Skip to content

Kada kitaminčius regėsime ant laužų

Benedikta NORVYDIENĖ

Mąstantis ir regintis žmogus – problema visais istorijos laikmečiais. Liepsnojantys laužai su kitaminčiais kažkada atrodė tarsi siaubo pasakų fragmentai, nesuprantami žmogiškumo dvasiai. Dabartis rodo visus mūsų netobulumus. Civilizacija spaudžiasi aklavietėje. Masių valdymo strategija gyvena nemirtingas epochas ir nuo Antikos laikų stipriai pakoreguota pasaulinių diktatorių, kaip tas virusas, mutuoja.

Tarptautinė akademinė visuomenė vis garsiau kalba apie sveiku protu nesuderinamus dalykus, tik jos balsas stipriai slopinamas visuose valstybiniuose lygmenyse, daugumoje valstybių. Mokslininkai kviečia piliečius dėmesingiau pažvelgti į pandemijos valdymą, kuriame beveik prie visų valstybių vadovų greta stovi politikai, ekonomistai, finansininkai, bet ne epidemiologai ar virusologai. Pandemijos valdymui vadovauja ne gydytojai, o politikai, kurie nustato skiepijimo mastus, reklamuoja vakcinacijos naudą, kiekvienam nusako vienokias ar kitokias galimybių ribas. Valstybių vadovai mėtosi skiepijimo rezultatų pažadais, atšaukia nepasitvirtinusius, toliau aklai žada masėms visuotinį imunitetą po n-iolikto skiepo. Tarptautinė akademinė bendruomenė sukritikavo daugumos prezidentų aplinkas, kuriose girdisi pataikūniški pažadai administracijai ir absurdiškiems jų reikalavimams. Kritikos sulaukė V. Putino, A. Merkel, Dž. Baideno aplinkos žmonės, kalbantys apie super vakcinas, pagamintas per trumpą laiką. Jų pažadai nesuprantami fundamentalaus mokslo atstovams, nes, pasak jų, neįmanoma sutrumpinti laiko vakcinų testavimui, tai žino kiekvienas toje srityje dirbantis mokslininkas. Linkčiojantys avinai prezidentų aplinkoje – baisiausia, ko galėjome tikėtis dabartinėje situacijoje – komentuoja akademikai.

Pavojingas virusas yra, bet jis neturi tapti visuotinės psichozės priežastimi daugelyje pasaulio valstybių. Genialūs mokslininkai, dar pandemijos pradžioje prabilę apie greitas viruso mutacijas ir kitokius kelius jo stabdymui, netikėtai pasitraukė iš gyvųjų tarpo ar buvo priversti pasirinkti atsiskyrėlio dalią. Genetikos srities korifėjus, pasaulyje garsus mokslininkas, kandidatas, rekomenduotas tarptautinės akademinės bendruomenės 2021 m. Nobelio premijai P. Gariajevas, pirmasis pasiūlė kitokius naujus COVID-19 stabdymo metodus, deja, kaip ir visa grupelė skirtingų tautybių mokslo atstovų, buvo eliminuotas iš „veiksmo zonos“, mirė nuo staigaus širdies smūgio. Kiek mokslo garsenybių pasitraukė nuo oficialios veiklos kovoje su virusu, visuotinai nedeklaruojama, bet informacija pasiekiama.

Tai, kad pandemiją pirmiausia paskelbė Pasaulio bankas, o po savaitės – PSO, kelia įvairius pamąstymus ir formuoja netikėtas išvadas.  

Tenka sutikti, kad masių sąmonės dėsningumai galioja visais istorijos laikmečiais. Visi kitaminčiai strateguojantiems politikams – neparankūs, netoleruotini savo ieškojimais, „negebantys aukotis“ vardan artimo. Viešuosiuose informacijos kanaluose jie demonstruojami buduliais, atsilikėliais nuo mokslo, negebančiais suregzti net teisingo sakinio. Kitamintė inteligentija paliekama už borto visose valstybėse. Ilgai tylėjusi pasaulinė akademinė visuomenė vis garsiau prabyla apie pandemijos valdymo schemą ir ypatumus, kurios duomenys ne politinių reklamų naudai, ne finansiniams debatams.

Kino filmo „Twins of Evil“ (1971) kadras

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje