Skip to content

Padidėjęs cholesterolio kiekis: kada vertėtų sunerimti?

MI informacija

Padidėjęs cholesterolio kiekis – vienas iš pagrindinių veiksnių, didinančių širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Siekiant jų išvengti, labai svarbu pasidaryti reikiamus tyrimus, kad cholesterolio padidėjimas būtų diagnozuotas kuo anksčiau. Gauti rezultatai leidžia sudaryti efektyvų gydymo planą ir pagerinti kraujo rodiklius. Dabar plačiau aptarsime, kaip atpažinti padidėjusio cholesterolio kiekio simptomus, kas gali sukelti tokią būklę, kaip ją diagnozuoti ir gydyti.

Simptomai, įspėjantys apie padidėjusį cholesterolio kiekį

Dažnai padidėjęs cholesterolio kiekis nesukelia jokių simptomų. Todėl daugelis to net nežino, kol nepasidaro tyrimų. Visgi kartais apie tokią būklę gali įspėti gelsvi, gelsvai rusvi arba rausvi riebalų pilni mazgeliai (ksantomos), susiformavę delnuose, aplink kelių ir alkūnių sąnarius ar ant sausgyslių, taip pat riebalų sankaupos akių vokų kampuose (ksanteliazmos). 

Rečiau, esant lipidų disbalansui, susiformuoja pilkšvas žiedas akies ragenos periferijoje. Verta pastebėti, kad cholesterolio kiekis gali būti padidėjęs ir nuo gimimo. Tokia būklė vadinama šeimine hipercholesterolemija ir yra sukelta genų mutacijos. Ji pasireiškia dar vaikystėje. Tokiu atveju labai jauno amžiaus pacientus gali ištikti miokardo infarktas.

Priežastys, galinčios sukelti tokią būklę

Cholesterolio kiekis gali padidėti dėl įvairių priežasčių. Didelę įtaką šiuo atveju turi dieta ir gyvenimo būdas: fizinio aktyvumo stoka, rūkymas ir nesubalansuota mityba. Tokios būklės riziką gali padidinti ir tam tikri vaistai, pavyzdžiui, chemoterapiniai, skirti vėžio gydymui, ir aukštą kraujospūdį mažinantys beta adrenoblokatoriai. 

Su nenormaliu cholesterolio kiekiu susijusios ir kai kurios sveikatos būklės, tokios kaip diabetas, hipotiroidizmas, metabolinis sindromas. Kaip jau minėjome, kai kuriems gali pasireikšti ir šeiminė hipercholesterolemija, kuri yra paveldima.

Padidėjusio cholesterolio kiekio diagnostika ir gydymas

Siekiant diagnozuoti padidėjusį cholesterolio kiekį, paprastai atliekama lipidograma. Tai grupė tyrimų, leidžiančių įvertinti tiek bendrąjį cholesterolio kiekį, tiek atskirų jo frakcijų santykį. Kartais bendroji cholesterolio reikšmė neviršija normos, tačiau gali būti sutrikęs „gerojo“ ir „blogojo“ cholesterolio santykis. Būtent todėl dažniausiai rekomenduojama atlikti lipidogramą.

Daugeliu atvejų, siekiant sumažinti cholesterolio kiekį, pakanka gyvenimo būdo pokyčių. Tokį sutrikimą turintiems pacientams svarbu subalansuotai maitintis, palaikyti fizinį aktyvumą, nerūkyti. Sudėtingesniais atvejais būtinas medikamentinis gydymas. Jį skiria paciento būklę įvertinęs gydytojas, dažniausiai – kardiologas.

Akivaizdu, jog, norint išvengti cholesterolio kiekio padidėjimo, labai svarbi prevencija. Kadangi dažniausiai nepasireiškia jokie padidėjusio cholesterolio kiekio simptomai, rekomenduojama reguliariai tikrintis sveikatą ir pasidaryti reikiamus tyrimus. Užsiregistruoti jiems pas patyrusius ir rūpestingus kardiologus galite čia: https://anteja.lt/gydytojai-specialistai/kardiologai.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje