Skip to content

Kad puokštė džiugintų: kaip prižiūrėti gėles ir ilgiau išlaikyti jas nenuvytusias?

MI informacija

Gėles yra įprasta dovanoti ne tik ypatinga gyvenimo proga, tačiau ir paprasčiausiai siekiant padaryti malonią staigmeną ar pradžiuginti mums artimą ir brangų žmogų. Tuo pačiu, ryškių žiedų puokštė gali pagyvinti bet kokią erdvę ir suteikti jai daugiau jaukumo. Todėl jei kas nors mus nustebina gražia gėlių puokšte, mes neabejotinai norime jomis džiaugtis kuo ilgiau!

Deja, bet nei viena skintų gėlių puokštė nėra amžina. Kita vertus, floristai dalinasi ne vienu patarimu, ką daryti, jog gėlės ilgiau išliktų šviežios, tarsi skintos tą pačią dieną.

Kaip prižiūrėti skintas gėles?

Nupjaukite dalį stiebelio. Viena dažniausių klaidų, kurias daro dauguma žmonių, yra ta, jog jie pamiršta nupjauti dalį gėlių stiebelių. Sodo žirklėmis nukirpkite 1–2 cm stiebelio. Būtinai juos kirpkite įstrižu kampu. Nukirpus stiebelius kampu, jie geriau sugeria vandenį, nes nebūna prisispaudę prie vazos dugno. Pakirpti gėlių stiebelius turėtumėte reguliariai – kas kelias dienas.

Apgenėkite gėles. Pašalinkite visus lapus, esančius žemiau vandens lygio. Tai ne tik pagerins puokštės išvaizdą, bet ir užkirs kelią bakterijų dauginimuisi. Po pirminio genėjimo kasdien tikrinkite, ar gėlės nenuvyto, ar nenukrito jų lapai ir žiedlapiai, kad išvengtumėte bakterinio puvinio.

Protingai laistykite. Svarbu ne tik sudrėkinti puokštę, bet visą tai daryti protingai. Jūsų gėlės ilgai neišsilaikys be vandens, ypač, kai jų stiebai bus nupjauti. Išsirinkę švarią vazą, pripildykite ją kambario temperatūros vandeniu ir įdėkite specialių trąšų, skirtų skintoms gėlėms (jas reikėtų gerai išmaišyti vandenyje, kad ištirptų). Taip pat svarbu kruopščiai išvalyti vazą ir kas dvi tris dienas pakeisti vandenį bei skintų gėlių trąšas.

Venkite tiesioginių saulės spindulių, karščio, skersvėjų ir vaisių. Gėlės ilgiau išsilaikys vėsioje patalpoje. Venkite jas laikyti tiesioginiuose saulės spinduliuose arba šalia prietaisų, kurie skleidžia šilumą. Taip pat venkite tokių vietų, kaip atviri langai, šildymo ar vėsinimo ventiliacijos angos ir ventiliatoriai, nes dėl jų gėlės gali greitai išdžiūti. Taip pat nereikėtų gėlių puokštės laikyti šalia vaisių, kadangi nokstantys vaisiai išskiria nedidelį kiekį etileno dujų, kurios gali sutrumpinti jūsų šviežių gėlių gyvavimo laiką.

Kelios priemonės, galinčios ilgiau išsaugoti gėlių šviežumą

Kaip jau minėjome, skintų gėlių trąšos yra svarbus įrankis siekiant išlaikyti šviežias gėles. Į vazą su šviežiomis gėlėmis įpilkite skintų gėlių trąšų. Tai yra išbandytas ir veiksmingas būdas ilgiau išlaikyti gėles šviežias. Tačiau nepamirškite trąšų reguliariai keisti ir vadovaukitės ant naudojamų trąšų nurodytomis rekomendacijomis, nes trąšų nereikėtų padauginti.

O ką daryti, jei neturite skintų gėlių trąšų? Štai kelios alternatyvos. 

Obuolių actas ir cukrus. Prieš įdėdami gėles į vazą, sumaišykite 2 valgomuosius šaukštus obuolių acto ir 2 valgomuosius šaukštus vandens. Actas veikia kaip antibakterinė priemonė, o cukrus – kaip papildomas maistas gėlėms.

Baliklis. Į vazą su gyvomis gėlėmis įpilkite ¼ arbatinio šaukštelio baliklio ir jos turėtų ilgiau išlikti šviežios. Baliklis neleis vandeniui drumstis ir padės kovoti su bakterijomis.

Monetos. Į šviežią puokštę įdėkite varinį centą. Varis turėtų veikti kaip rūgštintojas, kovojantis su bakterijų dauginimusi jūsų puokštėje. Ketvirtąją dieną gėlių žiedai turėtų labai gražiai išsiskleisti. Tačiau nepamirškite, kad jei gėlės išsiskleidžia per greitai, galima susidurti ir su per greitu jų nuvytimu.

Limonadas (soda). Įpilkite apie 50 ml gazuoto saldaus gėrimo (limonado, pvz., Sprite) į vazą su šviežiomis gėlėmis. Teigiama, kad dėl limonade esančio cukraus gėlės ilgiau išsilaikys ir netgi saldžiau kvepės. Ir iš tiesų, panašu, kad gėlėms patinka papildomas „saldumas“. Net dešimtą dieną gėlių puokštė, kurios vazoje yra limonado, gali atrodyti taip pat sveikai, kaip ir pirmą dieną, vienintelis skirtumas, kad gėlės po kurio laiko bus labiau išsiskleidusios. 

Išbandykite bent vieną ar kelis būdus bei patarimus ir patys įsitikinsite, jog skintos gėlės gali džiuginti ir puošti namus pakankamai ilgai. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje