Skip to content

Menų pleneras „Vaizduotė virš miškų“

AMC inf.

Antrą rugsėjo savaitę Ignalinos krašte, „Gamtos mokykloje“ Meironyse, prasidėjo Ažvinčių Meno Centro (AMC) organizuojamas unikalus savaitę aktyviai truksiantis kultūrinis renginys – menų pleneras „Vaizduotė virš miškų“. Plenero organizatorius ir idėjos autorius – menininkas, aitvarų meistras „užupietis“ Marius Abramavičius-Neboisia (nuotr.).

Projektą, kuris vyksta bendradarbiaujant su Aukštaitijos Nacionaliniu parku, remia Lietuvos kultūros taryba. Plenere dalyvauja įžymus Danijos menininkas,  kultūrinių projektų Kristianijoje ir Danijos kultūros institute kuratorius Jesper Boysen. Pagaliau išsipildė jo sena svajonė kurti Lietuvos gamtoje. Menų plenere taip pat dalyvauja Lukas Handschin iš Šveicarijos, netoliese – Labanoro girioje – įkūręs meno galeriją ir menininkų rezidenciją „Gamta ir kultūra / Nature and culture)“.

Ką sukurs Arūnas Kulikauskas kūrėjas, gyvenantis meteorito krateryje, žino tik jis pats. Turėdamas platų kontekstą nuo Niujorko iki Altajaus, nuo Brazilijos iki Meksikos, jis tik dabar atranda Ignalinos kraštą ir įdėmiai žiūrėdamas fiksuoja tavo ir mano, savo ir kitų realybę. Nors kai kuriems menininkams iš Suomijos ir Ukrainos nepavyko dėl kelionių ribojimo atkeliauti į plenerą,  bet jo kūrinių paroda rudens pabaigoje bus eksponuota Ukrainoje, Kijevo galerijoje „Tadzio“. Be to, plenere dalyvauja  universalus kūrėjas Donatas Dumskis,  kurio pavasarį sukurta skulptūra iš kietojo putplasčio „Vėjo ir vandens vargonai“, plaukioja Lūšių ežere, stebindama atvykusius turistus.

Plenero dailininkės Bora Chiara, Skaidra Jančaitė ir psichologė Dalia Bukelytė kuria savo vidumi išjaustą meną – subtiliuose kūrybos procesuose rezonuodamos su aplinka ir savo mintimis, vaizduote ir svajonėmis jos šoka, paišo, tapo, kalba ir dainuoja. Prie plenero žada prisijungti ir Užupio Užsienio reikalų ministras Tomas Čepaitis, šiuo metu dirbantis Užupio Respublikos universitete, ir menotyrininkas Vytautas Tumėnas.

Mariaus Abramavičiaus-Neboisia sumanytame meno renginyje „Vaizduotė virš miškų galima prisijungti su savo vaizduote, giliau išgyvenant mus supantį pasaulį, jo vibracijas ir  subtilius niuansus. Menų pleneras  Aukštaitijos Nacionalinio parko „Gamtos mokykloje“ vyks iki rugsėjo 12, o tada persikels į kūrėjų dirbtuves ir įgaus tikslesnius unikalų meninių žemėlapių ir maršrutų pavidalus.

Šis  jau trečias menų simpoziumas, apjungiantis įvairias meno rūšis, skirtingus menininkus iš skirtingų vietų ir šalių, yra pirmieji daigai būsimų kultūros kelių Ignalinos rajone. Tai naujos gyvybingos iniciatyvos, kuriant lankytinas ir kūrybines erdves kurios įsilies į Utenos regiono lankytinas vietoves. Tikėtina, kad ateityje tai taps Kūrybinio kultūros kelio tinklu ir galės integruotis į Lietuvos kultūros kelius.

Šiame projekte persipina įvairiausi menai: tai tapyba ir fotografija, vaizduotės lavinimas, gamtos stebėjimas ir įjungimas į kūrybą, kontempliacija ir įsijungimas į miškų ir girių erdves. Visa tai susidėlios į originalių Aukštaitijos Nacionalinio parko žemėlapių ir maršrutų kūrybą.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje