkloro  ansamblis „Serbenta“. Ansambliui darniai pritarė susirinkusieji. Ir uždainavo M. Smagurausko gimtinė, o kartu ir visas Kančiogino kaimas. 

Nuo  gimtojo namo sienos į mus iš nuotraukos geraširdiškai žvelgė ir šelmiškai šypsojosi pats aktorius, tarsi tardamas: „Aš čia, kur mano širdis, ačiū, kad prisimenat“. Aktorius M. Smagurauskas visada liks gyvas mūsų mintyse, širdyse ir prisiminimuose.

Organizatorių nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje