Skip to content

Apie įnoringus Olimpo dievus ir Aroditės salą

Gražus ir slėpiningas pasaulis. Jame – tiek daug harmonijos ir šviesos, nuostabių ir nenusakomų dalykų. Kasdieninė rutina kartais mus priverčia jausti apatiją ir liūdesį gyvenimui, bet visada verta kilstelti žvilgsnį aukščiau, prisiminti svajones ir drąsiai pasiduoti kelionių azartui. Sigita MACKONIS Naujuosius metus sutiko Kipre. Legendomis apipinta egzotiška sala pašnekovui dovanojo daug jautrių ir smagių potyrių.

„Mačiau nemažai valstybių, bet visada viliojo egzotiški kraštai. Svajoju apie Australiją, esu įsimylėjęs Indiją, o prieš šiuos Naujuosius metus atsirado puiki galimybė aplankyti Kiprą.

Kelionė visada praplečia akiratį – gauni naujos patirties, susipažįsti su kitokia kultūra, prisipildai naujų emocijų, kuriomis dar ilgai daliniesi su aplinkiniais. Regėtas grožis ir įspūdžiai pozityviai veikia asmenybę.

Naujoje šalyje pirmiausia į akis krito jau papuošta eglutė – ne mums įprastais žaislais, o medžiaginiais, skiautiniais, kurie žaliaskarei teikė savotišką nuotaiką, sudarė visai kitokią šventinę aurą. Taksi vairuotojai ramūs, be nereikalingos skubos ir chaoso savo darbe. Jų mašinų radijose nustatyta vietinė stotis, transliuojanti graikų kalba atliekamas liaudies melodijas. Gal todėl, kad visus metus vietiniai gyventojai mėgaujasi saulės voniomis, klausosi Viduržemio jūros ošimo ir kieme nusiskina norimą mandariną – patys labai šilti, daug besišypsantys ir geranoriški. 

Su Lietuvos maratonų bendraminčiais, sveikuoliško gyvenimo sekėjais, o dabar ir kelionės draugais Marijumi ir Tadu pasirinkome aktyvų poilsį – planavome žygius ir pažintines keliones. Kipras – Viduržemio jūros perlas, kuriame, pasak graikų legendos, iš jūros putos gimė meilės deivė Afroditė. Dėl to ši šalis dar vadinama Afroditės sala. Viduržemio vandenys – stebuklingi savo tyrumu.

 Kipre gausu įvairių istorijos laikotarpių paminklų. Čia rasime ir neolitinių gyvenviečių pėdsakų, ir antikinės helenistinės architektūros pavyzdžių, ir bizantiškų bei venecijietiškų tvirtovių, ir pilių liekanų. Kiprui didžiulės įtakos turėjo ir krikščionybė – saloje yra daug stačiatikių cerkvių ir vienuolynų. Į daugelį šventyklų galima patekti bet kuriuo paros metu. Dažnai duryse paliekamas raktas, reikia tik atsirakinti pačiam ir ramiai grožėtis vidine architektūra arba melstis. Dievo namuose įrengtos stebėjimo kameros, dalinai suteikia papildomo saugumo lankomam objektui, bet gal daugiau ir ramaus pasitikėjimo keliaujančiu žmogumi… 

Didelį įspūdį paliko Adonio baseinas prie Pafoso miesto – sakoma, kad atvykusiems būtinai reikia išsimaudyti natūraliame telkinyje, kur kadaise maudėsi pats grožio dievas ir Afroditė. Adonio baseinas yra įsikūręs šalia Coral Bay ir laikomas vienu iš geriausių ir unikaliausių rajonų Kipre. Pagal legendą, Adonis būtent čia sutiko Afroditę.

Kipro gyventojams dabar gili žiema ir temperatūra +16 C, todėl mūsų azartas natūraliuose vandens telkiniuose labai žavėjo vietinius gyventojus, kurie nuoširdžiai šypsodamiesi žvelgė į mūsų maudynes, palaikydami plojo. 

Troodos kalnuose esantys Olimpo kalno dievai nepanoro įsileisti mūsų trijulės ir atsiuntė tokią pūgą, dėl kurios į pačią aukščiausią Kipro viršukalnę kelionę nutraukėme likus 2 km iki tikslo. Gal kažkada apsilankysime vėliau, nes su aukštybėmis nepajuokausi.

Juolab, kad mano bendrakeleivių jau laukė piligriminis šv. Jokūbo kelias Ispanijoje, šaukiantis savo ištvermės išbandymais ir mane.“

Kipras liko skaidriuose Sigito prisiminimuose, nuotraukose. Peizažų grožis ilgai dar gyvens širdyje. Pasaulio žavesys ir sutiktų žmonių gerumas įkvepia, keičia patį keliautoją, skatina būti kilnesniu, doresniu. Kiekvienoje kelionėje gauname gyvenimo pamokas. 

Ir jei tik yra galimybė, visada naudokimės ja, keliaukime, nes nepažinto pasaulio delnuose slypi stebuklingi išminties ir laiko suvokimo lobiai, kuriais pamaitinama ieškanti ir alkstanti žmogaus dvasia. Keliaukime – ragina Sigitas Mackonis. 

S. Mackonio ir T. Iržikevičiaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje