Skip to content

Lauko dažai ir lakai – medinių ir metalinių paviršių priežiūrai 

MI informacija

Šylant orams vis dažniau galvoje ima kirbėti mintis apie lauko darbus. Lauke yra gausu medinių ir metalinių paviršių, kurie yra „pavargę“ nuo atmosferos poveikio, ir kuriuos jau būtina lakuoti arba perdažyti. Tam puikiai tiks ir lauko dažai iš Sadolin, pasižymintis itin aukšta kokybe ir geru kainos bei kokybės santykiu.

Dažai naujiems ir dažytiems mineraliniams paviršiams dažyti

Naujiems ar jau dažytiems mineraliniams paviršiams dažyti puikiai tinka vandeniniai fasadų dažai. Šie dažai pasižymi tuo, kad jais nudažyti paviršiai yra padengiami danga, kuri yra atspari atmosferos poveikiui bei lengvai atstumia vandenį. Pažymėtina, kad vandeniniai fasadų dažai yra tinkami ir pastatų, esančių prie magistralinių kelių ar pramoniniuose rajonuose, dažymui, nes jie yra sukurti taip, kad apsaugotų pastato pagrindą nuo anglies dioksido poveikio. Šie dažai taip pat yra puiki apsauga nuo dumblių ir įvairių grybų, ardančių pastato viršutinį sluoksnį.

Mineraliniams paviršiams lauke ir viduje dažyti taip pat tinka ir fasadų dažai, pagaminti kalio stiklo pagrindu. Dažų, pagamintų kalio stiklo pagrindu, išskirtinumas yra tas, kad šie dažai pasižymi itin dideliu pralaidumu vandens garams, kas iš esmės reiškia tai, kad iš jais nudažytų paviršių lengvai pasišalina (išgaruoja) pagrinde esanti drėgmė, todėl ženkliai sumažėja pavojus, kad nudažytas paviršius bus pažeistas dėl įšalo. Kalio stiklo pagrindu pagaminti dažai yra atsparūs atmosferos poveikiui. Jie taip pat labai gerai „atstumia“ nuo pastato fasado purvą bei neleidžia ant jais nudažyto paviršiaus augti dumbliams bei grybams. Pažymėtina, kad kalio stiklo pagrindu pagamintus fasadų dažus ekspertai rekomenduoja naudoti ir istorinių pastatų atnaujinimui.

Alkidiniai dažai mediniams ir metaliniams paviršiams

Mediniams ir metaliniams paviršiams dažyti puikiai tinka alkidiniai dažai, kurias galima dažyti ir naujus, ir ankščiau alkidiniais arba aliejiniais dažais dažytus medinius, metalinius paviršius, taip pat medienos plaušų ir medienos drožlių plokštes, esančias tiek patalpose, tiek ir lauke. Mediniams ir metaliniams paviršiams skirti alkidiniai dažai pasižymi tuo, kad yra labai lengvai dengiami, o jais nudažytą paviršių itin paprasta prižiūrėti, nes dažų danga yra atspari atmosferos poveikiui bei dėvėjimuisi. Pasirinkę alkidinius dažus, skirtus medinių ir metalinių paviršių dažymui, savo durims, įvairioms pertvaroms, palangėms, radiatoriams, vamzdžiams, baldams ir kitiems mediniams bei metaliniams paviršiams galėsite suteikti blizgią arba pusiau matinę išvaizdą.

Lakas lauko darbams

Lauke esančius medinius paviršius galima ne tik dažyti, bet ir lakuoti. Nusprendus nulakuoti terasą, duris, langų rėmus, lentjuostes ar virš vandens esančias medinių valčių dalis, reikia rinktis lauko darbams skirtą laką, kuris yra atsparus dėvėjimuisi bei oro sąlygų poveikiui. Lauko darbams skirtas lakas patikimai užtikrins medienos apsaugą ir nuo ultravioletinių spindulių poveikio. Lauko darbams skirto lako sudėtyje yra medžiagų, kurios laku padengtą medieną taip pat apsaugo ir nuo dumblių bei pelėsių. Pažymėtina, kad lakuoti galima ir naujus, ir jau lakuotus medinius paviršius. Pirmasis lako sluoksnis išdžiūva per 2–3 val. Praėjus šiam laikui galite pasirinktą paviršių lakuoti ir antrąjį kartą.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje