Skip to content

Mokėk loti – būsi soti

Su interpeliacija, kitaip tariant, Premjerės atstatydinimu „valstiečiai“ kažkodėl labai ilgai delsė. Taigi opozicijai jau seniai buvo aišku, kad Vyriausybę laikas versti: infliacija auga, elektra ir dujos, taigi ir šildymas, brangsta, o čia dar pandemija, dar migrantai, nei tam, nei tam nebuvo pasiruošta, o juk jau trisdešimt metų nuo nepriklausomybės atkūrimo praėjo, galima buvo, ir reikėjo pagalvoti, kuo viskas baigsis…

Dar ir socialdemokratai prisidėjo. Kaipgi be jų. Ponia draugė Vilija Blinkevičiūtė, ta pati, kuri Briuselyje sėdi, sočios algos nė neketindama atsisakyti, ir Lietuvos politiką tvarko, pareiškė, kad alga ir pensija turi būti didinamos, o mokesčiai mažinami.

Vienas iš „valstiečių“ reikalavimų – kad per tris savaites Vyriausybė atsakytų, kiek Lietuvai migrantai kainuos ir kada jie bus išsiųsti, – yra iš tokių reikalavimų, kurie keliami, žinant, kad į juos nebus atsakyta, nes to niekas nežino. Net Briuselis nebežino, ką su migrantais daryti, ir nors dar neseniai kalbėjo vien apie žmogaus teises, dabar jau pradeda susimąstyti, ar sugebės išmaitinti visą Afriką ir Vidurinius Rytus.

Kas kita pasibėdavojimai, kad brangsta elektra ir dujos. Čia „valstiečiai“ jau yra daug nuveikę, kartu su socialdemokratais, kad šito nebūtų. Būdami valdžioje, dirbo. 

Bet, va, valdžia pasikeitė, ir elektra Europoje ėmė brangti. Čia tik neišmanėliai gali aiškinti, kad šią vasarą vėjas silpniau pūtė, jėgainių sparnų nesuko, ir dar Skandinavijoje vandens rezervuarai neprisipildė, taigi elektros buvo pagaminama mažiau ir teko naudoti dujas, o jos brangsta, nes brangsta nafta…

Na, kaip ten „žaliųjų“ raginimai atsisakyti iškastinio kuro ir naudoti vien „žaliąją“ energiją? Vėjelis nepūtė, lietutis nelijo ir paaiškėjo, kad be dujų, kurios irgi iškastinis kuras, neapsieisi. Imi dujas, dujos suka generatorius, gamina elektrą, kuri pakrauna ekologiškus elektromobilius. Taigi, pirkite elektromobilius, saugokite gamtą…

Lietuva galėjo turėti pigios elektros energijos. 2012 metų birželį Seime socialdemokratai balsavo prieš naujos atominės elektrinės statybą Ignalinoje. Vis tik elektrinės statybai buvo pritarta, ir jeigu jos statyba būtų buvusi laiku pradėta, 2020 metais elektrinė jau būtų gaminusi elektrą.

Tačiau tų pačių metų spalį pritariamajame referendume buvo nubalsuota prieš elektrinės statybą. Tarp tų, kurie agitavo prieš atominę, buvo, jeigu pamiršote, ir „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis. 

Į patariamojo referendumo rezultatus buvo galima neatsižvelgti, bet po kartu su referendumu vykusių Seimo rinkimų į valdžią atėjo socialdemokratai. „Respublikinė“ žiniasklaida žinojo, ko nori socialdemokratai, ir aktyviai lindo jiems į užpakalį, aiškindama nesusipratėliams, kad į tautos nuomonę privalu atsižvelgti.

Taigi, jei ne „valstiečiai“ ir socialdemokratai, dabar būtumėm turėję saugią japonišką elektrinę, o Ignalinoje dar ir mokėję už elektrą pusę kainos. Dabar elektrinę turime, visai šalia, tik ji ne mums elektrą gamina, o elektrinės saugumas – jau nebe japoniškas.

Tad ir už elektrą, ir už dujas mokėsime tiek, kiek iš mūsų paprašys, pigiau niekas neatiduos. Čia kaip turguje: nenori – nemokėk, kitas paims… Gal bent žmonėms ką nors valdžia galėtų palengvinti, kaip socialdemokratai sako: mokestinę naštą sumažinti, algas ir pensijas padidinti – bet iš ko?

V. Blinkevičiūtė vėl užsisėdo ant seno arkliuko, tiksliau – nuvarytos kumelšės: progresinių mokesčių. Kad tie, kurie daugiau uždirba, didesnį pajamų mokestį mokėtų. Yra šalių, kur tokie mokesčiai egzistuoja, gal būtų galima ir Lietuvoje tokius padaryti, nes daug (dešimtis tūkstančių) uždirbančių ne vienas ir ne du yra. Dar ir dividendus būtinai reikėtų taip pat apmokestinti, ir milijonieriams jokių lengvatų netaikyti…

Tik negeras klausimas peršasi: kodėl tie patys socialdemokratai, valdžioje ne vieną kadenciją sėdėję, tokios tvarkos neįvedė? Atsakymas į tą klausimą žinomas: kur rasite tokį, kuris savo noru atlyginimą susimažintų. Tą pačią V. Blinkevičiūtę paimkime: juk nenubiednėtų, liktų dar ir jai. Europarlamentaro atlyginimas, neatskaičius mokesčių, yra 8 995,39 euro, per metus susidaro 107 994,68 euro. Ar negalėtų draugė V. Blinkevičiūtė parodyti pavyzdį kitiems ir pasididinti savo mokesčius kokiu tūkstantuku? Bent pradžiai. Juk kai (jei) socialdemokratai atsidurs valdžioje, progresinis mokestis vėl bus pamirštas, todėl dabar reikia stengtis šnekėti, dabar. Sakau – šnekėti, partija, kurioje į valdžią, nustūmę jaunimą, vėl grįžo bebrai, geriausiai moka šnekėti. 

Na, valstybei to mokesčio gaila – bent partijai po tūkstantį kas mėnesį Pirmininkė galėtų aukoti.

Tiems, kurie stebisi, kodėl socialdemokratų pirmininkė negrįžta partijai vadovauti.  Europarlamentaro pensiją, kurią galima gauti sulaukus 63 metų, sudaro 3,5 proc. atlyginimo už kiekvienus pilnus išdirbtus metus, arba 314,84 euro. V. Blinkevičiūtė Europarlamente nuo 2009 metų, taigi pensija jau šiandien viršytų 4000 eurų. 

Jeigu jūs šiandien gaunate dešimt kartų mažesnę pensiją, nepergyvenkite, kovotoja už socialinį teisingumą sulauks pensinio amžiaus (dabar jai 61) ir grįžusi į Lietuvą nupirks jums saldainių. Gal net iš lėktuvo pamėtys, kaip Paksas.

O kainos vis viena kils. Į vėjo jėgaines nepapūsi, dujų, kiek žirnių nevalgytum, tiek neprigaminsi. Belieka žaisti interpeliacijas ir loti kiekviena proga, arba ir be jos. 

1 komentaras

  1. Viskas gerai pagal komunistų ir pijokų mastymą,”žalias kursas” Ignalinoi bus,nors nežino kas tai yra,ateina „baltas kursas”gal supras.


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje