Skip to content

Planavo pastatyti paminkliuką sūnui

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį liepsnos pasiglemžė Janinos Petrauskienės, gyvenančios Naujajame Daugėliškyje, namus. Moteris laimingo atsitiktinumo dėka tą naktį nakvojo pas pažįstamus. 

Ateitis – neaiški

Po atostogų pirmadienio rytą į darbą atvykęs seniūnas Gintautas Ruseckas dar pakelyje pastebėjo praūžusią nelaimę liudijančių vaizdų – sudegusio namo griaučiai. „Ramu tik dėl to, kad žmonės nenukentėjo, o atkurti tų namų šeimininkei tikrai nepavyks. Kiek žinau, ji pasikūreno namus ir nakvynės išėjo pas kitus žmones. Naktį, apie 1 val., išgirdo sproginėjančio šiferio triukšmą, net nežinau, kas iškvietė ugniagesius. Gelbėtojai senolę rado lauke ir iškvietė greitąją. Šiuo metu ji ligoninėje. Kokia ateitis. Oficialiai ji turinti anūką, bet nežinau, ar jis ją pasiims, ar ieškosime jai užuovėjos senelių globos namuose“, – sakė seniūnas G. Ruseckas. 

Jokių nelaimės ženklų

Vieną snieguotą Advento rytą į Janinos Petrauskienės namus Naujajame Daugėliškyje pasibeldė svečiai. Senolė pasistačiusi eglutę, kurią jai padovanojo ja besirūpinančios (negalėjo močiutė įvardinti, kokios tai įstaigos darbuotojos) moterys iš Ignalinos, laukė svečių. Palaidojusi tėvą, vyrą, du sūnus – Janina liko vienui viena… Jos žiemos šventės kitokios. Būtent todėl ją tuomet aplankė netikėti sveteliai. Su dviem dėžutėmis įvairų maisto produktų šventiniam laikotarpiui atvyko JKLB atstovas Linas Pernavas (didžiasalietis, šiuo metu gyvenantis Londone ir dirbantis policijos atašė JK) su sūnumi Jogaila ir kitais pagalbininkais. Janina pasidžiaugė, kad ją globojančios moterys, nusivežę į miestą, ją išprausė, sutvarkė. Kalėdas senolė švenčianti viena, su ant šaldytuvo išdėliotomis sūnų fotografijomis. Dar tada Janina stebėjosi Dievo galybe: „Visi mano iškleliavę Anapilin. Štai mane išnešė su neštuvais susirgus tuo kovidu, o sūnus pats nuėjo į ligoninę. Ir štai – aš grįžau gyva, o sūnus – po žemėm. Matyt, Dievas paliko mane, kad paminkliuką jam iš pensijos sutaupius pastatyčiau“, – Kūčių išvakarėse ašarojo Janina. 

Kiek skausmo gali ištverti vienos moters širdis?.. O gal šis gaisras – paskutinis lašas išbandymų inde, tarsi prašantis moters paleisti praeitį, nebesigręžioti atgal. Gal tai galimybė gyvenimą žemėje nugyventi kitokioje aplinkoje: ramybėje ir meilėje, apsuptai dėmesio ir kitokių žmonių. Niekada negali žinoti, kas tavęs laukia užvėrus praeities duris ir žengus žingsnį pirmyn.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje