Skip to content

2 didžiausi mitai apie nuotekas

MI informacija

Vieni buitines nuotekas tvarko individualiai, kiti – naudojasi centralizuota kanalizacijos sistema. Tiek vienų, tiek kitų elgesys turi įtakos mus supančiai aplinkai. Į kanalizaciją metamos atliekos arba netinkamai tvarkomos nuotekos gali padaryti daug žalos. Kokiais mitais reikėtų nustoti tikėti, siekiant jos išvengti?

1. Valyti nuotekų nebūtina

Buitines nuotekas valyti būtina, nes jose gausu aplinkai kenksmingų junginių. Viena didžiausių problemų šiuo atveju yra eutrofikacija. Dažniausiai ją sukelia azoto ir fosforo junginių, kurių būtent ir gausu buitinėse nuotekose, perteklius. Kai kurie galvoja, kad nuotekų valyti nebūtina ir todėl, nes turime pakankamai švaraus vandens. Svarbu suprasti, kad kiekvieną dieną į centralizuotas valyklas patenka daugybė nuotekų, kurios yra išvalomos ir išleidžiamos į upes. 

Visas gyventojams tiekiamas vanduo yra požeminis. Todėl jei nuotekos nebūtų valomos, patektų į upes, o iš jų – į požeminį vandenį. Panašiai būtų ir su individualiai tvarkomomis, o tiksliau netvarkomomis nuotekomis. Vienas iš būdų, kaip išvengti tokios žalos aplinkai – „Feliksnavis“ nuotekų valymo įrenginiai. Spauskite ant nuorodos ir sužinokite apie juos daugiau.

2. Į kanalizaciją galima mesti bet kokias atliekas

Kai kurie į kanalizaciją, pavyzdžiui, kriauklę ar klozetą, yra pratę pilti pačias įvairiausias atliekas. Tačiau to daryti tikrai nereikėtų. Be to, kad kai kurios atliekos gali užkimšti kanalizacijos vamzdžius, jos dar ir gali pakenkti aplinkai. Tai nutinka tuomet, kai kartu su nuotekomis jos patenka į paviršinius vandenis. 

Siekiant išvengti neigiamo poveikio aplinkai, į kanalizaciją nereikėtų mesti tokių atliekų kaip drėgnos ir popierinės servetėlės, popieriniai rankšluosčiai, sauskelnės, higieniniai įklotai, kačių kraikas, nuorūkos, aliejus, kavos tirščiai, įvairios cheminės priemonės ir taip toliau. Be to, jos gali sutrikdyti ir biologinio nuotekų valymo įrenginio veiklą, jei toks naudojamas. 

Tinkamas požiūris į nuotekas gali padėti išvengti žalos aplinkai. Nesvarbu, ar naudojatės centralizuota kanalizacijos sistema, ar tvarkote nuotekas patys, tai svarbu visuomet. Na, o jei dar tik ieškote individualių sprendimų, kurie leistų užtikrinti efektyvų buitinių nuotekų valymą, susisiekite su šios srities ekspertais. Jų kontaktus galite rasti paspaudę ant anksčiau tekste pateiktos nuorodos.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje