Skip to content

10 įdomiausių faktų apie futbolą

MI informacija

Futbolas – sportas, kurio populiarumui nėra lygių. Tai – populiariausia komandinė sporto šaka pasaulyje, o didžiausius klubus ir tarptautinius futbolo turnyrus stebi ne milijonai, o net milijardai žiūrovų iš viso pasaulio. Tačiau nepaisant to, kad visi fanai ar lažybų bendrovės internete nuolat stebi futbolą, ką iš tiesų žinome apie šį žaidimą? Mūsų straipsnyje bus net 10 įdomių faktų apie šį sportą, kurių, galbūt dar nežinojote. Pradėkime!

1. Per profesionalias rungtynes, sportininkai nubėga vidutiniškai 9,65 km

Tokį atstumą įveikia visi žaidėjai (išskyrus vartininkus) per kiekvienas rungtynes. Be abejonės, mažiausiai bėgioti tenka centro puolėjams ir centro gynėjams, o daugiausiai atstumo įveikia kraštuose žaidžiantys gynėjai, kurie jungiasi prie puolimo bei saugai.

2. Maždaug 70–80 proc. visų futbolo kamuolių yra pagaminami vienoje šalyje

Kažkodėl, vos vienoje pasaulio vietoje yra sukoncentruota virš 70 proc. futbolo kamuolių gamybos pramonės. Nors Pakistanas yra viena žemiausių FIFA reitingų turinčių rinktinių, tai netrukdo šiai šaliai būti vienvalde kamuolių gamybos lydere. Sialkot mieste yra apie 1000 kamuolius gaminančių bendrovių, kuriose dirba per 60 tūkstančių žmonių.

3. Grenlandija paprasčiausiai negali būti FIFA dalimi

FIFA yra organizacija vienijanti visas tarptautines futbolo federacijas. Čia yra daugiau narių nei pasaulyje – valstybių. Pavyzdžiui – Škotija, Velsas ir t. t. Tačiau viena šalis negali ir, ko gero dar ilgai negalės prisijungti prie FIFA. Tai – Grenlandija. Kodėl taip yra? Ogi todėl, kad pagal FIFA reglamentus šalyje tiesiog nėra pakankamai žolės ir vejos, kad būtų galima pastatyti stadioną ar aikštyną…

4. Pirmasis klubas – dar XIX a. viduryje

Sunku būtų pagalvoti, kad futbolo klubas galėtų būti senesnis už pvz., Baudžiavos panaikinimą Lietuvoje ar vergovės panaikinimą JAV. Tačiau tai – tiesa mat pirmasis futbolo klubas, Sheffield FC (Nemaišyti su Sheffield United), įsikūrė dar 1857 metais, spalio 24 d.

5. Europa dominuoja futbole

Pasaulio čempionatų istorijoje, finaluose, nė viena Europos rinktinė nežaidė tik du kartus – 1930 ir 1950 m. Na, o finale abi Europos rinktinės susitiko net 10 kartų.

6. Vienas teisėjo švilpukas kainavo šimtus gyvybių

Teisėjai futbolo pasaulyje, kaip ir visame sporte, sulaukia nemažai kritikos. 1964 m. vykusiame atrankos mače tarp Peru ir Argentinos, vykstančio Limoje, ant kortos buvo pastatytas kelialapis į Tokijo Olimpines žaidynes. Peru pakako lygiųjų, o Argentinai reikėjo pergalės. Visą mačią pastaroji pirmavo, bet per kone stebuklą, paskutinėmis minutėmis Peru išlygino rezultatą. Visgi urugvajietis teisėjas įvartį anuliavo. Vietinis sirgalius iš 48 tūkstančių įsiveržė į aikštę ginčytis su teisėju, tačiau policininkai grubiai jį sulaikė ir pradėjo talžyti. Tai pamatę fanai sukėlė masines riaušes, kurios baigėsi panika, ~300 mirčių ir per 500 sunkių sužalojimų.

7. Futbolo kamuolys galėjo atsidurti kosmose

Futbolas JAV nėra per daug populiarus. Tačiau nemenkas sutapimas, kad pirmasis Mėnulyje išsilaipinęs astronautas N.Armstrongas norėjo į šią kelionę pasiimti futbolo kamuolį. Deja, NASA jam to padaryti neleido.

8. Greičiausiam įvarčiui nereikėjo nė 3 sekundžių

Jeigu imsime oficialiai pripažįstamas lygas ir rungtynes, tuomet greičiausias visų laikų įvartis buvo įmuštas vos per 2,56 sekundės, mėgėjų lygos mače, Anglijoje.

9. Daugiausiai individualių įvarčių per rungtynes – 16

Profesionaliame futbole labai vertinamas vadinamasis hat-trick, kada žaidėjas per rungtynes įmuša tris įvarčius. Daugiau įmušti – be galo sunku. Tačiau Stefanui Dembicki tai pavyko padaryti 1942 m., Prancūzijos taurės mače, o kiprietis Panagiotis Ponitkos 2007 m. šį rekordą pakartojo, trečiame Kipro divizione.

10. Didžiausias stadionas yra Šiaurės Korėjoje

Nors daugiausiai žiūrovų rungtynes vidutiniškai stebi Vokietijoje, tačiau didžiausią stadioną rasime ne Europoje ir net ne valstybėje, apie kurią būtų galima daug galvoti, kaip apie futbolo šalį. Visgi Rungrado gegužės 1 d. stadionas yra didžiausias pasaulyje ir gali talpinti net 114 tūkstančių žiūrovų. Jį rasime Pchenjane, Š. Korėjos sostinėje. 

1 komentaras

  1. Perskaitęs šį straipsnį, pagalvojau…ar turi Ignalina savo futbolo istoriją ?


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje