Skip to content

Kiekvienam savi receptai 

Coronavirus Covid-19 omicron mutation

Žiemai persiritus į antrąją pusę, šalyje įsisiautėjo ligos Covid-19 atmaina omikron, gripas ir ūmios viršutinių kvėpavimo takų infekcijos (ŪVKTI). Apie situaciją rajone kalbėjomės su Ignalinos sveikatos centro vadove gyd. Rimante Gaideliene, apie apsaugos priemones ir pagalbą pajautus simptomus – su vaistininke Natalija Ostrouch ir pasidomėjo, kaip savo organizmu rūpinasi ignaliniečiai. 

Gyd. Rimantė GAIDELIENĖ:

Ignalina atmainos omikron fone

Visi žmonės jau turbūt pasidomėjo ir žino, kad atmaina omikron labai užkrečiama ir greitai plintanti, tačiau nesukelianti ypač sudėtingų komplikacijų. Mūsų rajone šiandien serga 144, Lietuvoje – 12 075. Tai dideli skaičiai ir aišku, kad jie kol kas dar didės. Gydytojai kol kas dirba nesiskųsdami, jei galima taip pasakyti. Jie savo darbą atlieka ir susitvarko tiek su sergančiais Covid-19, tiek peršalimo ligomis, tiek planiniais pacientais. Gydytojai priima ir kontaktiniu būdu, ir aptarnauja nuotolinėmis konsultacijomis. 

Manau, dar kurį laiką didės susirgimų skaičius ar bent panašiai išliks aukštas. Labiausiai mes nerimaujame dėl savo gydytojų ir jų slaugytojų, kad jie nesusirgtų, nes tada persiskirstytų krūviai ir gali tekti riboti planines ar konsultacines konsultacijas. Todėl mes labai saugom gydytojus ir slaugytojas, ypač ribojami jų kontaktai su pacientais. 

Gripas ir ŪVKTI, Utenos apskrityje 4 gripo atvejai ir per 1000 ŪVKTI

Taip, pas mus nemažai fiksuojama ir šių susirgimų. Žinoma, kadangi simptomai panašūs, visiems pirmiausia atliekami tyrimai. Taigi, nemaža dalis tikrai serga ŪVKTI. Ir tokių dar daugėja. Pajutus vienokius ar kitokius simptomus, pirmiausia reikia riboti savo kontaktus su visais kitais, neiti į darbą, o įtarus simptomus, panašius į Covid-19, kreiptis į mobilųjį punktą dėl tyrimo atlikimo. Ir, žinoma, skambinti savo šeimos gydytojui ar jo slaugytojai, kad informuoti juos: ar jam tik fiksuojama liga ir paskiriamas gydymas, ar reikalingas nedarbingumo lapelis. 

Gydytojų krūviai

Šiuo  metu šeimos gydytojai beveik visi gali priimti per savaitę. Ilgų eilių tikrai nėra. Dar priklauso nuo konsultacijos pobūdžio. Jeigu žmogus kosti, karščiuoja ar sloguoja, jis negali eiti į gydymo įstaigą. Susisiekia su gydytoju telefonu. Gydytojai teikia ir kontaktines konsultacijas, ir nuotolines. Visų prašoma skambinti antroje dienos pusėje, nes iš ryto gydytojai priima kontaktiniu būdu ir labai ribotas laikas su pacientu, o kad nebūtų trukdoma darbui, gydytojas telefono nekelia, o po pietų vyksta nuotolinės konsultacijos. Skambučių labai daug, kas 2–3 min. Vienas gydytojas per dieną telefonu priima apie 20–30 skambučių, nes gydytojas turi ir darbo mobilųjį telefoną, ir paprastą (laidinį), todėl kiekvienas skambina taip, kaip jam patogiau, o suspėti visiems atsakyti tikrai sudėtinga. Buvo dienų, kai gydytojas gaudavo iki 60 skambučių per dieną. Supraskite, kokie krūviai. Be to, atsakius į skambučius ir pasikalbėjus, dar visą informaciją ir ligos parašymą reikia suvesti į e-sistemą, išrašyti vaistus ir neprivelti klaidų. 

Gripas

Visi turi galimybę ir visai nebūtų per vėlu pasiskiepyti nuo gripo. Pats gripas, kaip gripas, bet jo komplikacijos išties rimtos. Omikronas neduoda tokių rimtų komplikacijų. Vakcinų turime pakankamai, net ir valstybės pirktų, kurios nemokamai skiriamos rizikos grupių gyventojams (sergantiems lėtinėmis ligomis, sulaukusiems 65-erių ir vyresniems, nėščioms moterims ir medikams). Turime ir mokamų. Jau po poros savaičių nuo skiepo formuojasi imunitetas. 

Savikontrolė

Ignalinos sveikatos centre norintys gali atlikti ir antikūnių tyrimą savikontrolei dėl Covid-19 ligos. Žmonės kreipiasi į registratūrą ir konkrečiu atveju jiems bus viskas paaiškinta. Šiaip tyrimas yra mokamas, o nemokami atliekami tiems, kurie yra gavę du kartus vakciną arba vieną vakciną ir sirgę Covid-19. 

Vaistinės „Camelia“ vedėja Natalija OSTROUCH:

Nuo sausio 17 d. įvestas reikalavimas renginiuose dėvėti respiratorius. Jie parduodami vaistinėse, naudojami iki 6 val. Reikia nepamiršti, kad tai taip pat yra vienkartinė apsaugos priemonė. Kvėpavimo kokybei skirtumo nėra, tai individualu, tik skirtumas toks, kad respiratoriai labiau priglunda prie veido ir jų filtracija yra geresnė. Ir kaukių, ir respiratorių viršus yra kietoji dalelė. Pajutus peršalimo simptomus ir iškart nepatekus pas gydytoją, galima pasikonsultuoti su vaistininku. Tačiau pirmiausia reikia nestresuoti. Apsidairyti, kokių sveikatinimo priemonių yra namuose, nekontaktuoti su kitais žmonėmis, gerti daug šiltų skysčių, poilsio, nes organizmas kovoja su liga ir jam reikia padėti. 

Vėliau pasireiškus konkretiems simptomams, gydoma simptomatiškai. Namuose visada yra vaistažolių, skalavimui skirtų priemonių. Jeigu jaučiama, kad reikalinga rimtesnė pagalba, skambinti ir skubios pagalbos numeriu, ir savo gydytojui, ir į vaistinę, tel. (8 386) 53762. Turint atsargoje vaistų, reikia labai atsakingai juos vartoti ir stebėti, kad nesusidubliuotų. Būna, kad pavadinimai vaistų skirtingi, o veiklioji medžiaga – ta pati. 

Kaip ignaliniečiai stiprina organizmą!

Rita, Ignalina

Vitaminais, daržovėmis, vaisiais ir labai daug darbo. Svarbiausia nesėdėti namuose. Treniruoklis padeda. Pamaininis darbas, bendravimas su žmonėmis pakelia nuotaiką. Be to svarbus buvimas gamtoje. Renkantis vitaminus, visada pasitariu su vaistininku, kad išsirinkčiau tinkamus, turinčius mažiau chemijos. Be to, psichologinis nusiteikimas yra labai svarbus, savitaiga daro stebuklus. Aš pati dar nesirgau nė karto.

Jonas, Ignalina

Vaistažolėmis stiprinu sveiktą. Devintoje dešimtyje esu, paslapčių neturiu, o bitininkai iš savęs yra stiprūs žmonės, nes būna daug gamtoje, prie bičių. Riebalų mažiau, sveika gyvensena, o be to judėjimas. Namuose vakare kiekvieną vakarą sportuoju ant kilimo, o dieną viena valanda lauke. Žiemą gyvenu Ignalinoje, o vasarą Daugėliškio seniūnijoje mano bitelės tai ir gyvenu ten. Vartojant medų, svarbiausia – skiesti. Tinka su karšta, be ne verdančia arbata, vandenuku, kava ar net sriuba. Bet reikia atsargiai vartoti medų, nes jeigu vartosite jį su  maistu, organizmas viską pasisavins, todėl reikia apgalvotai rinktis maistą.

Fiodoras ir Janina, Šiūlėnai

Mes skiepijamės ir vartojame vitaminus. Peršalimu aš niekada nesergu, kol gyvenu, dar nesirgau, nežinau, kokia tai liga. Žmona maistą gamina, ji viską žino. Gyvename normaliai, kaip ir visi, aš jam tik padedu. Svarbiausia – maistas. Mes, kaimiečiai, valgome normalų maistą ir viskas. Galima būtų daryti tyrimus, kur žmonės sveikesni (kaime ar mieste), tačiau žmonių nebeliko kaimuose. Stirnos ir lapės tik kaimuose liko. Ten jau dabar jie persikėlė. Žodžiu, valgykite viską natūraliai ir bus viskas gerai. 

Laimutis, Ignalina

Sportuojam, daug judam, reguliariai lankome baseiną, bėgiojame. Nesu sveikuolis, tik šiaip aktyvus žmogus ir valgau įvairiai. Seniai nesirgau. 

Gintarė, Ignalina

Taip, esu iš tų žmonių, kurį sutiksite prie pelkių, ežerų. Manau, vaikščiojimas yra saugiausia sporto šaka. Lėčiau, greičiau. Pasėdi ant kelmelio arba nepasėdi. Dar labai svarbu išsimiegoti. Be to, labai gerai pagalvoju, ką dedu į savo pirkinių krepšį. Slidės, dviračiai yra labai geri dalykai, bet su jais tikrai tyko trauma. Na, o ėjimas… gali visada užkliūti už šakos, bet jau labai reikia būti užsisvajojusiam. Labai myliu mūsų vaistininkes, nes vaistukų reikia, bet visokiais papildais ir vitaminais tai aš nelabai tikiu. Galvoju, kad jei galima vieno ar kito dalyko nevartoti, tai ir nereikia, o vaisiai ir daržovės – taip! Dar mūsų šeimoje labai vertinamas plaukimas. Sezonas atidaromas gegužę ir taip kasdien iki pat rugsėjo bet kokiu oru. Bet tai labai asmeniška. 

Natalija ir Vytautas, Ignalina

Kuo šalčiau, tuo daugiau būname gryname lauke. Organizmą stipriname ištisus metus. Vasarą plaukiojame, nes žiemą jau sveikata neleidžia, o baseino nemėgstu, nes patinka gamta po atviru dangumi. Visada vėdiname butą, todėl jaučiamės stiprūs. Mes nesergame ir neturėjome jokių peršalimo simptomų. Visada ryte medus su žaliąja arbata, daug daržovių, vaisių. Morkos, citrinos, imbierai, spanguolės, o česnakus jau 30 metų kasdien valgome. 

Buvusios direktorės Vandos Kūjalienės sūnus augina bites, tai visada po kibirą labai gero medaus nusiperkame visiems metams. 

Eugenijus RAKITINAS, aktyviai sportuojantis plaukimo treneris

Svarbiausia kiekvieną dieną judėti gryname ore, nors, žinoma, viską reikia daryti su saiku.  Kai iš pradžių žmonės persistengia, tada noras ir ryžtas užgęsta. Galima ir paplaukioti, pasivaikščioti miške arba lengvai pabėgioti, dviračiais pasivažinėti. Toks mišinys paprastam žmogui būtų geriausias variantas. 

Ignalinos TV nuotr. 

Gali būti aktualūs VITAMINAI

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje