Skip to content

Tai žinotina mažų kiekių gamintojams

Ramunė ZABLOCKIENĖ (VMVT Utenos departamento vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos Utenos departamentas (toliau – VMVT Utenos departamentas) gauna nemažai paklausimų: „Ką daryti norint parduoti savo ūkyje užaugintą produkciją (bulves, braškes, obuolius ir panašiai)?“, „Užauginau nemažai kopūstų, gal galėčiau rauginti ir parduoti raugintus?“, „Galiu iš savo sodo obuolių spausti sultis ir parduoti?“, „Ar galiu džiovinti liepžiedžius, ramunėles ir prekiauti?“.

Siekdamas suteikti vartotojams kuo daugiau informacijos, lapkričio 26 d. VMVT Utenos departamentas suorganizavo mokymus mažų kiekių augintojams ir gamintojams, besidomintiems nedidelės apimties verslu. Labai gaila, tačiau esant ekstremaliai situacijai Lietuvoje dėl Covid-19 pandemijos buvo ribojamas dalyvių skaičius ir ne visi norintys galėjo dalyvauti mokymuose, todėl norėčiau supažindinti su reikalavimais norint tiekti rinkai savo ūkyje išaugintą augalininkystės produkciją ir gaminius.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba siekia skatinti sąžiningo verslo konkurenciją maisto tvarkymo srityje, prisidėti prie regionų plėtros ir sudaryti palankesnes sąlygas kurtis ir plėstis smulkiam verslui, skatinti vietinių maisto produktų gaminimą ir vartojimą, o svarbiausia ištraukti iš „šešėlio“ tuos atvejus, kai produkcija gaminama atsakingai, nedideliais kiekiais, laikantis esminių higienos principų.

Jau nuo 2016 m. birželio 29 d. įsigaliojo VMVT direktoriaus įsakymu Nr. B-486 patvirtinti „Mažais kiekiais vietinei rinkai tiekiamų pirminių produktų, išskyrus gyvūninius produktus, tvarkymo reikalavimai“, kurie taikomi pirminiams produktų gamintojams pagaminantiems ir pateikiančius tiesiogiai vartotojams ar mažmeninės prekybos subjektams, nedidelius kiekius produkcijos, pvz. bulvių, obuolių, kriaušių iki 5000 kg, uogų iki 2000 kg, morkų, burokėlių, kopūstų ir kt. iki 4000 kg, pomidorų, agurkų, paprikų ir kt., ankštinių daržovių iki 3000 kg maistinių grūdų 10 000 kg, lapinių daržovių ir šviežių prieskonių iki 600 kg. Smulkieji augintojai nuo gamybos vietos turi būti nutolę ne didesniu nei 100 km atstumu. Turi būti vedama parduodamos produkcijos apskaita. Nors taikomi lankstūs reikalavimai pirminių produktų tvarkymo patalpoms ir įrangai, tačiau visuose pirminės gamybos etapuose turi būti užtikrinami higienos reikalavimai: tinkama laukų, vandens naudojamo laistymui apsauga nuo taršos (lauko tualetų įrengimas, trąšų laikymas bent 250 m atstumu nuo laukų ir pan.), augalų apsaugos priemonių laikymas, apskaitos vedimas, įrenginių, talpų, transporto inventoriaus priežiūra ir švara, produkcijos laikymas derliaus nuėmimo ir sandėliavimu metu, produkcijos saugumas ir ženklinimas.

Smulkiems augalinių maisto produktų gamintojams (mažosioms įmonėms, ūkininkams iš savo ūkyje išaugintų vaisių, uogų, daržovių, prieskonių ir panašiai), gaminantiems iš vaisių uogų, grūdų, grybų, riešutų, sėklų, arbatžolių, kavos, prieskoninių augalų jau nuo 2019 m. gruodžio 19 d. yra taikomi Mažais kiekiais iš augalinių maisto produktų gaminamų gaminių tvarkymo higienos reikalavimai, kurie patvirtinti Valstybinės maisto ir veterinarijos direktoriaus įsakymu Nr. B-468 patvirtinti ir įsigaliojo supaprastinti „Mažais kiekiais iš augalinių maisto produktų gaminamų gaminių tvarkymo higienos reikalavimai“. Tokie smulkieji gamintojai per metus gali pagaminti ir pateikti vietinei rinkai ne daugiau kaip 15 600 kg arba litrų gaminių, iš jų – 2000 kg džiovintų arba liofilizuotų arbatžolių, kavos, prieskoninių augalų, vaisių, uogų, grybų, daržovių. Pagamintą produkciją galima tiekti vietiniams mažmeninės prekybos subjektams, turgavietėms, viešojo maitinimo įmonėms ir (ar) galutiniams vartotojams. Veiklos vietos nuo mažmeninės prekybos subjektų bei galutinių vartotojų turi būti nutolusios ne daugiau kaip 100 km atstumu. 

Kaip ir visi kiti maisto tvarkymą ir tiekimą į rinką vykdantys ūkio subjektai, smulkūs gamintojai turi būti registruoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tvarkomame Maisto tvarkymo subjektų registre ir turėti teritorinio tarnybos padalinio išduotą leidimą veiklai vykdyti.

Mažais kiekiais vietinei rinkai tiekiamų pirminių produktų gamintojams draudžiama gaminti rizikingus produktus, tai yra skirtus kūdikiams ir mažiems vaikams, konservuotus hermetiškai uždaroje taroje sūdytus, raugintus, pjaustytus (smulkintus) grybus, daiginimui skirtas sėklas ir daigus, pjaustytus vaisius. Norint mažais kiekiais gaminti maistą kai kurie reikalavimai gali būti taikomi gana lanksčiai, bet privaloma užtikrinti maisto saugumo ir minimalius higienos reikalavimus. 

Kokie gi lankstumo kriterijai ir išimtys taikomi smulkiems gamintojams? Leidžiama: visus gaminių gamybos etapus vykdyti vienoje patalpoje, jeigu išvengiama kryžminės taršos ir maisto tvarkymo etapai atskiriami vietos ir laiko atžvilgiu, neįrengti darbuotojams tualetų, jei yra sudarytos sąlygos naudotis netoli gamybos patalpų esančiais tualetais, paviršiams plauti ir valyti gali būti naudojamos įprastos buityje naudojamos plovimo ir valymo priemonės, naudoti gamyboje medinį inventorių, tekstilės gaminius, tinkamai juos prižiūrint ir laiku atnaujinant. 

Smulkiems gamintojams privaloma laikytis bendrųjų teisės aktų reikalavimų gamybos patalpų įrengimui: apšvietimui, ventiliacijai, šalto ir karšto vandens tiekimui, nutekamųjų vandenų surinkimui, gaminti pagal parengtas receptūras ir technologinius aprašymus, pakuoti produkciją į sąlyčiui su maistu tinkamas pakuotes ir pateikti privalomą informaciją ženklinimo etiketėse. Jeigu gamybos procese bus naudojamas viešai tiekiamas geriamasis vanduo, turi būti atliekami geriamojo vandens mikrobiologiniai tyrimai E. coli ir žarniniams enterokokams nustatyti. Tuo atveju kai bus naudojamas geriamasis vanduo iš individualaus gręžinio ar šachtinio šulinio, be šių dar turės būti atlikti cheminiai tyrimai nitritų, nitratų, amonio kiekiams, permanganato indeksui ir kt. savybėms nustatyti.

Dažnai veiklą pradedantiems gamintojams daug rūpesčių sukelia reikalavimas paruošti ir maisto produktų etiketėje nurodyti privalomą informaciją. Vartotojams visi maisto tvarkytojai, įskaitant ir smulkiuosius gamintojus, turi pateikti maisto produkto/gaminio pavadinimą, maisto tvarkymo subjekto pavadinimą ir adresą, produkto sudedamųjų dalių sąrašą, jeigu gaminio sudėtyje yra alergijas ar maisto netoleravimą sukeliančių medžiagų (ar iš jų kilusių) informacija apie tai turi būti pateikiama kitokiu, negu pateikiamas visas tekstas, šriftu (pusjuodžiu, kursyvu ar kt.); produkto grynasis kiekis, produkto tinkamumo vartoti terminas, produkto naudojimo ir laikymo nurodymai, (jei reikia).

Norint gauti daugiau informacijos, kilus klausimams dėl augalininkystės produktų auginimo ir gamybos mažais kiekiais reikalavimų, registravimo VMVT tvarkomame Maisto tvarkymo subjektų registre prašome kreiptis į VMVT Utenos departamentą, adresu Turistų g. 28, Ignalina, tel. (8 386) 54650 arba el. p. ramune.zablockiene@vmvt.ltlina.maldziute@vmvt.lt. Informaciją taip pat galite rasti https://vmvt.lt/maisto-sauga/verslui/pirmine-gamyba

J. Kalinsko / 15min nuotr,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Dar nėra komentarų, būkite pirmasis pakomentavęs!


Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.