Skip to content

Bestuburių daugėjimas

Per radiją girdėjau: Vilniuje protestuota prieš stuburinių mažėjimą mūsų miškuose. Kadangi nebuvo konkretizuota, kokių stuburinių mažėja, peršasi išvada, kad ne apie mažėjimą norėta kalbėti, nes bent jau Ignalinos miškuose nei stirnų, nei vilkų nemažėja, ir dar briedis vos ne kasdien pro mus keliuku pasivaikšto. Tai čia vis stuburiniai. Gal tiesiog bestuburių Lietuvoje daugėja?

Glazge porą savaičių posėdžiavę „pasaulio galingieji“ nusprendė, kad Žemėje per šilta ir reikia sumažinti jos temperatūrą. Būdas esąs vienintelis – mažinti anglies dvideginio išmetimą į atmosferą. Tai yra, uždrausti iškastinio kuro naudojimą ir pereiti prie „žaliosios“ energijos – saulės, vėjo, vandens… 

Mūsų žurnališiai kruopščiai aprašo kiekvieną prieš klimato kaitą protestuojančių „susipratusių piliečių“ piketą, tegul jame dalyvauja vos keli „jauno amžiaus asmenys“, tačiau kažkodėl neaiškina, kad būtent perėjimas prie „žaliosios“ energijos lėmė dujų ir elektros brangimą. Atominės elektrinės, „žaliųjų“ nuomone, nėra „žalios“, todėl jos uždaromos, o nei saulė šiemet Europos nelepino, nei vėjai kaip reikiant pūtė, o čia dar ir Skandinavijoje per mažai lijo, hidroelektrinių saugyklos neužsipildė, teko dujas vartoti… O čia dar sinoptikai, į „žaliųjų“ bauginimus nereaguodami, Europai šaltą žiemą prognozuoja, tad ir dujų Europai daugiau reikia, vadinasi, jos brangsta.  

Iš tikrųjų, kodėl žurnališiai taip tiesiai ir neparašo: dujos, taigi ir elektra, brangs, nes mums reikia su klimato kaita kovoti ir iškastinio kuro visiškai atsisakyti. Jokių dujų, apie anglį jau nė kalbėti nereikia.

Tiesa, „staiga“ ES klimato kaitos vadovas Fransas Timmermansas pareiškė, kad blokas svarsto galimybę paskelbti dujas „žaliąja“ energija. Ne tik dujas, bet ir atomines jėgaines „žaliomis“ pavadinti. Bet tai jau sukėlė įvairių šalių klimato teroristų pasipiktinimą. Jokių atominių, tik vėjas ir saulė. Ir už elektrą mokėti dar daugiau?

Įdomu, kodėl žmonėms konkrečiai ir suprantamai nepaaiškinama, kodėl Žemėje cikliškai kartojosi ledynmečiai ir atšilimai? Priežastis man išdėstykit. Guglinau – bent jau lietuviškai normalių paaiškinimų nepavyko rasti. Kai buvo ledynmetis – kodėl jis praėjo, kodėl klimatas atšilo? Nuo pirmykščio žmogaus (jei toks tada buvo) kūrenamų laužų? O kodėl tas ledynmetis buvo atėjęs?

Kas paaiškins – Gretutė? Maža to, kad mergaitei su galva ne visai gerai, dėl to ją tik užjausti galima, juo labiau tarp ekoteroristų ji ne vienintelė tokia. Bet ji dar ir neišsilavinusi. Tiesiog ideali „žaliųjų ikona“. Vietoj mokymosi – mitingai, vietoj normalaus kalbėjimo – šūkiai.

Bandžiau rasti paaiškinimą. Toks įspūdis, kad mokslininkai atšilimų ir ledynmečių kaitos paaiškinti negali. Tiesiog nežino. Yra manančių, kad atšalimą sukelia atšilimas. Bet, pasikartosiu, niekas tiksliai nieko nežino. Per seniai tai buvo, niekas neatsimena.    

Na, o tuo tarpu išmintingoji Gretutė paragino kinus atsisakyti medinių valgymo lazdelių. Girdi, taip išnaikinama daugybė miškų. Kinai jai atsakė trumpai ir konkrečiai: Gretute, grįžk į mokyklą, lazdelės ne iš medžio gaminamos, o iš žolės.

Taip, bambukas, iš kurio gaminamos valgymo lazdelės, tai žolė. Kai kurios jo rūšys per parą auga iki 90 cm…

Bet Gretutei labiau patinka protestuoti. Geras darbas: tik liežuviu malk, o „nepriklausomos organizacijos“ tave išlaikys.

O kas išlaiko tas „žalias ir nepriklausomas“ organizacijas? Nevyriausybines Lietuvoje, žinia, išlaiko vyriausybės. O, sakysim, garsiausia ir agresyviausia (protestuoja visur, išskyrus Rusiją) organizacija „Greenpeace“, beje. „Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje“ vadinama „nepriklausoma tarptautine nevyriausybine“, giriasi, kad ji išsilaiko tik iš fizinių asmenų aukų, o iš korporacijų nėra paėmusi nė cento.

Kaip toks kokios nors organizacijos rėmimas gali atrodyti tikrovėje? Sakysim, ponui Smitui priklauso vėjo jėgaines gaminanti įmonė „Vėjo sparnai“, taigi kuo daugiau tokių jėgainių bus parduota, tuo didesni bus pono Smito pelnai.

Ekoteroristai iš įmonės „Vėjo sparnai“ nepaims nė cento, nes jie nepriklausomi. Tačiau jie su malonumu priims auką iš pono Smito, nes ponas Smitas yra privatus asmuo. Na, jeigu ponas Smitas norės likti nuošalyje, kovojančius už žalią ir vėsią planetą pinigėliais parems jo žmona. Kaip gražu: vyras pinigus krauna, o žmona juos geriems darbams išleidžia.

Kas gali paneigti, kad šitaip nėra išlaikomos „nepriklausomos“ ekologinės organizacijos? Čia juk didžiulis biznis. Sakysim, vien automobilių parko pakeitimas elektromobiliais – tai ir naujos technologijos, ir ištisa akumuliatorių gamybos pramonė, ir elektromobilių įkrovimo stotelės… O senas degalines – į sąvartyną.

Beje, tų pačių vėjo jėgainių sparnai tarnauja iki 30 metų, o paskui atsiduria sąvartyne, nes perdirbti jų neįmanoma. Bet juk tai niekis, ar ne, svarbiausia – žalia energija.

Paklausinėkite apie visas tas problemas bestuburių. Tų, kurie penktadieniais, perkaitę, išeina iš pamokų, kad galėtų paagituoti už žaliąjį kursą. Su jų vadovais kalbėtis neverta, pastarieji, būdami nevyriausybininkais, yra remiami ir išlaikomi „paprastų žmonių aukomis“. Bet gal geriau apskritai negaiškite laiko: tie ekoaktyvistai (ekoteroristai) žino tik tiek, kiek jiems papasakojo įvairios gretutės, per anksti palikusios mokyklos suolą. Bestuburiai geriausiai įsisavina šūkius.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje