Skip to content

Moteris, kurios drobėse kalba gėlės ir dangaus vėjai

Iš Naujų metų kalendoriaus palaimingai žvelgia Šventoji šeima, liudydama mums amžiną Visatos harmoniją, kurioje, įveikdami visas žmonijos negandas, neginčijamai triumfuoja Tikėjimas, Meilė ir Viltis. Ir niekas neužginčys, kad tik iš Motinos delnų ant Žemės rieda patys nuostabiausi žmonės – gražūs ir dideli, dvasingi ir turtingi regėjimo gelmėj, atkaklūs siekiais ir pasišventę savo darbui. Taip, stovėdamos ant gražiausių švenčių tilto, apie Motinas iš Kūčių vakarų ir kitas nenusakomai nostalgiškas akimirkas kalbamės su žinoma dailininke, pedagoge, politike ir visuomenininke Nijole TRINKŪNIENE.

Motinos vyzdyje

„Nuo 8-erių likau be tėčio… Liko tuščia lėkštė ant Kūčių stalo ir dvasinė tušuma, itin jaučiama per tokias šventes. Mama atmintyje – susitelkusi, santūri, bet visada galinti apkabinti ir dalytis gerumu, šiluma ir išmintimi. Jos patarimų išklausyti ateidavo kaimynės, o prie mūsų šventinio stalo visada buvo laukiami vieniši, alkani ar nelaimingi gyvenimo keleiviai. Svečiuodavosi iš gretimo kaimo rusų sentikiai, kiekvienam atvykėliui mama turėdavo svarų žodį. Kvepiantis šienas po staltiese, kūčiukai, susitelkimas bendrai maldai, eglaitės kvapas lydi visame buvime, kviesdami tyliam santūrumui, tam nenusakomam jausmui, kurį išsinešame tik iš tėvų namų į pasaulį“, – pasakoja Nijolė, prisimindama vaikystės dienas, kuriose tiek džiaugsmingų akimirkų Triburčių vienkiemyje su sesute Laimute, broliu Petru ir daug ūkio darbų, neskaičiuojant ar vyriški, ar moteriški pagal paskirtį ir pajėgumus. 

Visa tai liko toje praeityje, kuri sutvirtino ir užgrūdino Nijolės charakterį, sukaupė joje nenusakomą kūrybinę jėgą ir veržlų norą kalbėti aplinkai apie Visatos grožį drobėse. Kiekviena širdies dalele, kiekvienoje maldoje ji dėkinga Mamai už tikėjimą, už norą suteikti jai žinias ir išsilavinimą tuomet, kai buvo taip nelengva finansiškai ir stigo drąsos. 

Metų Moteris

Daugelis skaitytojų šiandieną supranta, jei rinktume rajone Metų moterį, Nijolė TRINKŪNIENĖ būtų realiausia kandidatė į tokį titulą. Įsisukusi į įvairiausių veiklų rūpesčius, mano pašnekovė priversta iš naujo atidžiai peržvelgti atliktų darbų kalendorių, kad prisimintų kiek ir kaip pavyko tie metai…

„Metai buvo pandeminiai, dirbome su vaikais per nuotolį, suvaržyti, bet judėjome į priekį. Šeimoje sužibo naujas spindulėlis – gimė anūkytė Emilija, savo krykštavimu atperkanti visus rūpesčius. Nepraradau kūrybinio optimizmo ir jėgų, iriuosi į rytdieną“ – šypsosi Nijolė.

O nepaparastą jos kūrybinę jėgą byloja visas sąrašas šiųmečių asmeninių parodų, kuriose lankytojus pakeri drobių žaismingumas, tapytojos vidinė šviesa, nepaprastai stipri meilė gyvenimui, kalbanti detalėse. Kaip ir pati kūrėja, jos darbai šviečia iš tolo šiluma ir gerumu, stipriu, jautriu ir giliu aplinkos regėjimu. 

Nijolės Trinkūnienės XXIII tapybos darbų paroda Ignalinos rajono švietimo ir sporto paslaugų centre, Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje, Švenčionių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje paroda – „Mano kraštas akim išmylėtas“, Ignalinos krašto muziejuje tapybos darbų paroda „Spalvų žaisme randu save“, Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikoje tapybos darbų paroda „Spalvų žaisme randu save“ – nusako dailininkės didžiulį kūrybinį potencialą ir gebėjimą perteikti aplinkos grožį lankytojui, bet kokiomis sąlygomis. O kur dar dalyvavimas grupinėse parodose – Respublikinėje dailės mokytojų virtualioje kūrybinių darbų parodoje „Polėkis“, langinių dekoravimo plenere „Atverkime langines“ Naujajame Daugėliškyje, Utenos miesto jubiliejinei 760-ajai gimtadienio šventei skirtame plenere ART‘U (Menas mieste – miestas mene), su Samanta Golubickaite vašku margintų margučių parodoje Ignalinos krašto muziejuje. Šiais metais suteiktas rajono konkursinės liaudies parodos „Aukso vainikas 2021“ laureatės vardas ir laimėta III vieta apskrityje.

Ugdytinių pasiekimai skatina naujiems darbams

Be asmeninių kūrybinių projektų, seminarų, edukacinių užsiėmimų atskirose bendruomenėse, N. Trinkūnienė sėkmingai dirba Švietimo ir sporto paslaugų centre dailės studijos mokytoja. Jos ugdytinių pasiekimai konkursuose, parodose garsina mūsų kraštą, skatina jaunus talentus tikslingai saviraiškai. Su pedagogės palaiminimu, kūrybiniame kelyje – visas būrys jaunimo, kurį šiandieną įvardydama, talentinga mokytoja suteikia jam sparnus.

26-oje Lietuvos mokinių dailės olimpiadoje Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos pagyrimo raštu apdovanota Švietimo ir sporto paslaugų centro dailės studijos mokinė Miglė Kajėnaitė. Tarptautiniame mokinių piešinių konkurse „Miestas ir aš“ 3-ias vietas skirtingose amžiaus grupėse laimėjo Aivaras Cibulskas ir Viktorija Rakštelytė. 2020 m. Lietuvos moksleivių liaudies dailės konkurse „Sidabro vainikėlis“ I vietą ir konkurso simbolį – sidabro vainikėlį – laimėjo Eimantas Žilėnas. Respublikiniame konkurse „Lietuvos kovų už laisvę ir netekčių istorija“ II vietos diplomus laimėjo Evelina Čeponytė ir Goda Luneckaitė, paskatinamuosius – Eglė Sidorenkaitė, Justina Jurgelevičiūtė, Deimantė Voronkova. Respublikiniame virtualiame vaikų dailės darbų konkurse „Bundanti gamta – pavasariniai pokyčiai“ laureatu tapo S. Stasiūnas. Livija Žilėnaitė nufilmuota Pozityvu.lt „Popieriaus karpinių meistrė Livija: karpinių menas labai praturtino mano gyvenimą“. Ignalinos rajono mokinių „Jaunųjų talentų“ konkurse laureatais tapo  Viktorija Rakštelytė, Aivaras Cibulskas, Eimantas Žilėnas. Rajono vaikų ir jaunimo konkurse „Kas man yra saugus eismas?“ laureatais tapo S. Stasiūnas, G. Lapėnaitė. Šiame konkurse daugiausiai Facebook gerbėjų balsų surinko G. Vasiljevaitė. Visų jų mokytoja N. Trinkūnienė.

Tapymas – didžiausia Visatos dovana

Kalbėdama apie rajono savivaldybės tarybos narės darbą, pašnekovė akcentuoja į politikų sąžinę, be kurios kiekviena veikla netenka prasmės, lieka paženklinta trumparegiškumu. Išrinkta žmonių, N. Trinkūnienė nori pateisinti jų lūkesčius. Gebėjimą ieškoti kompromiso vadina didžiuoju politikų talentu, kuris, deja, duotas ne visiems.

Visoje grupėje aktyvių veiklų Metų moteris (galime taip vadinti) Nijolė Trinkūnienė prioritetą atiduoda dailei.

„Dirbu mylimą darbą, visa kūryba sutelpa ir į laisvalaikio rėmus. Mėgstu pasivaikščioti gamtoje, pasidžiaugti Ignalinos apylinkių grožiu, bet atsistojusi prie molberto pamiršu laiką, aplinką, visokias problemas. Viskas išnyksta, o pasiglemžusi tapymo jėga veda į kitokius pasaulius ir pajautimus, neša nežinomais sielos koridoriais. Kai susivokiu, būnu alkana, ištroškusi ir visgi, neradusi to galutinio atsakymo – ar viską drobėje jau pasakiau?.. Paieškos šviesos kelyje tęsiasi.

Praėję metai buvo įvairūs. Ignalinos krašto žmonėms linkiu, kad ateinantys Tigro metai neštų į mūsų gyvenimus kilnumą, dvasinę stiprybę, išmintingus pasirinkimus. Tegul gerumas ir meilė artimui tampa visuomenėje kelrodėmis žvaigždėmis. Pasibaigs pandemijos, išeis negandos. Tikėkime ateitimi ir šviesos pergale visuose keliuose“ – Naujųjų 2022 metų išvakarėse visiems to linki dailininkė Nijolė TRINKŪNIENĖ.

N. Trinkūnienės asmeninės parodos 2021 m.

  • Nijolės Trinkūnienės XXIII tapybos darbų paroda Ignalinos rajono švietimo ir sporto paslaugų centre, 2020 m. rugsėjo 12 – vasario 1 d.
  • Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje tapybos darbų paroda 
  • „Mano kraštas akim išmylėtas…“ 2021 m. gegužės 3–31 d.
  • Švenčionių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje  tapybos darbų paroda „Mano kraštas akim išmylėtas…“ 2021 m. birželio 2–liepos 20 d.
  • Ignalinos krašto muziejuje tapybos darbų paroda „Spalvų žaisme randu save“, 2021 rugsėjo 2–30 d.
  • Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikoje tapybos darbų paroda „Spalvų žaisme randu save“, nuo 2021 m. lapkričio (tebevyksta ir šiuo metu).

N. Trinkūnienės grupinės parodos 2021 m.

  • Respublikinė dailės mokytojų virtuali kūrybinių darbų paroda „Polėkis“, 2021
  • Langinių dekoravimo pleneras „Atverkime langines“ Naujajame Daugėliškyje, Ignalinos r., 2021 m. liepos 20–24
  • Utenos miesto jubiliejinei 760-ajai gimtadienio šventei skirtas pleneras ART‘U (Menas mieste–miestas mene) Utenoje, 2021 m. rugpjūčio 16–20 d.
  • Velykiniai margučiai: Nijolės Trinkūnienės ir Samantos Golubickaitės vašku margintų margučių paroda Ignalinos krašto muziejuje, 2021 m. kovo 17–31 d.
  • Ignalinos rajono konkursinė liaudies meno paroda „Aukso vainikas“ Ignalinos krašto muziejuje, 2021 m. rugpjūčio 3-26 d., (laureatė)
  • Utenos apskrities konkursinė liaudies meno  „Aukso vainikas 2021“ Utenos kraštotyros muziejuje, 2021 m. spalio 5–27 d. (III vieta).

Nuotraukos iš N. Trinkūnienės asmeninio albumo.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje