Skip to content

Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje

Gruodžio 6 d. vykusiame rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos posėdyje apsvarstyti klausimai dėl CVID-19 situacijos Ignalinos rajone, švietimo įstaigose, padėties pasienio teritorijoje, taip pat aptartas Mobilaus punkto perkėlimo klausimas.

Kaip sakė rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos ir kaimo reikalų skyriaus vyr. specialistė, savivaldybės gydytoja Jovita Gudelienė, šiuo metu rajone yra 55 asmenys, sergantys COVID-19 liga. Iš viso paskiepyta – 11 094 žmonių (78,5 proc.). Galimai imunizuotų (paskiepytų ir persirgusių)  savivaldybės gyventojų dalis – 82,2 proc. Nauji atvejai 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų – 573,2, teigiamų tyrimų dalis per paskutines 7 dienas – 9,5 proc. Minėta, kad pandemija šiek tiek slopsta. Ignalinos rajonas pagal susirgimus priskiriamas juodajai zonai.

Rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir kultūros skyriaus vedėja Gražina Mackonienė aptarė situaciją mokyklose. Pasak vedėjos, šiuo metu ji yra stabili. Ignalinos Česlovo Kudabos gimnazijoje, kur mokosi 700 mokinių ir dirba apie 100 darbuotojų, COVID-19 liga serga 5 asmenys (iš jų 3 mokiniai), Vidiškių gimnazijoje – 7 (iš jų  6 mokiniai), Didžiasalio ,,Ryto“ gimnazijoje – 1 mokinys, Naujojo Daugėliškio skyriuje – 2 (iš jų 1 mokinys), Dūkšto skyriuje – nėra. Šiemet 4 klasės buvo infekcijų plitimą ribojančiame režime. Didžiasalyje ir Dūkšte visą laiką mokytasi kontaktiniu būdu. Tai rodo, kad kontaktinis ugdymas yra įmanomas ir tai galbūt lemia tai, kad daugelis mokinių testuojasi. Ignalinos, Vidiškių, Didžiasalio gimnazijose atitinkamai testuojasi 78, 88, 94 proc. 1–4 klasių mokinių ir 34, 41, 55 proc. 5–10 klasių mokinių. Pasiskiepijusių mokinių skaičius yra nuo 39 proc. Dūkšte iki 65 proc. Vidiškių gimnazijoje. ,,Labai svarbu, kad skiepytųsi suaugę mokyklose dirbantys asmenys ir rodytų pasitikėjimo mokslu pavyzdį.“, – sakė G. Mackonienė. Nepasiskiepijusių darbuotojų Ignalinos Česlovo Kudabos gimnazijoje yra 2, Vidiškių gimnazijoje – 3, Naujojo Daugėliškio skyriuje – 2, Didžiasalyje ir Dūkšte nėra.

Nuo gruodžio 1 d., įvedus privalomąjį kaukių nešiojimą pradinukams, tėvų prieštaravimų ar skundų rajone nesulaukta. Tėvai apie tai buvo iš anksto informuoti.

Priešmokyklinio ir  ikimokyklinio ugdymo grupėse kas 14 dienų atliekamas paviršių testavimas. Paskutinis toks tyrimas atliktas gruodžio 3 dieną ir nustatyta, kad visos grupės yra švarios, nerasta jokių židinių.

Informuota apie tai, kad bus perkami ir mokykloms skirti taip vadinami skanieji (saldainius primenantys) testai, kad vaikams būti maloniau dalyvauti tyrime.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos Vilniaus pasienio rinktinės Sienos kontrolės skyriaus vyriausiasis specialistas Jevgenijus Amelinas pateikė informaciją apie padėtį pasienyje. Pareigūnas priminė, kad iki gruodžio 10 d. pasienio ruože dar galioja neparastoji padėtis, ji gali būti pratęsta. Sugriežtinta įvažiavimo į pasienio ruožą tvarka, kaip minėta, didesnių problemų nei vietiniams gyventojams, nei atvykstantiems nesukėlė. Per savaitę paprastai išduodama 5–15 prašymų. Toje teritorijoje nuolat gyvenantiems ar pas gimines atvykstantiems tokių leidimų nereikia. Per visą laikotarpį buvo surašyti tik du protokolai dėl pateisinančių dokumentų neturėjimo. Kalbant apie neteisėtus migrantus, tai paskutinis jų sulaikymo atvejis buvo lapkričio 24 d. Nustatyta, kad 4 Šri lankos piliečiai atvežti iš Varėnos pasienio teritorijos. Lapkričio 17 d. sulaikyta 14 Irako piliečių. Lapkričio mėnesį 10 Baltarusijos piliečių paprašė prieglobsčio.

Minėta, kad šiuo metu nėra apgyvendinimo patalpų poreikio mūsų rajone, bet Komisijos pirmininkė, savivaldybės administracijos direktorė Jūratė Balinskienė pastebėjo, kad Patalpos Linkmenyse yra sutvarkytos ir parengtos apgyvendinimui, jei bus toks reikalas. Informuota, kad pasienio savivaldybės įpareigotos, įvykus pabėgėlių įsiveržimui ar atsiradus susirgusių, traumuotų asmenų, suteikti jiems medicininę pagalbą.

Ignalinos rajono poliklinikos direktorius Arvydas Ramelis informavo apie Mobiliojo punkto perkėlimą į poliklinikos patalpas  (Ligoninės g. 13), įėjimas į jį pažymėtas plakatu su užrašu „Mobilus punktas”.

Registracija į punktą ir toliau vykdoma telefonu 1808 arba internetu 1808.lt. Kiekvienas užsiregistravęs informaciją apie naująjį mobiliojo patikros punkto adresą gaus SMS žinute

Įėjimas į punktą bus iš Ligoninės gatvės, planuojama pastatyta specialias nuorodas, parengti vietą automobiliams sustoti. Priminta, kad susirgusiems ar ligos simptomus jaučiantiems žmonėms PGR testai yra nemokami. Tiems, kurie privalo testuotis dėl darbo, greitojo antigeno testo kaina yra apie 13 Eur. Tyrimas atliekamas Ignalinos sveikatos centre. Buvo priminta, kad pilnai pasiskiepijusiems asmenims, nuo paskutinio skiepo praėjus 120 dienų, galima pasidaryti nemokamą antikūnių tyrimą. Tyrimui reikia registruotis Ignalinos rajono poliklinikoje.

Komisija nusprendė Mobilųjį punktą perkelti į viešosios įstaigos Ignalinos rajono poliklinikos patalpas ir numatyti stovėjimo vietas į punktą automobiliais atvykstantiems asmenims.

www.ignalina.lt nuotr.

1 komentaras

  1. Šaunu, kad net 7 sveiki mokytojai yra rajono mokyklose.


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje