Skip to content

Kokias statybines medžiagas pasirinkti, kad būtų galima nuo geriau apsisaugoti gaisro atveju?

MI informacija

Daugeliu atvejų kalbant apie statybinių medžiagų degumą, daugiausia dėmesio skiriama tai, ar medžiaga yra degi. Manoma, kad medžiaga gali sudegti arba ne, tačiau neatsižvelgiama į kitus procesus, vykstančius degimo metu. Šie degimo procesai gali padaryti didžiulę žalą žmonių sveikatai ir turtui arba būti mirtini. Pakalbėkime apie viską nuosekliai.

LST EN 13501-1 standartas apibrėžia statybos produktų ir konstrukcinių elementų degumo klasifikaciją

Šis standartas dažniausiai naudojamas ES šalyse, kad vartotojai žinotų svarbią degumo savybę (reakciją į ugnį), kuri pažymėta degumo klasėje „Euroklasė“. „Euroklasę“ sudaro trys elementai: bazinė klasė ir dvi papildomos klasės. Pagrindinės kategorijos vaizduojamos raidėmis: A1, A2, B, C, D, E, F.

Euroklasės C, D, E, F yra tikrinamos kambario kampo bandymu (RCT), kuris atliekamas natūraliomis sąlygomis, naudojant kambario kampo modelį, pagamintą iš bandomosios medžiagos. Jei norite įsigyti aukštos kokybės statybines medžiagas, kurios padės apsisaugoti nuo gaisro, užsukite į Euremsta internetinę parduotuvę. 

Aptiktas uždegimas, staigus ugnies plitimo padidėjimas pasižymi greitu temperatūros kilimu

Galima teigti, jog pavojų kelia tikrai ne pati liepsna ar jos atsiradimas, bet dūmai ir ugnies liežuviai. Juk pati pavojingiausia medžiaga yra gaisro metu susidarę dūmai, nuo kurių miršta daugybė žmonių. Kai gaisro metu atsiranda dūmų, jie neleidžia išeiti iš degančio pastato, asmenys apsinuodija ir taip praranda sąmonę. Kadangi gaisrai yra pavojingi ir juose matomi dūmai, statybinių medžiagų etiketėse žymimose euroklasėse nuo A2 iki D turi būti nurodytas ir susidariusių dūmų kiekis, kuris padės suprasti medžiagos kenksmingumą ir galimybę išgyventi gaisro metu. Ši klasifikacija netaikoma saugiausios A1 klasės ir žemiausių E ir F degumo klasių medžiagoms. 

Kokias statybines medžiagas pasirinkti?

Labai svarbu, kokios statybinės medžiagos naudojamos. Apskritai kalbant, statybinėms medžiagoms labai svarbus yra pastato konstrukcijos degumas ir atsparumas ugniai. Todėl svarbu, ar statybinė medžiaga yra degi, ar palaiko degimą, kai ji pradeda degti. Rekomenduoja statyboms naudoti kuo aukštesnės degumo klasės statybos produktus, kad ugnies plitimas pastatuose būtų kuo mažesnis. Kai kurioms statybinėms medžiagoms, pavyzdžiui, dažams, tapetams ir pan. degumo reikalavimai nekeliami, tad asmuo gali rinktis jam patinkančias ir įperkamas statybines medžiagas.

Yra daugiau reikalavimų pačiai konstrukcijai, sienoms, sienų šiltinimo medžiagoms, izoliacinėms medžiagoms ir stogo statybinėms medžiagoms. Dažai neturės įtakos priešgaisrinei saugai patalpoje, kaip ir daiktai patalpoje.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje