Skip to content

Ligoninės likimas nežinioje, o rajoną „gelbės“ saulės elektrinės

Šios mažvaikių valdžios smėlio pilių statymas tęsiasi jau trejus metus...

Vida G. iš Ignalinos krašto

Domiuosi ne tik politika Lietuvoje, bet visada pagal galimybes stebiu ir mūsų rajono įvykius, domiuosi rajono perspektyvomis, savam rate aptariame savivaldybės priimtus spendimus. Šįkart nekantrauju pasidalinti savo įžvalgomis, kurias paskatino feisbuke pasirodžiusios dvi aktualijos po 2021-11-25 savivaldybės tarybos posėdžio. Tikiuosi, informacijos skleidėjai – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Ignalinos skyrius – neprieštaraus, kad pasinaudosiu jų viešai paskelbta informacija. Kelis kartus peržiūrėjau minėtos dienos tarybos posėdžio video įrašą. 

Dėl sveikatos priežiūros įstaigų

FB rašoma: „Tarybos narys Henrikas Šiaudinis paprašė, kad tarybos posėdyje būtų pateikta informacija apie rajono sveikatos priežiūros reformos eigą. Pagal mero J. Rasiko kalbą supratome, kad šiuo metu iš sveikatos priežiūros darbuotojų yra sudaroma darbo grupė dėl sveikatos priežiūros įstaigų tinklo reformos. Pasirodo, kad iki gruodžio 10 d. Sveiktos apsaugos ministerija iš savivaldybių laukia informacijos apie rajono sveikatos priežiūros įstaigų reformos planą, apie lėšų poreikį jos įgyvendinimui. Tarybos narys Manfredas Žymantas antrina, kad iki gruodžio 10 d. esą reikia tik užpildyti lentelę iš 5 grafų, o šioje lentelėje prašoma pateikti „daugmaž“ kokia linkme vyks sveikatos įstaigų reforma rajone ir kokios lėšų sumos reikės savivaldybei. Be to, M. Žymantas priduria, kad rajone planuojamas didysis reformos variantas, apie kurį galvoja meras, ir mažasis variantas, apie kurį galvoja M. Žymantas. Tai gruodžio 10 d. ministerijai pateiks optimaliausius duomenis iš tų variantų. Taip ir nesupratome, ką veiks sudaroma darbo grupė, kai du lyderiai sveikatos srityje jau turi sukūrę savo variantus ir jie iki gruodžio 10 d. tarpusavyje suderinę reformos veiksmus, sveikatos ministerijai pateiks reformos planus ir lėšos poreikį. (Sveikatos ministro interviu LRT reformos klausimu – https://www.lrt.lt/naujienos/sveikata/682/1545387/dulkys-apie-planuojama-sveikatos-istaigu-reforma-nesiruosiu-nurodineti-kam-nors-kas-turetu-isteigti-ar-uzdaryti-kokia-ligonine)“.

Mano trigrašis. Atidžiai perskaičiau sveikatos ministro interviu ir supratau, kad ministerija su savivaldybėmis jau nuo birželio aptaria reformos reikalus ir ministras teigia, jog ministerija nesiruošia rengti planų už savivaldybes, o tik teiks konsultacijas, o gruodžio 10 d. yra aiški data iki kada savivaldybėms rekomenduojama pateikti sveikatos įstaigų reformos planus. Ypač iškalbinga ši ministro pasakyta mintis: „Tos savivaldybės, kuriose gausime pirmąjį grįžtamąjį ryšį, su kuriomis susitarsime dėl sprendinių kaip galėtume judėti, į tas savivaldybes ir keliaus investicijos. Tai yra, Europos Sąjungos pinigai. Yra procedūros, yra projektų rengimas, tai reiks ir čia įdėti dūšios. Tie, kurie padarys tą vėliau, vėliau ateis ir investicijos arba jos visai neateis. Nebūsiu tas ministras, kuris pasirašinės pinigų įsisavinimo projektus. Manęs nereikia gąsdinti, kad bus nepanaudoti pinigai. Gerai, aš būsiu tas ministras, prie kurio bus nepanaudoti Europos Sąjungos pinigai, bet jie turi būti investuojami“. 

Niekur mūsų rajono visuomenėje negirdėjau vykstančių diskusijų šia tema, o iš tarybos posėdžio įrašo supratau, kad savivaldybės taryba, kaip sveikatos priežiūros įstaigų steigėja, nuo informacijos, diskusijų ir sprendimų priėmimo taip pat nušalinta. Kaip suprantu, darbo grupė šio svarbaus klausimo aptarimui ir sprendimo priėmimui dar net nesudaryta. Tai ir kyla retorinis klausimas – ar suspėsime į traukinį, ar jį tik vysimės. 

Dėl specialiųjų inžinerinės infrastruktūros vystymo planų

FB: „Tarybos posėdyje daug diskusijų kėlė dviejų UAB-ų noras Rimšės sen. 200 ha plote, N. Daugėliškio ir Kazitiškio seniūnijose daugiau nei 200 ha plote, įrengti saulės šviesos energijos elektrines. UAB ,,Aura Power Developments“ atstovas Aistis Radavičius informavo, kad jis atstovauja tarptautinę bendrovę, kad bendrovė turi didelius saulės energijos parkus JAV, Kanadoje, Airijoje ir kitose šalyse, kad Lietuvoje tai pirmas labiausiai pažengęs projektas, kad su Ignalinos rajono meru bei kitais atsakingais savivaldybės specialistais šiuo klausimu bendrauja jau apie metus ir tikisi, kad projektas bus sėkmingai įgyvendintas. Abejonių dėl sklandaus projekto rengimo įnešė tarybos narė Marijona Lukaševičienė, pareiškusi nuogąstavimus dėl kai kurių žemių savininkų informavimo būdą apie jų žemėse numatomas statybas. 

Panašiomis sąlygomis N. Daugėliškio ir Kazitiškio seniūnijos saulės parkus pasirengusi pastatyti UAB GG LTU S5. Saulės elektrinių vystytojai nupiešė pozityvią saulės parkų statybos įtaką rajonui, tačiau tarybos narys V. Dilys klausė, kiek realus šių projektų įgyvendinimas. Tikėkimės, gal tikrai šie projektai bus sėkmingi ir atneš kažkokį gėrį rajono gyventojams, juo labiau, kaip sakė meras, susidomėjimas mūsų rajono vietovėmis statyti tokias elektrines yra didžiulis. Abejonių kelia tik tiek, kad minėtos bendrovės pagal REKVIZITAI.LT savo veiklą vykdo vos daugiau nei metus ar net mažiau nei metus.“

Mano trigrašis. Viešai prieinamoje informacijoje nurodyta, kad mūsų rajone į saulės jėgainių parką investuoja britiško kapitalo UAB „Aura Power Developments“, kad šioje bendrovėje dirba 2 darbuotojai ir kad veiklą vykdo 1-erius metus ir 10 mėnesių. 

UAB GG LTU S5 atsirado iš UAB HANITAKSA, kuri gyvavusi beveik 9-erius metus, šių metų gegužę įregistravo bendrovės pavadinimo ir adreso keitimus. Iš įmonės nurodyto tinklalapio aišku, kad bendrovė orientuota į atsinaujinančią energiją, bendrovėje dirba 1 darbuotojas.

Kiek kalbėjausi su verslo atstovais, jie sako, kad tai normali praktika versle, kai naujo ir didelės vertės projekto įgyvendinimui įkuriama nauja atskira bendrovė, kuri apsaugo verslą nuo tam tikrų rizikų. Juk tarybos posėdyje buvo įvardinta, kad šių saulės parkų įrengimas bendrovėms kainuos maždaug po 50 milijonų eurų. Būsimi investuotojai informavo apie būsimus mokesčius, darbo vietas ir naudą rajonui. Iš pateiktos informacijos sužinojau, kad darbo vietų rajone nebus daug sukurta. Na, man vis tik rūpi, kad ir ūkininkai, planuojantys nuomoti žemes, kaip verslininkai įvertintų savo rizikas. Man malonu, kad mūsų šalis vis drąsiau žengia žaliojo kurso keliu.

Dėl rajono biudžeto 

Mano trigrašis po posėdžio įrašo peržiūros. Šalia daugelio kitų klausimų buvo svarstytas rajono biudžetas. Biudžeto pajamos padidintos daugiau nei 800 tūkst. eurų. Tai išeina, kad besibaigiant metams tiek lėšų savivaldybei pridėjo Vyriausybė. Sužinojome, kad mokesčių planas vykdomas 90 proc., tik niekaip nesupratau, kodėl savivaldybės finansininkei meras neleido įvardinti, kaip vykdomas išlaidų planas, gerai, kad kitas savivaldybės tarybos narys replikavo, jog išlaidų planas yra mažesnis nei pajamų planas. Taigi, manytina, kad rajono biudžete yra nemažai laisvų pinigų, nors valdžia nuolat akcentuoja, kad jų trūksta. Supratau, kad dalį pinigų, kaip nepanaudotų, jau tenka grąžinti, tai 2,9 tūkst. eurų – nepanaudotų jaunimo reikmėms, 29 tūkst. eurų – nepanaudotų bedarbių užimtumo programai skirtų lėšų. Keista ir gaila, kad nesugebama pasinaudoti lėšomis, skirtomis bedarbių įdarbinimui. Juk tai būtų parama darbo neturintiems žmonėms ir atlikta daug viešųjų erdvių, kapinių tvarkymo ir kt. darbų, kurie atlikti šiais metais valdžiai sunkiai sekėsi.

Nesmagumas apėmė sužinojus, kad savivaldybės kontrolieriaus pareigas paliko Sergejus Mickevič. Iš pateiktos informacijos sužinojau, kad jis savivaldybės kontrolieriumi dirbo tik kažkiek ilgiau nei metus, kad buvo kompetentingas, dalykiškas ir nepolitizuotas valstybės tarnautojas.

Ir dar vienas nesmagumas, žiūrint tarybos posėdžio įrašą, tai nuolatinės mero replikos tarybos nariams, dažnai neetiškos, melagingos ir net užgaulios.

Šios mažvaikių valdžios smėlio pilių statymas tęsiasi jau trejus metus...
Šios mažvaikių valdžios smėlio pilių statymas tęsiasi jau trejus metus…

K. Pabijuto pieš.

8 komantarai (-ų)

  1. Skaitau ir netikiu . Ar taip gali būti? Na artėja krašto krachas. Miškai ežerai saulės elektra ir sergantys pensininkai>

  2. Tam posėdy ir man meras atrodė kaip mažvaikis kuriam trūksta dėmesio. Mamo mažasis broliukas irgi jei kas ateina į svečius šokinėja, visaip kraiposi, kad tik kas pastebėtų. Gal ir meras tokiu būdu norėjo parodyti savo reikšmingumą prieš verslininkus.

    • nežiūrėjau posedžio, bet iš savivaldybės žmonių girdėjau, kad labai jau nervuotas meras. Vien įtarimai ir draudimai, o mobingas klesti.

    • toks vadovas gėda visam rajonui, nei kultūros, nei išsilavinimo. Viso labo pacanas neturintis vadovavimo darbo patirties.

  3. jtmj taip norisi riebiai nusikeikt. Kelių pinigai nepaimti, ligoninė uždaroma, bet už tai saulės elektrą turėsim.

  4. Juoda orchideja , kaip aš mylėjau….

    • Čia gal aukštieji vadovai iš dvarelio rašo, nes visiems žinoma, kad rašyti nemoka


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje