Skip to content

Kokybiškas namo ir daugiabučio sienų šiltinimas yra būtinas, tačiau ką apie šiltinimą verta žinoti šių dienų meistrams?

MI informacija

Kaip galima atspėti, problemiškos yra senų plytų ir plokščių daugiabučių sienos: pučia vėjas, nelygumai ir įtrūkimai. Kaip paruošti išorinę sieną šilumos izoliacijai ir kaip ją apšiltinti? Angų ir turėklų izoliacija, ar ji būtina?

Lietuvos miestuose, miesteliuose ir kaimuose yra daug mūrinių daugiabučių, kuriuose labai prastos šiluminės sąlygos. Jie vargu ar modernizuojami, o kai kurie iš jų greičiausiai bus nugriauti. Tačiau kai kuriais atvejais tai padaryti nėra patogu, todėl pirmiausia reikia pagerinti jo atitvarų izoliacinį efektą, o tai iš esmės reiškia namo modernizavimą.

Daugelis šių tipų daugiabučių yra pastatyti geltonomis arba baltomis silikatinėmis keraminėmis plytelėmis. Nebaigti mūriniai darbai dažniausiai būna nestabilūs dėl drėgmės, stipriai susmulkinti. Sovietmečiu mūrijimui naudojamas skiedinys nebuvo geriausias derinys, o darbų kokybė nebuvo pavyzdinė.

Prieš ruošiantis mūrinio namo modernizavimo projektui, pastatą reikia apžiūrėti, kad būtų įvertinta techninė laikančiosios konstrukcijos būklė

Po to paruoškite investavimo plano variantą. Kokį planą palaiko gyventojai, pagal kokį planą rengiamas techninis darbų planas. Paprastai investicinis planas apima dvi šilumos izoliacijos sistemas: sudėtinę vėdinimo ir šilumos izoliacijos sienų izoliacijos sistemą ir sudėtinę lipnią šilumos izoliacijos sistemą su gipso apdaila. Renkantis sienų šiltinimo būdus ir medžiagas, būtina įvertinti, ar sienų konstrukcijoje nėra ventiliacijos oro tarpų (jei tokių yra).Išorinės sudėtinės izoliacinės sistemos su gipso apdaila (ISTS) yra vienas iš populiariausių sprendimų senų pastatų energinio naudingumo gerinimui. 

Išorinės sienos ir pagrindo šilumos izoliacija, įskaitant pagrindo ir sienos defektų pašalinimą bei aplinkos gražinimą, yra viena iš valstybės remiamų energijos taupymo priemonių. Išorinės sienos ir pagrindo dalies šilumos izoliacijos projektas yra neatskiriama namo technologijos modernizavimo projekto dalis, tuo remiantis atliekami paruošimo ir šilumos izoliacijos darbai. Prieš pradedant sienų ir cokolio šiltinimo darbus, išardoma sena nuogrinda. Cokolio apšiltinimui nukasamas gruntas, pilami sluoksniai iš skaldos, smėlio, jie sutankinami. Fasadus reikia nuvalyti, nuo jų pašalinti apnašas ir purvą, nestabilias ištrupėjusio mūro liekanas, užtaisyti siūles, jei fasadas nelygus, jį būtina išlyginti. Iki apšiltinimo darbų pradžios sienos turi būti  išlygintos ir sausos.

Skaldytas mūras ir siūlės turi būti tinkamai paruoštos, kitaip izoliacijos efektas bus prastas

Organinių teršalų atliekos ir toliau daugės ir gadins izoliacijos sistemą. Todėl būtų labai gerai tokį fasadą išvalyti vandeniu baktericidu. Jei po izoliaciniu sluoksniu yra įtrūkusios jungtys, kartu su siūlėmis gali sklisti iš namo išsiskirianti šiluma. Dėl to ant išorinės sienos gali susidaryti dėmių arba šiluma gali laisvai išeiti išilgai į išorę. Izoliacija bus neefektyvi. Todėl, norint kokybiškai izoliuoti tokį fasadą, jo siūlės turi būti sandariai užpildytos cemento skiediniu arba specialiu mūro mišiniu. Tik tada, kai siena visiškai išdžiūsta, galima pradėti tolimesnius darbus. Tam bus reikalingos smeigės ir kitos statybų reikmenys, kurias rasite čia: https://torx.lt/kategorija/tvirtinimo-detales/trosai-grandines-ir-ju-tvirtinimai/grandines/

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje