Skip to content

Sprendimas pakvipo korupcijos dūmu

Meras: „Eikit iš čia, man ir be jūsų čia savų užtenka...“

Jonas BALTAKIS (Rajono savivaldybės tarybos narys)

Paskutiniame vasario 24 d. rajono tarybos posėdyje įvyko retas šioje kadensijoje įvykis, kai rajono taryba balsų dauguma nepatvirtino vieno teikto sprendimo. Tai tapo įmanoma, nes dalyvavo ne visi valdančiosios koalicijos tarybos nariai ir balsų priimti sprendimą pritrūko. Tas prendimas buvo dėl UAB „Ignalinos vanduo“ teikto projekto „Geriamojo vandens vartotojų prijungimas prie nuotekų tinklų Ignalinos aglomeracijoje“. Įgyvendinant projektą, planuojama Ignalinoje ir Strigailiškyje prijungti likusius neprisijungusius prie nuotekų tinklų gyventojus, iki kurių sklypų ribos yra atvesti nuotekų tinklai. Tokių nuosavuose namuose gyvenančių dar neprisijungusių prie nuotekų tinklų vartotojų yra apie 70, tačiau atrinkta ar „atrinkta“ tik 26. Atrodytų, viskas gražu, bet…

Nuotekų tinklai pagal įgyvendintus projektus prie namų buvo atvesti dar praėjusiose rajono tarybos kadencijose, gyventojams liko tik patiems prisijungti. Europos Sąjungos direktyvose yra nurodytas procentas, kiek gyventojų turi būti prijungta prie centralizuotų nuotekų tinklų, tačiau žmonės gana pasyvūs ir tų procentų vis dar šiek tiek trūksta. Todėl Vyriausybės sprendimu yra nutarta skirti lėšų trūkstamiems procentams prijungti valstybės sąskaita. Darbai bus finansuojami pagal Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondo programos lėšų naudojimo 2021–2023 m. finansavimo kryptį „Vandenų apsauga“. Vienam gyventojui skiriama apie 8000 Eur. Gyventojai, norintys šia tvarka prisijungti prie nuotekų tinklų, turėjo pareikšti savo norą pareiškimu, juos surinkus, sudarytas sąrašas, kuriame dabar, kaip minėta, yra 26 norintys.

Tačiau čia ir prasidėjo keisti dalykai, nes neaišku, kokie namai ir gyventojai įtraukti į tą sąrašą ir kokiu principu išties tas sąrašas sudarytas. Kai praėjusiame tarybos posėdyje prašėme pateikti tų namų ir gyventojų sąrašą, valdžia liko kurčia. Taryba esą turėjo balsuoti, kad nežinia už ką ir kam būtų panaudoti ne visai jau menki pinigai – apie 208 000 Eur. O kai viskas slepiama, iškart pakvimpa korupcijos dūmeliu. Ar nebus taip, kad tame sąraše – vien valdininkų draugai, giminaičiai, uošvės, svainiai ar tiesiog „26 komisarai“ (aliuzija į svietmečiu rodytą revoliucinį filmą „26 Baku komisarai“), kitaip – partiečiai socdemai? Juolab, kad ir man, ir į redakciją skambino ne vienas gyventojas, norėjęs patekti į tą sąrašą, bet skundėsi, kad su jais savivaldybėje net nekalbėjo, o vieną naujakurį iš Vasario 16-osios gatvės administracijos direktorė tiesiog grubiai pavarė lauk. 

Glumina ir skiriama 8000 Eur suma vienam žmogui prisijungti tik per savo sklypą (iki 100 m). Kai praėjusiose kadencijose buvo nutiesti nuotekų tinklai, žmonės jungėsi patys ir tai jiems kainavo… apie 300 Eur. Ar nebado akių toks skirtumas: 8000 ir 300? Kokie motyvai skirti net 8000? Kas taip suskaičiavo? Juk toliau, priėmus šį sprendimą, įvykių eiga tokia. Bus skelbiamas konkursas prijungimo darbams atlikti. Tarkim, laimės firma, pasiūlius kokį 1000 ar 2000 Eur vienam žmogui (vargu ar daugiau būtų). Tai kur tuomet kiti pinigai. Jų savivaldybė nepasiims, likusius reikės grąžinti ministerijai. Tai jeigu iš viso yra dar apie 70 neprisijungusių, ar neprotinga buvo į sąrašą įtraukti visus. Vienam žmogui išeitų beveik 3000 Eur, kurių tikrai užtektų. Tai kur čia šuo pakastas? Gal čia galimai kokiais „atkatais“ ar kitomis panašiomis gudrybėmis kvepia?.. 

Atstumti žmonės kreipėsi į Seimo narį Gintautą Kindurį. Šis Aplinkos ministerijoje išsiaiškino, kad pernai lapkričio 4 d. buvo paskelbta programa „Gyventojų būstų prijungimas prie esamų centralizuotų nuotekų tvarkymo sistemų pagal priemonę „Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondo programa“. Jai finansuoti numatoma skirti 2 328 838 Eur. Numatyta, kad privačiame sklype kiemo nuotakynui galima skirti iki 100 proc. tinkamų finansuoti išlaidų. Paraiškas reikėjo pateikti iki š. m. vasario 4 d. Šalia kitų privalomų pateikti paraiškos dokumentų yra ir toks privalomas reikalavimas: „Gyvenamų būstų, kuriuos numatoma prijungti prie nuotekų surinkimo tinklų, sąrašas (nurodant gyventojo vardą, pavardę ir gyvenamo būsto adresą), sudarytas pagal savivaldybės ir (arba) pareiškėjo nustatytą ir patvirtintą gyvenamų būstų prijungimo prie nuotekų surinkimo tinklų atrankos tvarką“. 

Taigi, adresus ir gyventojų pavardes, bent jau tarybos nariams, pateikti PRIVALU. Jei valdžia to nedaro, reiškia turi ką slėpti. Ateinančiame tarybos posėdyje šis sprendimo projektas, tikriausiai, vėl bus teikiamas, o ir tarybos narių valdantiesiems jau netrūks. Tad raginu kolegas – jei nebus pateikti namų adresai ir pretendentų pavardės, už šį sprendimą nebalsuoti. O jei jis bus priimtas, kreiptis į atitinkamas tarnybas, kurioms meras su savo valdžiuke privalės tą sąrašą iššifruoti.

Meras: „Eikit iš čia, man ir be jūsų čia savų užtenka...“
Meras: „Eikit iš čia, man ir be jūsų čia savų užtenka…“

K. Pabijuto pieš.

3 komantarai (-ų)

  1. Bet į tą posėdį kaip uraganas atskridusi direktorė pliurpė, kad savivaldybė duos pinigus darbams už gyventojų sklypų tvoros. Tai melagė ji?

  2. Kiek gali šitie vagys vogti,,,,gal jau gana,bet jei į bažnyčią nuėjo,tai gal jau suprato kuo kvepia

  3. Netik idiotai, bet ir melagiai du bemoksliai….
    Paklauskit, k1 jie i6mano apie geografij1, Donbaso nuo Donecko neskiria….


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje