Skip to content

Apie vištidės dėsnį

Ar jau pasveikinote ką nors su Šv. Kalėdomis? O gal ir patys sveikinimų gavote?

Matot, aš todėl klausiu, kad mūsų valstybės didžiavyris (nepainioti su didvyriu) kažką panašaus jau nuveikė. Aš apie Jo Ekscelenciją mūsų garbų Prezidentą Gitaną Nausėdą. 

Istorija tokia. Vokietijos kanclerė Angela Merkel paskambino diktatoriui Aliaksandrui Lukašenkai ir tarėsi, ką čia daryti, kad migrantai į Vokietiją neitų. Kai kas sako, kad čia ji stengėsi dėl Lietuvos ir Lenkijos, bet net politologai neturėtų būti tokie naivūs. Tiesiog Vokietijai nebereikia migrantų, praėjo tie laikai, kai ji gąsdino Europą, žadėdama priglausti visus norinčius.

Aukštas ir Gražus, vos prieš savaitę teigęs, kad su diktatoriumi kalbėtis negalima, vos išgirdo, kad A. Merkel (pati Merkel) su tuo diktatoriumi kalbėjosi, iš karto pakeitė nuomonę: kalbėtis su diktatoriumi būtina.

Tiesa, kai kas sako, kad mūsų Prezidentas savo nuomonės apskritai neturi, bet tai jau kitų asmeninė nuomonė, kuriai pritarti nebūtina.

Informacijai apmąstymui: Vokietijos kancleris Gerhardas Šrioderis, baigęs kadenciją, tapo „Gazprom“ stebėtojų tarybos pirmininku. G. Šrioderio laikais buvo nutiestas dujotiekis „Nord Stream“. A. Merkel „nutiesė“ dujotiekį „Nord Stream 2“, dar ir su Lukašenka pakalbėjo. Ir nors pranašaujama, kad „Nord Stream 2“ vadovaus G. Šrioderis, bet kas gali paneigti…. 

Taigi, praėjo savaitė, ir Nausėda pasakė, kad su diktatoriumi kalbėtis būtina, ir kad jis apie būsimą ponios A. Merkel pokalbį su Lukašenka buvo informuotas. 

Čia jau užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis nustebo – kaip čia taip? Juk užsienio politiką Prezidentas pagal Konstituciją turėtų formuoti kartu su Vyriausybe.

Tada Prezidentas prisiminė, kad užsienio reikalų ministrą jis informavo. „Esemeskę“ jam nusiuntė. Tiesa, neprisimena, apie pirmą Merkel susitikimą informavo ar apie antrą, bet tikrai SMS siuntė. Čia per pokalbį LRT televizijos laidoje „Dienos tema“ jis šito negalėjo prisiminti.

Vis tik kukli yra šios laidos vedėja Nemira Pumprickaitė. Žiūrėk, kitas žurnališius būtų akiplėšiškai paklausęs: pone Prezidente, o gal jūs užmiršote, apie ką Gabrieliui rašėte, gal jūs tiesiog jį su artėjančiomis Šv. Kalėdomis pasveikinote, gal pamanėte, kad jau gruodis? Neklausė, dar šiek tiek pagarbos Prezidentui likę…

O štai rašinys apie šią laidą, išspausdintas LRT.lt, negerų minčių kelia. Rašinys vadinasi: „Nausėda sako informavęs Landsbergį apie planuojamą Merkel skambutį Lukašenkai“. O iš teksto aišku, kad Prezidentas „neprisimena“, apie kurį skambutį informavo: pirmą ar antrą. Taigi, jeigu jūs tik pavadinimą perskaitėte – vienokią nuomonę susidarėte, jeigu visą straipsnį – kitokią. Turėtų būti vienodai, bet tokia dabar žurnalistika.   

Apskritai pasidomėjus, ką rašo ir kalba LRT, nemažai įdomių minčių kyla. Apie LRT varomą nutautinimo politiką jau daug pasakyta: jeigu anais laikais per radiją rusiškų dainų beveik negirdėdavome, gal tik „ypatingomis“ progomis, tai dabar negirdime lietuviškų, nebent tik ypatingomis progomis, o šiaip transliuojamos tik angliškos. Net jeigu LRT muzikos redaktoriai (ir vadovai, žinoma, be jų žinios tokia politika nebūtų varoma) nežino, kad Europoje ir kitomis kalbomis kalbama, dainos tomis kalbomis rašomos…

Ne mažiau „įdomu“ tai, kad po Prezidento nuomonės pasikeitimo LRT suskubo „gelbėti“ ir Nausėdą, ir A. Merkel. Buvo surastas vokiečių profesorius, teisinęs A. Merkel (pagarba žurnališiams: sugeba išsakyti savo nuomonę kitų lūpomis). Atsirado ir politologė, parašiusi, kad čia jokios krizės nėra, tik „klanelių karai“.

O paskui stebimasi, kodėl lietuviai nebepasitiki žiniasklaida. Kai Lietuvai svarbu yra migrantų krizė, žurnališiams svarbiausia patekti prie sienos, kad jie galėtų aprašyti, ar nepažeidžiamos migrantų teisės. Ar skaitėte, ar girdėjote ką nors apie tai, kaip pasieniečiams sekasi su migrantais tvarkytis, kaip jie dirba, kokios jų darbo sąlygos, ar jų „žmogaus teisės“ nepažeidžiamos? Jeigu taip, jums pasisekė. Man – ne.

Bekelės mėgėjai išvyko padėti pasieniečiams – patruliuoti į pasienį su Baltarusija. Kas sudomino žurnališius? Ogi jie išsigando, kad tarp pasiryžusių padėti pasieniečiams yra „kraštutinis dešinysis“. Tai turbūt tikrai labai baisu – maža ką „kraštutinis“ gali sugalvoti. Gal jis ten specialiai važiuoja žmogaus teisių pažeidinėti.

Būtų koks kairysis (tai yra, komunistas, dabar kultūringai socdemu pasivadinęs) į pasienį išvažiavęs, jokio triukšmo nekiltų. Tokių LRT pakanka, kurie savo pažiūras taip pateisina: tėvai buvo komunistai, aš noriu tęsti šeimos tradicijas. Tik komunistai kažkodėl nevažiuoja. Jiems labiau patinka, kai su diktatoriais deramasi. Atsiprašau, kalbamasi.

„Įdomių“ laidų būta ir daugiau. Štai Vyriausybė pranešė, kad bus galima naudoti tik medicinines kaukes. Po tokio draudimo norėjosi sužinoti, kuo medicininės geresnės už medžiagines (jos buvo net madingomis pasidariusios, su visokiais logotipais ir visokių spalvų, net suvenyrinės…). 

O mums parodė verkiantį verslininką, kuris tas medžiagines kaukes siuvo, o dabar dėl žiauraus Vyriausybės sprendimo praras pelną. Išeitų, vieno žmogaus pelnas žurnališiams rūpi labiau, negu tūkstančių sveikata, kurią apsaugos medicininės kaukės? Ar neapsaugos – šito nesužinosime, nes apie tai rašyti ir kalbėti neįdomu.

Bet tiek to, aš juk apie migrantus, A. Merkel, Prezidentą… Po Prezidento viešo pasisakymo TV laidoje, kad jis apie A. Merkel pokalbį iš anksto informavęs URM, G. Landsbergis pakartojo, kad jokios žinutės nei jis, nei jo aplinka negavo. Išeitų, net su sveikinimu? 

Prezidentas negirdi. Kaip negirdi ir tų, kurie sako, kad susidaro įspūdis, jog Kremlius rado kelius į Prezidentūrą, kad toks Prezidento elgesys prieštarauja Konstitucijai.  

Ar jums neatrodo, kad Prezidentūra išpažįsta vienintelį – vištidės – ­dėsnį? O šis dėsnis skamba taip: aukščiau tupintis dergia apatiniams ant galvų. Ne, minčių apie viršutinės vištos (gaidžio) patekimą į sriubą man nekilo.

Susipykusi pora: Gabrielius Landsbergis ir Gitanas Nausėda.
Susipykusi pora: Gabrielius Landsbergis ir Gitanas Nausėda.

Andriaus Zimaičio pieš./15min.lt

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje