Skip to content

Kvietimas suskubti norintiems itin spartaus interneto kaime

MI informacija

Skaitmeninė atskirtis tarp miesto ir kaimo netrukus dar labiau sumažės – kaimo vietovių gyventojai turės galimybę prisijungti prie itin spartaus interneto. Tačiau tam, kad reikalinga infrastruktūra būtų sukurta, žmonės turi nedelsti ir iki metų pabaigos informuoti apie savo norus seniūnijas, žemės ūkio skyrius ar Žemės ūkio ministeriją.

Plačiajuosčio interneto ryšio infrastruktūra Lietuvos kaimo vietovėse kuriama jau dešimtmetį. Europos Sąjungos lėšomis finansuojami bendri Susisiekimo ir Žemės ūkio ministerijų plačiajuosčio interneto plėtros (RAIN, PRIP), naujos kartos prieigos (NKP) projektai. Juos įgyvendinant nutiesta 11 425 km optinių linijų – plačiajuosčio interneto ryšį turi beveik 1,5 mln. namų ūkių. 

Nors šio interneto ryšio padengiamumo rodikliai Lietuvoje yra neblogi, Europos Komisija siekia namų ūkiams suteikti jo paslaugas 100 mb/s sparta. Pagal šį rodiklį Lietuva Europos Sąjungos mastu yra vidutiniokė, o imant tik kaimo vietoves – mes dar atsiliekame.

Todėl Žemės ūkio ir Susisiekimo ministerijos kartu su VšĮ „Plačiajuostis internetas“ parengė naują infrastruktūros plėtros kaimo vietovėse projektą „Itin spartaus ryšio infrastruktūra“. Europos Komisija ir jam skyrė reikalingą finansavimą.

Tačiau siekiant tinkamai įgyvendinti šį projektą turi būti atliktas rinkos tyrimas – nustatyti namų ūkiai, kurie nori prisijungti prie itin spartaus ryšio infrastruktūros. Objektų, įtrauktų į projektą, prijungimas bus finansuojamas projekto lėšomis, o objektų valdytojai galės patys rinktis konkrečias interneto paslaugas ir jas teikiantį operatorių.

Žemės ūkio ministerija paprašė savivaldybių žemės ūkio skyrių, seniūnijų pateikti informaciją apie objektus, kuriems reikalinga itin spartaus ryšio infrastruktūra.

Kadangi laiko liko labai nedaug – informaciją reikia pateikti iki gruodžio 30 d. – ūkininkai, žemės ūkio bendrovės turėtų kuo skubiau kreiptis į seniūnijas ar žemės ūkio skyrius, kurie padėtų užpildyti pateikimo formą apie objektą, į kurį pageidaujama atvesti šviesolaidinę infrastruktūrą. Tačiau šią nesudėtingą formą (https://zum.lrv.lt/lt/naujienos/kvietimas-suskubti-norintiems-itin-spartaus-interneto-kaime) galima užpildyti patiems ir atsiųsti ją Žemės ūkio ministerijai el. paštu Nerijus.Gudelis@zum.lt. Informacija pasiteirauti – tel. (8~5) 2391188.

Nuotr. iš ŽŪM archyvo

1 komentaras

  1. O šiais metais bus priimamos paraiškos?


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje