Skip to content

Iššoko Pilypas iš kanapių

Gyvenimas Lietuvoje linksmas vien jau todėl, kad vis, žiūrėk, koks nors Pilypas iš kanapių iššoka ir pasako, kaip tas gyvenimas jam turi atrodyti. Na, sakykim, buvusi „pensininkų ministrė“ Vilija Blinkevičiūtė staiga pareiškė: reikia nulinio PVM tarifo elektrai, šaldymui, nes valdžia dabar „stumia žmones elgetauti“.

Viskas teisingai, ponia socialdemokratė yra už lygybę. Visiems reikia mažinti lygiai, ir turčiams, ir ubagams. Dabar didelė neteisybė „ant Lietuvos“ yra, kompensacija už šildymą mokama tik už tam tikrą plotą, ir tik gaunantiems atitinkamai mažas pajamas. O juk kitiems irgi norisi…

Taip, iš tikrųjų, kaip gyventi tiems, kurių butukai – iš tėvelių ir senelių komunistų paveldėti, po šimtą, du šimtus ar ir dar daugiau kvadratų, ar net, kaip paprasti žmonės – liaudis – sako, už partijos auksą pastatyti namukai, tokie nedidukai, trys šimtai, penki šimtai kvadratų? O jeigu plotas tūkstantis kvadratukų, kaip tiems gyventi? Žinote, kiek tada reikia mokėti?

Taigi ponia draugė Vilija draugų gyvenimo gerinimu susirūpino. Bet čia kažkas aiškina, kad biudžetui tai labai daug kainuos, jeigu visai PVM bus atsisakyta, ar ne 150 milijonų. Bet kas tie milijonai, kai saviškiams blogai. Ne vien iš savos, iš visų, kaip sakoma, mokesčių mokėtojų pinigų už ponų užpakalių buvimą šilumoje mokėti reikės. 

Beje, o pastebėjote, kad pastaruoju metu iš žurnališių lūpų nebegirdime anksčiau nuolat skambėjusio „visų mokesčių mokėtojų pinigai“. Kai kalbos apie taip geidžiamą PVM mažinimą prasidėjo, kažkaip visi užmiršo, kad mažinama visų mokesčių mokėtojų sąskaita. Ir kam tai priminti, juk visokių portalų ir šiaip „žiniasklaidos“ savininkų butukai irgi nemaži, juos irgi reikia šildyti, pinigus mokėti.

Valdžia tarsi „liaudies“, tai yra, ponų turčių balsą išgirdo ir „pradėjo svarstyti“, ar nesumažinus PVM šildymui nuo 9 iki 5 procentų.

Čia, tarsi dar vienas Pilypas iš kanapių, Jo Ekscelencija Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pasireiškė. Tai yra pareiškė: „Tai panašu į nabašnyko pašlakstymą“. „Delfi“ net savo rašinį pavadino „Nausėda skėlė valdantiesiems“, matyt, ir šiame portale yra tokių, kurie daug už šildymą moka…

Šiaip Prezidento pasakymu stebėtis nereikėtų, nes jam viskas, ką daro valdžia, yra blogai, jeigu jis to nespėjo pasiūlyti. Negeri liežuviai sako, arba, kaip parašytų žurnališiai, pikti liežuviai plaka, kad tai yra ponios Nausėdienės nuomonė. Labai negražu. Dar sulauksime, kad kažkas kažką pradės vadinti „Nausėdienės vyru“. Atsimenate, kaip buvo tyčiojamasi: „Pinskuvienės vyras“. Tada visiems žurnališiams toks pasakymas labai patiko, nors tai tikrai negražu. Juoba mes nežinome, kas tame Pavilnių regioniniame parke stovinčiame namelyje valdžią turi. 

O gal Pono Prezidento susirūpinimą PVM šildymui galima paaiškinti tuo, kad ir jis  šildymą nemažai sumoka? Jeigu siūlytų didesnes kompensacijas už šildymą nepasiturintiems, tada būtų galima kalbėti apie rūpestį žmonėmis (pavaldiniais, jeigu norite ir save tokiais laikote), bet dabar norisi paskaičiuoti, kiek išloštų Ponas Prezidentas, jeigu PVM šildymui būtų panaikintas.

Prezidento namo bendrasis plotas  324 kvadratiniai metrai. Toks nedidelis namukas. Gruodį Vilniuje už 100 kvadratų buto, teisingiau, namo, nes kažkodėl namui šildyti palyginti daugiau išeina, šildymą žmonės mokėjo iki 200 eurų: tai nuo daugelio dalykų priklausė. Žadama, kad sausį mokestis pakils dar 10 procentų.

Suapvalinę skaičiuokime, kad už 324 kvadratų šildymą Ponui Nausėdai (ar poniai Nausėdienei, nežinau, kas jų šeimoje sąskaitas tvarko) reikėjo sumokėti 600 eurų. Jeigu PVM būtų sumažintas nuo 9 iki 5 procentų, kaip svarsto valdžia, mokestį sumažėtų – na, grubiai skaičiuojant, 30 eurų. Bet kadangi Ponas Prezidentas – ne „nabašnikas“, sumažinimas jam per mažas, jam norisi, kad PVM visai nebūtų, ir tada jis mokėtų, taip pat grubiai skaičiuojant, jau 60 eurų mažiau. 

Jeigu Prezidentui taip sutaupyti norisi – sako, ekonomistas jis buvo, skaičiuoti  moka, – galėtų jis Turniškėse gyventi. Turniškėse komunalinius mokesčius valstybė sumoka, dabar ten stovintį „prezidentinį“ namą irgi šildyti reikia. O namuko tame gražiame parke, kuriame ne kiekvienam mirtingajam tokį pasistatyti leidžiama, šildymą būtų galima sumažinti iki minimumo.

Bet ne, iš tikrųjų juk Ponas Prezidentas ne apie save, o apie žmones galvojo. Kaip ir ponia Blinkevičiūtė, kuriai europarlamentarės atlyginimo tikrai užtenka už šildymą susimokėti.   Apie tokius pat vargšus žmones, kurie senelių, tėvų ar kruvinu prakaitu pastatytų pilaičių apšildyti neįstengia. O jeigu jūs tokių pilaičių neturite, ubagai ar šiaip „socialiai remtini“ pensininkai esate  – patys kalti, gal prie valdžios nebuvote, gal vogti nemokėjote, todėl jus reikia sulyginti su tais, kurie viską mokėjo… 

Gal kai kas papriekaištaus, kad aš čia „žmonėms pavydžiu“. Taip, aš apie save galvoju. Iš savanaudžių giminės esu, nes  bet kokiu atveju PVM mažinimas šildymui mūsų tiesiogiai nepaveiktų, mes malkomis kūrename ir jokių kompensacijų negauname, bet jeigu PVM mažės, mokesčių bus mažiau surenkama – ką gali žinoti, ar dėl to nepritrūks pinigų mūsų pensijoms didinti?..

Jeigu jau kažką valdžiai, taip pat ir Prezidentui, norisi daryti, gal būtų galima skurdžiau gyvenantiems išmokas už šildymą didinti? O kad pinigų būtų, ponams irgi padidinti – PVM iki standartinio, 21 proc.   

Bet gal svarbiau, kad ponai, įskaitant ir Respublikos Prezidentą, šiltai gyventų.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje