Skip to content

ANP EkoŽygiai žinomi visoje Lietuvoje. Ir laukiami

Gamtos grožis taurina žmogaus dvasią, suteikia jėgų kūrybai, motyvuoja tolimesnes harmonijos paieškas visatoje ir savyje. Jis kantriai gelbsti pasaulį nuo dvasinės žūties, nestokodamas atradimų detalėse ir gilaus pažinimo jau primirštose protėvių tiesose.

Aukštaitijos nacionalinio parko unikalūs kraštovaizdžiai apipinti legendomis, padavimais ir sakmėmis. Slėpiningi miškų takai, gausybė ežerų, kalvelės, upeliukai vilioja ieškančius ramaus gamtos alsavimo, tikro pabuvimo su savimi, kuriame ištirpsta chaosingo skubėjimo poreikis, išnyksta miestų triukšmas ir nerimas. 

Pažinti ir pajausti stebuklingo krašto aplinką, keliauti pėsčiomis jau septinti metai kviečia Aukštaitijos nacionalinio parko EkoŽygių organizatoriai, kurių raginimus girdi žygeiviai iš visų Lietuvos kalmpelių. Ne tik girdi, bet aktyviai pažinime dalyvaudami patys, Ignalinos apylinkių grožiu dalinasi su artimais, draugais, kolegomis, į naujus maršrutus įtraukia gamtos palaimos ieškančius bendraminčius.

„Aukštaitijos maršrutuose mes ieškome ne didelio kilometražo, o istorijos žinių ir užsimiršimo nuo kasdienio skubėjimo bei informacijos srautų. Pozityvių bendražygių gretose atsigauname dvasiškai, o ir fizinis nuovargis kitoks, lengvas, neilgalaikis. Maršrutų vadovų įdomiai perteikiami krašto istorijos fragmentai, nutikimai, betarpiškas bendravimas kelionei suteikia gyvybinės jėgos, atsiranda žingeidumas ir poreikis išgirsti dar daugiau kažką negirdėto ir naujo. Kelio ilgis lieka nesvarbus, kuomet vyrauja šilta  atmosfera ir interesų panašumai. Kiekviename naujame žygyje išgirsti ir randi kažką įdomaus, individualaus, praturtėji dvasioje. Ėjimas suteikia galimybę suartėti su aplinka, išsikrauti emociškai, pajausti gamtos alsavimą, išsivaduoti nuo civilizacijos primetamų būtinybių. 

Turiningi maršrutai su gidų pasakojimais atskleidžia Aukštaitijos, Ignalinos krašto grožį, primena tradicijų ir papročių svarbą, žadina meilę protėvių žemei“ – pasakoja žygeivė Vaida iš Utenos, su bendraminčių grupele radusi mūsų laikraščio redakciją. 

Jei būtų neįdomūs žygiai, tikrai negrįžtume kelinti metai čia, – grupelė jaunimo dalinosi nuotaikingais įspūdžiais, patirtais po žiemos pradžios žygio Palūšės parapijos keliais. Svečiai dėkingi už naujus krašto atradimus, už mėtų arbatą su pyragu… Jie žada būtinai grįžti.

Visada būna pradžia, kurioje atsiranda žmogus su naujomis mintimis ir įdėjos įgyvendinimo norais. Svarbu, kiek palaikymo ir galimybių susirenka į pagalbą jam, kaip sėkmingi pirmieji kūrybiniai žingsniai.  Šiandienių EkoŽygių maršrutų idėjos vadė – Palūšės bibliotekininkė ir gidė Rita Ramanauskienė nuoširdžiai dėkinga sūnui Ričardui, padėjusiam mamos kūrybines mintis įgyvendinti praktikoje.

„Ekskursijas po Nacionalinį parką vedu nuo 2012 m. Ekoturizmo seminarai paskatino ieškoti kitokių aplinkos pažinimo formų, gimė mintis planuoti maršrutus pėsčiomis, kuriuose žygeiviai artimiau pajaustų gamtos grožį ir tiesiogiai prisiliestų prie krašto istorijos. Dukterėčia Viktorija ir sūnus Ričardas aktyviai palaikė tokio naujo projekto idėją. Sūnaus sukurtas 23 km maršrutas „Vidiškių parapijos keliais“ –  autorinis darbas. Dabar mūsų kelionių sąraše daugiau nei 8 įvairaus atstumo EkoŽygiai. Noriai į komandą prisijungė etnologė ir gidė Sigutė Mudinienė su dukra Erika. Neturime tikslo skaičiuoti vien nueitus kilometrus, svarbiausia gera žygio nuotaika, pažinimas ir bendravimas. Visuomenėje tiek daug vienišumo, nesusikalbėjimo, uždarumo. Norisi griauti tarpusavio šalčio sienas, atverti dvasinį polėkį žmogaus sielai, kuri visada ieško grožio terapijos.  Nuo 2015 m. su mumis Aukštaitijos nacionalinio parko takais keliauja labai įvairaus amžiaus žygeiviai. Prisimenu 83-ejų močiutę, kuri, padedama dukros, nukeliavo 17 km pažintinį maršrutą. 

Pasiilgę dvasinio poilsio ir dialogo su gamta, iš įvairių Lietuvos kampelių atvyksta keliautojai. Daugelis pėstute išeina nuo rūpesčių, sėdimo darbo, ieškodami atgaivos ir šilto bendravimo. Stebėdama, kaip kelionėje žmonės atsigauna, atsiveria, dalinasi emocijomis, suvoki daug gilesnę žygio prasmę, nei vien slypinčią informacijos pažinime. Dažnai maršrutuose padedantys Erika ir Ričardas papildo savo jaunatviška energija, motyvuoja mūsų komandą, palaiko savotišką pusiausvyrą bendravime su jaunimu. Iniciatyvi S. Mudinienė sukūrė 20 km maršrutą Baluošo ežero pakarantėmis. 2018 m. pasiektas gražus žygio rekordas, kuomet vienu metu keliavo net 126 žmonės. Žygeiviai iš Marijampolės, Šiaulių, Vilniaus, Kauno, Zarasų, Utenos ir kitų pačių įvairiausių Lietuvos kampelių išsiveža smagius prisiminimus ir istorijos žinias apie Ignalinos kraštą, sužavėti gamtos grožio, šiltų bendravimo akimirkų“, – pasakoja EkoŽygių įkūrėja R. Ramanauskienė.

Gal dialogas su idėjos autore būtų nukeltas dar kažkuriam laikui, jei ne aktyvių žygių dalyvių poreikis viešinti gražius ir prasmingus kraštiečių darbus, regėti svarų ir ne visada visuomenėje pastebimą konkrečių žmonių indėlį į Ignalinos krašto istoriją. Lietuvoje ir už jos ribų EkoŽygiai žinomi ir daugelio laukiami. Atėjo laikas artimiau jų prasmę pažinti ir mums, paneigti posakį, kad savam krašte pranašu nebūsi. 

EkoŽygio nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje